Pâine, circ și Gabriela Firea. „Prezența dumneavoastră aici ne demonstrează că circul românesc are viitor“

9264
Parcul Circului: Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei și Prințesa Stephanie de Monaco au dezvelit statuia Prințului Rainier al III-lea de Monaco. FOTO: Andreea Alexandru / Mediafax
Parcul Circului: Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei și Prințesa Stephanie de Monaco au dezvelit statuia Prințului Rainier al III-lea de Monaco. FOTO: Andreea Alexandru / Mediafax

În București, pe aleea Circului, s-a inaugurat ieri un monument statuar care îl are în centru pe Prințul Rainier al III-lea de Monaco (trecut la cele veșnice acum 12 ani). Rainier este părintele Festivalului Internațional de Circ de la Monte Carlo, acolo unde și circarii români și-au dat, în vechime, măsura talentului. Drept mulțumire că ne-a chemat ca să-l distrăm, i-am dat prințului și o statuie în fața Circului Globus + un ansamblu de figurine burlești.

Preț total: 1.8 milioane de euro

Cumpărător: Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Semnătură de primire: Gabriela Firea

Achitat cu banii jos de către veselul popor român.

În discursul de dezvelire, Gabriela Firea a recunoscut că n-a fost ieftin, dar, a mai spus ea, dacă ne gândim la ce înseamnă Prințul de Monaco pentru noi, nimic nu este prea scump. La această aserțiune a răspuns scurt un român aflat în treabă pe-acolo: „N-am prea auzit de băiatu’ ăsta în istorie“.

Așadar, aleea Circului. Circulația oprită, poliție peste tot, fanfară, moment artistico-erotic prezentat de o grupă de tineri circari pe muzica This is a man’s world. Pe covorul roșu, în rolurile principale, două femei:  Gabriela Firea și Principesa Stephanie de Monaco – fiica celui nemurit în fața circului.

Bogdan Stanoevici, directorul Circului, pajul perfect, saltimbancul personal al primarului general, a deschis seara cu o formulă care a lăsat cu gura căscată tot cartierul Tei: „Alteța voastră serenisimă, bine ați venit la noi în România!“.

Gabriela Firea, serenisimă și ea, îmbrăcată regulamentar în ie, a încununat seara cu un splendid derapaj geografic: prin dezvelirea acestui prinț de Monaco, Bucureștiul își confirmă numele de micul Paris.

Dar cel mai frumos moment a fost, totuși, acela în care Stanoevici a rostit această frază demnă de așezat în orice manual de autosabotaj politic: „Prezența dumneavoastră aici, doamnă primar general, ne dovedește o dată-n plus că circul românesc nu are numai un trecut și un prezent, ci și un foarte frumos viitor“.

La final s-a strigat „Trăiască Circul!“, iar doamna primar general a spus „Doamne ajută!“.

PS: Pentru cei care nu sunt din București sau nu cunosc zona Circului, facem precizarea că evenimentul de ieri a avut loc peste gard de Spitalul Colentina, locul ăla de unde, luna trecută, doi neurochirurgi și-au dat demisia că n-aveau ață de cusut.

Susține proiectul Recorder

Citești acest articol pentru că niște ziariști s-au încăpățânat să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. Recorder este o publicație care se autofinanțează din publicitate și din donațiile cititorilor. Și tu poți susține această inițiativă!

Comentarii ()