În fața unei lumi așteptând cu răsuflarea tăiată mutarea care să împartă istoria între „înainte” și „după” 9 mai 2022, Vladimir Putin a ieșit la parada din Piața Roșie de la Moscova cu aerul epuizării.  

Mai vechiul obicei rusesc de a căuta viitorul în trecut a lăsat încă o dată prezentul cu nenumărate scenarii și prea puține perspective clare. Înaintează rușii în Ucraina sau așteaptă câteva luni ca noii recruți să ajungă pe front? Caută o cale de ieșire sau se pregătesc de un război lung și dur?

Cum se transformă, ce pare să înțeleagă din acest război, dar și ce mai conduce azi Vladimir Putin explică, în acest episod,  Armand Goșu: „El prezidează colapsul. Este sfârșitul – finalul unui imperiu care după sute de ani se prăbușește. Imperiile nu se prăbușesc frumos, imperiile nu se prăbușesc în liniște. Unele imperii se prăbușesc zgomotos, e deranj mare, e praf mult pentru vecini. Așa se va întâmpla și cu Federația Rusă. E un proces care va putea dura mai mulți ani de acum încolo. Să ne pregătim pentru ce e mai rău!”

Conferențiar la Universitatea din București, Armand Goșu predă de aproape 20 de ani istoria politică a Rusiei și a Uniunii Sovietice, iar în anii ´90 a fost corespondent la Moscova pentru radio BBC.

Câteva idei din acest episod:

Decuplarea de realitate. „Dacă Putin anunța mobilizare generală asta arăta că e mobil, că înțelege că e o situație de criză și caută o soluție de ieșire din criză. Dar felul în care s-a comportat Putin – ca un frigider, ca un tomberon, a repetat ceea ce știam – sugerează mai degrabă că el nu realizează gravitatea situației, crede în continuare în victorie și va merge mai departe. Dar nu înseamnă că nu putem asista peste câteva zile sau săptămâni la o modificare a acestei linii politice.”

Un război lung. „Uitându-mă la declarațiile recente ale oficialilor ucraineni care comunică foarte bine, mi se consolidează părerea că ucranienii cred în victoria lor și că vor să elibereze teritoriile care au fost ocupate de Rusia. Doar că ei vor să elibereze teritoriile ocupate de Rusia nu doar după 24 februarie, ci teritoriile ocupate după 2014. Asta presupune un război foarte lung și un război dur.”

Butonul nuclear. „Putin ar da comanda, dar eu nu sunt convins că militarii ruși vor executa o astfel de comandă. Eu văd cât de greu este în momentul acesta să mobilizezi trupele să plece pe front. Văd zeci de ofițeri care-și dau demisia din armată. Nu-mi pot închipui un lanț de comandă destul de mare în cazul unei decizii de bombardament nuclear – chiar și cu bombe tactice nucleare –, un lanț de comandă care presupune 4-5 persoane care să apese un buton. Putin poate să vrea, dar Putin poate să nu mai poată. Nu cred în această sperietoare și mă bucur că nu mai cred nici cancelariile occidentale.


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente