Noi dovezi despre impostura șefului Medicamentelor: a picat admiterea la Facultatea de Farmacie, a intrat fără examen pe locurile studenților străini și a fost exmatriculat pentru absențe
În urmă cu două luni, reporterii Recorder au prezentat o parte din biografia lui Marius Daniel Șișu, noul șef al Agenției Naționale a Medicamentului (ANM). Acesta a fost numit, în februarie 2019, în fruntea instituției care hotărăște ce medicamente intră și ies de pe piața din România. Demersul jurnalistic a fost justificat de faptul că Marius Daniel Șișu (36 de ani) nu-și publicase CV-ul pe site-ul instituției pe care o conducea de mai bine de o lună (și nu l-a publicat nici până în prezent).
În urma documentării realizate în aprilie, Recorder a publicat informația că Șișu a picat admiterea la Facultatea de Farmacie a Universității din Craiova, prezentând în acest sens lista candidaților respinși, pe care figura și numele șefului ANM. Lista era indexată anului 2018. După publicarea articolului, Marius Daniel Șișu nu a adus lămuriri în ceea ce privește pregătirea sa profesională, însă a notificat public redacția Recorder că a intentat un proces pentru defăimare, arătând că nu a susținut examenul de admitere la Facultatea de Farmacie în anul 2018.
În urma acțiunii sale, reporterii Recorder au adunat mai multe informații pentru a demonstra că scopul respectivului articol a fost de informare și nu de defăimare. Am obținut, astfel, confirmarea oficială, oferită de Facultatea de Farmacie a Universității din Craiova cu privire la examenul de admitere pe care Marius Daniel Șișu l-a picat. Eșecul lui Șișu a survenit, însă, la sesiunea din iulie 2012, nu la cea din 2018.
Studenția de un an a lui Șișu
În perioada de documentare din ultimele săptămâni am adunat noi informații cu privire la lipsa de pregătire a omului din fruntea Agenției Naționale a Medicamentului. Pentru a forța, totuși, intrarea la Facultatea de Farmacie a Universității din Craiova, Marius Daniel Șișu a profitat de o portiță legală care-i permite unui tânăr să devină medicinist fără să dea examenul de admitere. Universitatea din Craiova are alocate câteva locuri pentru studenții străini. Aceștia nu sunt nevoiți să dea examen de admitere, departajarea făcându-se în urma unui concurs de dosare. Regulamentul le permite, însă, și studenților români să aplice pentru aceasta categorie, la grupa cu predare în limba engleză și după achitarea taxelor de școlarizare. La Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, taxa anuală pentru studenții străini este de 5.000 de euro, de trei ori mai mare decât taxa obișnuită pe care o plătesc studenții care nu prind locuri „la buget“.
Într-un răspuns adresat redacției Recorder, Ion Rogoveanu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, confirmă că: „în anul universitar 2013-2014, Șișu Marius Daniel a ocupat un loc cu taxă, destinat cetățenilor din state membre UE și SEE (n.r. – Spațiul Economic European). Ca urmare a nefrecventării activităților obligatorii prevăzute în planul de învățământ, dl. Șișu Marius Daniel a fost exmatriculat în anul 2014“.
L-am contactat pe Marius Daniel Șișu pentru a-l întreba ce l-a împiedicat să frecventeze cursurile Facultății de Farmacie și dacă are sau nu studii superioare. Ne-a închis telefonul înainte de a-i pune vreo întrebare. A specificat, totuși, că este în concediu și nu vrea să fie deranjat.
CONTEXT: Cum a ajuns un om ca Șișu să conducă o instituție cheie?
Instituția pe care Marius Daniel Șișu o conduce este una de importanță vitală pentru milioane de români. Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale autorizează intrarea pe piața românească a noilor medicamente și elimină substanțele care se dovedesc a fi nocive. Poziția de șef la ANM aduce cu sine și rolul de șef al unui consiliu științific alcătuit din marile somități din domeniu, care girează deciziile agenției. Astfel, oameni cu zeci de ani de pregătire în Medicină au ajuns să fie conduși de un student exmatriculat.
Agenția Națională a Medicamentului a fost condusă, în ultimele luni, de personaje venite de nicăieri. În toamna anului trecut Adriana Cotel, o apropiată a lui Darius Vâlcov, a fost numită în fruntea ANM. Cotel l-a adus consilier pe Marius Daniel Șișu. La începutul lui 2019, Cotel a urcat în ierarhie, fiind numită șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar locul vacant de la ANM a fost luat de Șișu. După cutremurul din PSD produs de arestarea lui Liviu Dragnea, Darius Vâlcov și-a pierdut funcția de consilier guvernamental, iar protejata sa, Adriana Cotel, a fost demisă de la CNAS. Șișu se ține, încă, de scaunul de la Agenția Națională a Medicamentului.