În setea ei de senzațional, presa a ajuns, într-un an de pandemie, să cultive constant teama – ba de moarte, ba de restricții, ba de vaccin. Pe ecrane, isteria înghite laolaltă informații false sau nedocumentate, personaje care fac spectacol și care îndeamnă adesea la răzvrătire.

Spiritul civic e distorsionat, iar presa e luată de-a valma drept mincinoasă. Neîncrederea în tratamente și în medici crește, ura aduce protestatari la porțile spitalelor blocând ambulanțe, iar în acest timp sunt oameni care mor pentru că refuză oxigenul contestat pe ecrane.

Explicăm azi, cu jurnalistul Cătălin Striblea – realizator de radio la Europa FM și gazda podcastului Vorbitorincii ­–, jocul complicat în care presa din România pariază când pe audiență, când pe calitatea informației pe care o dă mai departe.

E un exercițiu de înțelegere a felului în care sunt „unse” mecanismele interne ale redacțiilor, mai ales în televiziunile de știri, și a consecințelor când alegi să deraiezi de la linia editorială. De ce mare parte din presă deservește, de fapt, niște bule, când rolul său real ar fi să stea la mijloc și să recompună realitatea, în cât mai multe nuanțe.

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să