Un an și mai bine, o redacție independentă cere și urmărește atent digitalizarea tezei de doctorat a unui ministru. Lucrurile se mișcă lent, birocratic, invers proporțional cu saltul doctorului în științe militare de la treapta de ministru la cea de premier.

Un jurnalist de investigație care a cercetat zeci de teze fraudate dă apoi vestea: Nicolae Ciucă, atunci șef de batalion militar, acum șef al Guvernului, a plagiat în lucrarea de doctorat. Jurnalistul e Emilia Șercan, redacția – PressOne. Subiectul – unul dintre cele mai bine documentate din ultimele luni. Și totuși, ca la comandă, televiziunile de știri aleg să-l ignore.

Ce omite premierul Ciucă în răspunsul său public, câți miniștri cu suspiciuni de plagiat mai sunt azi în Guvern, dar și de unde acest blat al televiziunilor cu politicienii explică Emilia Șercan, autoarea investigației.

Câteva idei din acest episod:

Sistemul. „M-am prezentat la poartă să fiu preluată pentru că, Universitatea Națională de Apărare fiind unitate militară, nu te duci să te plimbi cum vrei și erau doi domni care m-au așteptat. Era în 2019. Se prezintă unul dintre domni care-mi spune că e șeful structurii de securitate de la UNAp. Mi l-a prezentat pe celălalt domn care era adjunctul. Ne-am dus până la sala de lectură, iar cei doi domni au rămas în sala de lectură – unul în fața mea, celălalt în spatele meu – și mai erau doi bibliotecari care stăteau drepți, lângă un pupitru, fără să se miște.”

Provocarea. „Cercetarea empirică pe care premierul o invocă – experiența sa din teatrele de operații – nu există în teza sa de doctorat. Eu îl provoc pe premierul Nicolae Ciucă să își facă publică teza de doctorat. Pentru că atunci orice persoană ar putea să citească și să vadă dacă această experiență invocată a fost valorificată în conținutul tezei și mai ales cum a fost valorificată.”

Suspiciunile. „Cel puțin doi miniștri ai actualului Guvern vor avea motive să dea niște explicații legate de lucrările lor științifice în viitor.”

On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Partener: Aqua Carpatica. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify. Avem și un cont dedicat de YouTube.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să