Alegeri locale 2024: Lupta pentru Sectorul 5

Continuăm rubrica „Portret de candidat”, însă ne îndreptăm atenția către alegerile locale. Ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida pe 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru o funcție în administrația locală – la primăriile unor orașe mari sau la consilii județene. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe un candidat, e bine să știm câte ceva și despre oamenii pe care mizează partidele.

Astăzi – miza cursei pentru Primăria Sectorului 5.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Primărie din tată-n fiu?

Vlad Popescu Piedone are 34 de ani și candidează pentru Primăria Sectorului 5, funcție deținută în prezent de tatăl său. Cristian Popescu Piedone candidează la Primăria Capitalei.

Aspirant la fotoliul de edil, Vlad Popescu Piedone este deputat și lider al filialei Sector 5 a Partidului Umanist Social Liberal, fondat de mogulul Dan Voiculescu.

De altfel, atât tatăl cât și fiul beneficiază de o expunere consistentă la Antena 3, televiziune din grupul media fondat de asemenea de Dan Voiculescu.

Antena 3 a acoperit în amănunt mai toate evenimentele ce l-au avut în centru pe Vlad Popescu Piedone inclusiv înainte de campania electorală.

Ca deputat PSD, Piedone Jr. a vorbit 1 minut și 39 de secunde

În 2020, Vlad Popescu Piedone a fost ales deputat de Suceava din partea Partidului Social Democrat.

Conform G4Media, locul eligibil a fost alocat în baza unei înțelegeri cu PUSL, al cărui membru era Vlad Popescu Piedone. De altfel, pe site-ul Camerei Deputaților e menționat că din februarie 2021 proapăstul deputat a trecut de la PSD, la PUSL. Cu toate acestea el a rămas în continuare parte a grupului parlamentar PSD.

Potrivit datelor disponibile, în patru ani de mandat Vlad Popescu Piedone a vorbit de la tribuna Parlamentului 1 minut și 39 de secunde.

A fost coinițiator în 87 proiecte legislative, dintre care 28 s-au transformat în legi.

Licență la privat și, la 20 de ani, partener de afaceri cu Daniel Băluță

În ceea ce privește studiile, Vlad Popescu a terminat dreptul la Universitatea particulară Titu Maiorescu din București, în anul 2012.

În CV se prezintă antreprenor cu peste 10 ani de experiență. Presa a relatat și în trecut despre cum afacerile familiei Piedone au fost administrate cei doi copii ai primarului, precum şi de soţia lui Cristian Popescu Piedone.

Așa se face că Vlad Popescu Piedone a intrat în afaceri încă din 2009, pe când avea 20 de ani.

Era asociat într-o firmă care se ocupă cu furnizarea echipamentelor software. Asociatul lui Vlad Popescu Piedone în firmă era nimeni altul decât actualul primar din Sectorul 4, Daniel Băluţă.

În prezent, Vlad Popescu Piedone are afaceri și în zona HoReCa.

Alexandru Dimitriu, contracandidatul lui Piedone Jr.

Cel pe care Cristian Popescu Piedone l-a apostrofat în campania electorală este contracandidatul fiului său. Alexandru Dimitriu, consilierul local USR de la Sectorul 5, a intrat în cursa pentru Primăria Sectorului 5 din partea Alianței Dreapta Unită.

Are 41 de ani și este avocat de profesie.

A terminat dreptul la Universitatea particulară Nicolae Titulescu, iar apoi la Universitatea București a mai făcut un master și un doctorat. A mai făcut și o facultate de Relații Internaționale la Academia de Studii Eeconomice, însă acolo nu și-a obținut licența.

A fost asociat cu Gheorghe Piperea

Din CV-ul său aflăm că din 2007 până în 2021 a lucrat ca avocat asociat la Casa de Avocatură „Piperea și Asociații”, a lui Gheorghe Piperea candidatul AUR la europarlamentare.

Printre cei pe care Alexandru Dimitriu i-a apărat în calitate de avocat s-au numărat și oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula.

Menționeză că și-a suspendat activitatea după ce a devenit consilier local.

În aceeași perioadă a fost și secretar de stat în Ministerul Justiției, în timpul guvernării USR. În trecut a fost și membru PNL, potrivit relatărilor din presă.

Alexandru Dimitriu susține că a publicat 7 cărți de specialitate și 20 de articole în revistele cu profil juridic.

Adrian Vigheciu, propunerea PSD-PNL

Adrian Vigheciu este propunerea Alianței PSD-PNL la Primăria Sectorului 5.

Adrian Vigheciu este consilier general al Capitalei din partea Partidului Social Democrat. Este licențiat în administrație publică la SNSPA și în științe politice la Universitatea București.

Social-democrații au fost acuzați că prin alegerea unui politician fără anvergură ar urmări de fapt să lase Sectorul 5 în sfera de influență a lui Cristian Popescu Piedone.

Adrian Vigheciu a fost timp de patru ani, între 2016 și 2020, administrator public în cadrul Primăriei Sectorului 6, iar în prezent e membru al comisiei de patrimoniu și al comisiei de urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

A revenit și Marian Vanghelie. Ca independent

În cursă, ca independent, a intrat și Marian Vanghelie. A mai condus Sectorul 5 vreme de 15 ani, între 2000 și 2015.

În aprilie 2015, a fost suspendat din cauza arestului preventiv în care fusese plasat pe motive de corupție.

A fost trimis în judecată în mai multe rânduri de procurori, iar în 2021 Marian Vanghelie a fost condamnat, în primă instanță, la 11 ani și 8 luni de închisoare.

În dosarul care nu și-a găsit soluția definitivă nici după trei ani, Marian Vanghelie este acuzat de abuz în serviciu și luare de mită. Procurorii DNA îi impută un prejudiciu de peste 30 de milioane de euro.

Surse judiciare susțin că dosarul se poate prescrie pe parcursul acestui an, întrucât termenul general de prescripție pentru luare de mită este de 10 ani.

Fiica cea mare a lui Corneliu Vadim Tudor este candidata AUR

Candidează la Primăria Sectorului 5 și Lidia Vadim Tudor, din partea AUR.

Potrivit CV-ului, fiica cea mare a lui Corneliu Vadim Tudor este, din 2015, redactorul șef al Revistei România Mare. A terminat Jurnalismul și Facultatea de Psihologie la Universitatea Spiru Haret.

A fost între 2016, după moartea lui Corneliu Vadim Tudor, și până în 2019 membră a Partidului România Mare. A intrat și conflict cu liderii partidului pentru că s-a opus unei alianțe cu Partidul România Unită.

Cele mai recente