Alegeri locale 2024: Lupta pentru Sectorul 4

Continuăm rubrica „Portret de candidat”, însă ne îndreptăm atenția către alegerile locale. Ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida pe 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru o funcție în administrația locală – la primăriile unor orașe mari sau la consilii județene. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe un candidat, e bine să știm câte ceva și despre oamenii pe care mizează partidele.

Astăzi – miza cursei pentru Primăria Sectorului 4.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Daniel Băluță a fost asociat cu fiul lui Piedone

Actualul primar de la Sectorul 4, Daniel Băluță a intrat în cursa pentru al treilea mandat. Este medic stomatolog de profesie. În 2001, a absolvit Universitatea Carol Davila din București.

Și-a început cariera în administrația publică în 2012, când a devenit consilier local la Sectorul 4 în Primăria condusă de Cristian Popescu Piedone.

A fost și viceprimar, iar din 2015, când în urma tragediei de la Colectiv Cristian Popescu Piedone a demisionat din funcție, Daniel Băluță a devenit primar interimar.

De altfel, înainte de a intra în politică, Daniel Băluță a fost asociat într-o firmă cu Vlad Popescu Piedone, fiul lui Cristian Popescu Piedone.

A câștigat atât alegerile din 2016, cât și pe cele din 2020 din partea PSD. În 2022, a fost reales șef al organizației PSD Sector 4.

Susține că în cele două mandate de primar a atras fonduri europene și a inaugurat mai multe proiecte de infrastructură. Printre acestea se numără stația de metrou Tudor Arghezi, făcută în parteneriat cu Metrorex, pasajul suprateran Europa Unită și modernizarea pasajului subteran din Piața Unirii.

Primarul Băluță, acuzat de legături cu clanurile interlope

Primarul Daniel Băluță a fost acuzat că de-a lungul timpul s-a înconjurat de figuri controversate, unele considerate adevărate catalizatoare între lumea interlopă și politică. Scopul: interesele imobiliare.

Marian Goleac este considerat un apropiat al Clanului Sportivilor. A fost mai bine de 10 ani șef în Primăria Sectorului 4 încă din vremea lui Cristian Popescu Piedone. A fost acuzat de procurorii anticorupție că a ocupat funcția de director la Administrația Domeniului Public Sector 4 în baza unei diplome false de bacalaureat.

Fosta soție a acestuia, Matilda Goleac, a fost subprefect al Capitalei și acum este deputat PSD. Rise Project a dezvăluit că aceasta a fost avocata lui Mihai Mitrache zis „Câine”, considerat de asemenea apropiat de Clanul Sportivilor.

Mai mult, Antonio Goleac, fiul celor doi, a ajuns șef în Poliția Locală Sector 4 după un concurs la care a participat doar el, după cum dezvăluia ziarul Liberatea, ziar care a publicat și imagini cu Antonio Goleac la piscina lui Robert Nica, considerat liderul Clanului Sportivilor.

Presa a mai relatat și despre relațiile dintre Daniel Băluță și Puiu Florian, om cu legături în lumea interlopă și un apropiat al lui Codrin Ștefănescu, fost lider PSD în epoca Dragnea.

Puiu Florian a fost responsabil o perioadă cu proiectele imobiliare din Sectorul 4.

Daniel Băluță a intrat în luptă cu presa

Oameni considerați parte a Clanului Sportivilor sunt implicați în ample afaceri imobiliare în sudul Capitalei, după cum mai arătau jurnaliștii Rise Project și Libertatea. Primarul Daniel Băluță a respins întotdeauna acuzațiile privind presupuse legături cu interlopi.

Daniel Băluță a intrat în conflict cu presa și a deschis zeci de procese jurnaliștilor care-au scos la iveală nereguli în sector.

Situația a fost subliniată în 2022 și într-un raport al Departamentului de Stat al Statelor Unite.

„Pe tot parcursul anului 2022, primarul sectorului 4 al Bucureştiului a depus peste 30 de dosare civile şi plângeri administrative împotriva ziarului Libertatea”, remarcau oficiali americani în document.

Un inginer IT, propunerea Alianței Dreapta Unită

Paul Ene este candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Sectorului 4. Este inginer și lucrează în domeniul IT. Potrivit CV-ului a terminat Universitatea Politehnica în 2010.

Este membru USR din 2017.

A ocupat timp de jumătate de an și funcția de secretar de stat la Ministerului Economiei, în 2021.

Candidează și Cătălin Teniță

Candidează la funcţia de edil și Cătălin Teniță, din partea REPER. Este deputat, ales în 2020 din partea Alianței USR PLUS.

Cătălin Teniță a concurat în fața lui Cătălin Drulă pentru șefia partidului. În cele din urmă a demisionat, în august 2022, și a trecut în formațiunea lui Dacian Cioloș. Acum este președintele filialei REPER București.

În 2000, a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea București.

Înainte de politică a înființat mai multe organizații, printre care Geeks For Democracy. Printre temele de care s-a preocupat în parlament se numără cele legate de educația incluzivă și alimentația în școli, combaterea riscului de trafic și exploatare de persoane în rândul refugiaților, măsuri de protecție a minorilor și a militat pentru drepturile sexuale.

A avut 197 de propuneri legislative, iar dintre acestea 40 s-au transformat în legi.

Pedepsirea penală a hărțuirii sexuale a elevilor și studenților în instituțiile de învățământ se numără printre proiectele inițiate de Cătălin Teniță și adoptate în cele din urmă ca lege.

Cele mai recente