Considerat de critica internațională unul dintre cele mai bune filme despre jurnalism, documentarul „colectiv a intrat oficial, săptămâna aceasta, pe lista scurtă a Oscarurilor din 2021, la două categorii: Cel mai bun documentar și Cel mai bun film străin. Dubla selecție e o premieră pentru un film românesc și vine la scurtă vreme după ce fostul președinte american Barack Obama îl nominaliza între favoritele sale.

Deși a fost propus de România pentru Cel mai bun film străin, „colectiv” își duce zilele acestea campania de promovare pentru a fi văzut de cât mai mulți dintre votanții comitetului Academiei Americane de Film și o face fără o susținere reală din partea Ministerului Culturii.

Regizorul Alexander Nanau ne povestește cum a ales tema și personajele filmului, cum a venit succesul internațional, dar și ce fel de răspuns așteaptă încă din partea politicienilor din România, în locul unor decorații „date de niște oameni pe care nu doar că nu îi interesează cultura, ci nici nu o cunosc.”

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să