HARFELE SĂPTĂMÂNII (37). Un gălățean pretinde că a găsit un meteorit la el în bătătură și vrea să îl vândă cu 50.000 de euro

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

Curge lapte și miere pentru bugetarii noștri: salarii mărite, sporuri, avantaje de toate felurile. La Caracal, spre exemplu, s-a răsturnat căruța cu Iphone-uri în fața primăriei: și-a luat toată lumea, de la primar și viceprimar până la șefii de serviciu. Plătite din banii caracalenilor, păi sigur că da. Întrebat dacă nu i-a fost rușine să-și cumpere Iphone din taxele plătite de cetățeni, primarul Liviu Radu a explicat frumos: „Am luat telefoane bune, ca să ne țină mai mulți ani și să facem lucru de calitate”. Ni se pare normal, într-un fel negociezi o șpagă de pe un Nokia 3310 și altfel e când pui la ureche un Iphone.

Să nu cășunăm doar pe autoritățile caracalene și să spunem adevărul până la capăt: toată funcționărimea de pe cuprinsul țării visează la telefoane de ultima generație cumpărate din banii proștilor. Cosmin Pigui, primarul comunei gorjene Peștișani, a făcut pe dracu-n patru, a umblat la bugetul primăriei și și-a luat și el un Iphone 7 de mai mare dragul. La București, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 a achizițioant, țineți-vă bine, 30 de telefoane Iphone 7, cu tot cu abonament. Și or mai fi și alții prin țară, dar nu i-am aflat noi. Peste tot se fac achiziții și se cumpără numai telefoane bune, să meargă Candy Crush-ul bine pe ele, că vorba aia…

Mare grijă pe unde mergeți cu mașina la spălat, că se pot întâmpla lucruri. La Vălenii de Munte, angajatul unei spălătorii auto s-a îmbătat în timpul programului, a luat mașina unui client și a plecat cu ea prin oraș, izbutind să producă un accident minor. Facem un apel către toți angajații spălătoriilor și îi avertizăm că dacă mai beau în timpul programului nu le mai lăsăm nimic.

Primăria din Slănic Moldova pretinde bani de la turiștii care vor să parcheze pe raza localității și amenință cu blocarea roților pentru cei care nu respectă decizia. Parcarea costă 3 lei pe oră (scump!), iar ca să arate că nu glumește, primarul Gheorghe Baciu a dat ordin subordonaților să ia o mașină mai veche din parcul auto al Primăriei (o Nubira albastră) să-i blocheze roțile și să o posteze în mijlocul orașului, drept exemplu. Bravo, nea Ghiță, foarte bine te-ai gândit! Să vezi ce puhoi de turiști se va abate peste Slănic, dornici să plătească taxă de parcare și să-și facă poze cu Nubira matale.

masina

Pentru titlul săptămânii se luptă două publicații locale din Brăila, respectiv Satu Mare. Jurnaliștii de la „Info Brăila” au titrat: „Polițist amenințat cu bătaie și sex oral de către un țigan”. De cealaltă parte, „Satu Mare Online” ne-a oferit această bijuterie: „ANAF l-a amendat pe podarul de la Pomi că n-are casă de marcat. Podarul a scos bacul la mal și gata”. Să ne anunțați care v-a plăcut mai mult.

Un gălățean din comuna Matca susține că a găsit un meteorit la el în grădină și l-a scos la vânzare pe Olx, la prețul de 50.000 de euro. „E mare cât o brichetă și are 10 kilograme”, a povestit gălățeanul. Aha, deci cam 5.000 de euro kilul. Nu face, de banii ăștia mai bine îți iei un pumn de cireșe.

Cheloo de la Paraziții a fost condamnat cu suspendare pentru trafic de droguri și obligat să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunității. Partea frumoasă e că el a fost repartizat de Tribunalul Prahova să-și ispășească pedeapsa la o școală din comuna Adunați. „Ce să facă la noi, să-mi ude buretele? Cel puțin să aibă un vocabular civilizat”, a declarat directoarea școlii, supărată că s-a trezit cu beleaua pe cap.

Niște investitori germani ar vrea să cheltuiască între 50 și 80 de milioane de euro ca să facă un complex turistic la Techirghiol, însă localnicii, în frunte cu primarul, se opun categoric de teamă că nemții vor să le fure nămolul. „Străinii ne-au luat tot, acum ne vor lua și nămolul”, a declarat un cetățean din Techirghiol pentru Digi 24. Autoritățile locale se gândesc să organizeze un referendum ca să tranșeze problema, dar toate indiciile par să prevestească un vot masiv împotriva realizării investiției. Bravo, techirghioleni, stați cu curul pe nămol și nu lăsați pe nimeni să se atingă de el.

Din chiar Doamne, la Muzeul Satului din București a apărut un tablou î18486115_1267266880008838_7057550233502380677_nnfățișându-l pe Rareș Bogdan. Opera îi aparține artistului Victor Ceban, din Republica Moldova, și a fost inclusă într-o expoziție intitulată „În oglindă. Expresii plastice”. Deocamdată n-a explicat nimeni ce caută Rareș Bogdan expus la Muzeul Satului, dar prezicem că ăsta e doar începutul. Mâine-poimâine trecem la euro și va fi nevoie de figuri emblematice pe care să le inscripționăm pe bancnote. Tavi Hoandră pe aia de 50, Rareș Bogdan pe hârtia de 100 și Cozmin Gușă pe aia de 500 de euro. Așa ar fi cel mai bine.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să