La capătul mai multor luni în care s-a infiltrat într-o rețea de afaceri cu bani publici a Bisericii Ortodoxe Române, o cameră video montată la piept i-a reținut bătăile inimii colegului nostru Victor Ilie. Așa a ieșit, involuntar, și primul portret audio al unui jurnalist de investigație.

„Clanul Marelui Alb” e primul documentar jurnalistic care intră în măruntaiele corporației ignorate de controalele statului laic, dar ridicate exact pe nesupunerea față de regulile lumești.

Recorder a trecut de zidul gros care adăpostește deopotrivă corupția, traficul de influență și obediența, sub o identitate falsă. A făcut-o, însă, în numele adevărului.

Protagoniștii investigației, filmați cu camera ascunsă, au fost înlăturați din funcțiile publice și din ierarhia bisericească. Patriarhia îi reneagă și sugerează că ar fi acționat pe cont propriu. Dacă această rețea era doar un caz izolat, ce spun preoții de rând și de câte ori a încercat Recorder să stea de vorbă cu însuși Patriarhul Daniel despre aceste practici explică Victor Ilie, autorul investigației „Clanul Marelui Alb”.

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.