HARFELE SĂPTĂMÂNII. Școala începe cu Brâul Maicii Domnului

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

–  Primăria comunei Cumpăna (județul Constanța) le-a pregătit elevilor, în prima zi de școală, o mare bucurie: șansa de a săruta Brâul Maicii Domnului, brâu adus de la mănăstirea Kato Xenia, din Grecia (da, da, Brâul – v-am mai povestit noi despre el).

Primărița Mariana Gâju (PSD), o adevărată Gabriela Firea a Cumpenei – urmăriți-o pe Facebook, este deosebită – a anunțat că luni, 11 septembrie, începând cu ora 8:30, Sfântul veșmânt va fi așezat în fața Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” clasele 0 – IV, iar începând cu orele 11:30 la Campusul Şcolar al Liceului Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” clasele V-XII.

În subsidiar mai notăm că Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” deține o performanță greu de egalat: în ultimii doi ani, niciun elev de aici nu a reușit să promoveze examenul de Bacalaureat. A lucrat în așa fel Necuratul că nicio mlădiță de la Cumpăna nu a adus rod. Să stăruim cu toții în rugăciune pentru ca Brâul să spulbere această năpastă. Până la urmă, dacă suntem sinceri cu noi înșine, la cum arată conducerea Ministerului Educației, numai Dumnezeu și Brâul Maicii Domnului ar mai putea salva ceva.

Mariana Gâju, primărița din Cumpăna, îi pune pe elevi cu burta pe Brâu. FOTO: Facebook / Știri Cumpăna

– La spitalul Turnu Măgurele, în județul Teleorman, n-a mai rămas niciun medic pediatru, așa că se apelează la ajutorul specialiștilor din orașele cele mai apropiate. Și când spunem că se apelează avem foarte clar în minte proprietatea termenului: se ia telefonul și se apelează medicul pediatru de la Alexandria, ce mai încolo și încoace. Așa s-a întâmplat săptămâna asta, când asistentele de la Turnu Măgurele au sunat după ajutor, pentru un copil în stare gravă. Medicul din Alexandria le-a îndrumat ce să facă și – mai notează ziariștii teleormăneni – le-a avertizat că le mănâncă cu fulgi cu tot dacă îi trimit copilul bolnav cu salvarea. De teamă să nu fie mâncate, asistentele s-au ocupat singure de copil, de a cărui soartă nu știm, din păcate, nimic.

– Petre Daea a revenit săptămâna asta cu câteva live-uri spectaculoase pe Facebook. Îl remarcăm în special pe acesta, în care demnitarul intră la niște agricultori în gospodărie, înfulecă jambon cu pâine dintr-un portbagaj de mașină, ascultă și nu zice nimic. Nu se știe dacă omul ăsta va lăsa ceva în urma sa la Ministerul Agriculturii, însă el aduce o contribuție inestimabilă cinematografiei românești, înscriindu-se de pe acum în galeria marilor comici ai micului și ai marelui ecran (în funcție de cum țineți telefonul).

http://www.facebook.com/DaeaPetre/videos/1759371111022590/

– Și, ca să nu spuneți că nu acordăm atenție agriculturii și că ne interesează numai circul lui Daea, vă dăm de știre că niște deputați PSD au depus, săptămâna asta, un proiect de lege pentru ca fasolea boabe să primească sprijin de stat în 2018. E vorba de senatoarea Doina Silistru și de deputații Ioan Munteanu, Alexandru Stănescu, Dan Ciocan și Dănuț Păle. Or fi greșit oamenii, or fi semănat fasole boabe și-acum au nevoie să-și scoată pârleala. Oricum, dacă trece legea, bine nu va fi pentru societatea românească. Câtă fasole boabe să băgăm în noi? Ați văzut ce se mai chinuie și domnul Dan Voiculescu de la ocluzia aia intestinală. Suferă așa de tare că, de când a ieșit din pușcărie, nici nu i-am mai auzit glasul.

– Nu vrem vrajbă, nu dorim dezbinare, dar frații noștri de dincolo de Prut iar au făcut-o lată. Naivi și patetici cum îi știm, moldovenii s-au lăsat fermecați de șarmul irezistibil al Mariei Grapini și au invitat-o să cuvânte de la amvonul Academiei Republicii Moldova, în cadrul evenimentului intitulat „Congresul Mondial al Eminescologilor“. Eminescoloagă de renume mondial, Grapini a grăit despre „receptarea operei lui Eminescu în Europa“. După care s-a năpustit asupra Facebook-ului și a zămislit acest text în care ignoranța față de grafia limbii române și auto-correct-ul își fac din nou de cap.

PS 1 : Cât despre receptarea operei lui Eminescu în Europa, ar trebui să avem decența să tăcem dracului din gură. Vă readucem în atenție aceste rânduri de o xenofobie violentă ale poetului nostru național:

„Cine-au îndrăgit străinii/ Mânca-i-ar inima cânii,/ Mânca-i-ar casa pustia/ Și neamul nemernicia“.

Stați așa. PS 2: Într-un splendid editorial din această săptămână, ziarul Mara, din Teleorman, ne pune în față o pledoarie pentru fumat, sub titlul „Drepturile unui fumător: o ultimă țigară?“. După ce epuizează toate argumentele pro fumat în spațiile publice, autoarea vine cu glonțul de argint: „Și totuși, eu de-o singură-ntrebare mă scârbesc și mă mai mânii: voi știți că Mihai Eminescu a fost un fumător înrăit?“ Ha!

Daniel Buzduga și părintele Necula, în deschiderea concertului Holograf. FOTO: Facebook / Daniel Buzdugan
Daniel Buzdugan și părintele Necula, în deschiderea concertului Holograf. FOTO: Facebook / Daniel Buzdugan

– Comicul Daniel Buzdugan a fost tocmit de Asociația Studenților Creștin Ortodocși din România să fie prezentatorul unui miting grandios ținut week-end-ul trecut în fața Palatului Culturii din Iași. La evenimentul religios au cântat formația Holograf și Patriarhul Daniel. Nu râdeți, că nu e vreo farsă de-a lui Buzdugan, ăsta e adevărul. Și ca să nu mai fie nimic de râs, aflați că totul a fost pe banii voștri: 250.000 de lei, alocați prin Consiliul Județean Iași. Nu, dar a fost frumos, degeaba cârtim, a cântat și Orchestra Lăutarii, Patriarhul s-a simțit bine. A fost bine. Cei 6.000 de tineri ortodocși s-au simțit și ei nemaipomenit de bine, s-au rezervat din timp camere de hotel… păi da, familia tradițională cu cheltuială se ține.

– Nu știm dacă de la Iași venea, la începutul săptămânii, Preasfințitul Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Timișoarei, dar venea tare. Cu 170 de kilometri la oră l-a prins radarul… știți cum e, dacă mașina permite, e și păcat să nu… Conform „Ziarului de Iași“, părințelul ar fi încercat să facă o românească pentru a nu rămâne fără carnet: le-a dat polițiștilor permisul de conducere al unei pasagere care se afla la dreapta-i și i-a rugat pe oamenii legii să-l ierte după mare mila lor. Polițiștii nu l-au iertat nici de-ai dracu‘ așa că Paisie trebuie să învețe să mai meargă și pe jos vreo trei luni.

Paisie Lugojanul e credincios și iute. FOTO: lugojeanul.ro

Cel mai batjocorit domnitor român are din nou necazuri cu imaginea sa postumă. Mihai Viteazul, căci despre el este vorba, se răsucește în mormânt (nădăjduim că nu în mormântul fals, inventat anul ăsta în județul Teleorman) după ce a pățit-o și la Târgoviște. Iată cazul: o statuie din bronz a lui Mihai Viteazul, amplasată în piața din fața Casei de Cultură a Sindicatelor, a fost vopsită în auriu, să fie frumos. Însuși primarul Târgoviștei a ales culoarea, inspirându-se de la nuanța statuii Ioanei d‘Arc, din Piața Piramidelor, din Paris. Numai că a noastră, de la Târgoviște, nu e acoperită cu poleială de aur, ci a fost dată cu un lac frumos, strălucitor așa. Târgoviștenii sunt indignați, iar Mihai Marcu, sculptorul care a realizat lucrarea, vrea să dea primăria în judecată pe motiv de batjocură la adresa unei opere de artă.

Mihai Viteazul azi. FOTO: Gazeta Dâmboviței
Târgoviște, 2017. Mihai Viteazul pe auriu. FOTO: Gazeta Dâmboviței

În urmă cu câțiva ani, Mihai Viteazul a fost pus într-o altă situație ridicolă, la Slobozia: Statuia sa, dezvelită cu mare fast de un 1 Decembrie, a stârnit un uriaș hohot de râs. Iată:

Programul „Cornul și laptele“ se îmbogățește de anul acesta. Pe lângă un produs din gama lactatelor și un produs de panificație, elevii și preșcolarii vor primi de acum înainte și o legumă în valoare de 0,6 lei. În funcțiile de cum se vor organiza (vorba vine) licitațiile la nivel local, cei mici se vor putea înfrupta cu o bucată de păstârnac, o bucată de țelină, o sfeclă roșie sau un castravete. O să spargă ăștia mici la geamuri cu păstârnac și sfeclă roșie de-o să ne pară rău.

Dacă vi s-a stricat Netflixul și nu aveți la ce să vă uitați în seara asta, vă lăsăm aici, în caz că… filmul complet de la zilele comunei Crăcăoani, județul Neamț. Are o oră și 37 de minute. L-am văzut, ne-a plăcut, dăm mai departe. Pe săptămâna viitoare!

 

Cele mai recente