Dezinformarea ca lege
10 ianuarie 2023. Europarlamentarul Rareş Bogdan spune că a propus Comisiei Europene elaborarea unui manual prin care copiii să înveţe de mici ce înseamnă dezinformarea, cum se pot informa corect și cum pot verifica veridicitatea unor informaţii. Asta ar însemna ca el, Guvernul compus din colegii săi de partid și cei din PSD să devină invizibili unei noi generații. Din păcate, nu e atât de ușor să înoți printre jumătăți de adevăr, dezinformare și algoritmi care propagă ura, dar încercăm împreună în această ediție REC. De la Recorder.
Play the Day
-
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cheltuit aproximativ 25.000 de euro pentru cele 19 vizite în străinătate făcute anul trecut, iar președintele României a avut 21 de vizite, care au costat peste 3,32 de milioane de euro, adică aproape 160.000 de euro pentru fiecare vizită în străinătate, spune Hotnews.
-
BNR a urcat dobânda-cheie la 7% în prima ședință de politică monetară din acest an. E o măsură dureroasă, dar menită să scadă inflația. Economia globală e la un pas de a doua recesiune din ultimii 10 ani. Hotnews explică cum ne afectează măsura BNR.
- Dacă ai depozite, ai un randament mai bun, dar sub rate inflației.
- Ratele la cardurile de credit vor fi mai mari
- Modificările pentru creditele personale vor fi mai lente, pentru că se calculează de regulă trimestrial. Decizia de azi nu crește imediat rata mâine, care depinde și de ROBOR sau IRCC
-
România înghite zilnic câte o jumătate de adevăr de la oficiali. Astăzi avem jumătăți diferite pentru aceeași problemă: lipsa de transparență. Alexandru Rafila spune pe de o parte că nu e criză de Paracetamol și Ibupofren și pe de altă dă un ordin de ministru care interzice exportul acestora, soluție la care se ajunge doar în momentul în care România e în criză și nu mai poate da și altora. Cine are dreptate, omul care vorbește la microfon sau cel care semnează?
Și cealaltă jumătate. Fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, Bogdan Oprea acuză lipsa de transparență a autorităților în ceea ce privește reacțiile adverse ale vaccinurilor și îl acuză pe colonelul Gheorghiță că ar fi încercat să mușamalizeze efectele secundare imediate. Doctorul militar refuză să comenteze spunând că servește sub steagul SRI și răspunsurile lui trebuie aprobate, iar alții îl contrazic pe Oprea sub anonimat. Toată secretomania e însă teren fertil pentru noi conspirații antivaccin.
-
Partidul lui Putin, Rusia Unită, a decis să-i excludă din rândurile sale pe cei care se opun războiului din Ucraina. Au curățat bine, căci baza de partid s-a redus cu două treimi, de 25 la 9 milioane, zice Vedomosti.
Până să se convingă toată lumea cât e de rău războiul, rușii trimit mercenari ai grupului Wagner să cucerească Soledar, un mic oraș minier, care le-ar da acces spre Bakhmut. „Așa arată nebunia” e descrisă lupta în care rușii calcă peste cadravrele conaționalilor lor pentru a mai cuceri câțiva metri.
Și un alt front de război. Sălile de clasă. De ce e Educația atât de importantă în Război.
-
Mai stăm la graniță. Suedia – țară care deține președinția Consiliului Uniunii Europene – nu va iniția un vot pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen până când nu se va ajunge la un acord cu statele care s-au opus acceptării celor două state, a declarat reprezentantul permanent al Suediei la UE, Lars Danielsson.
-
Ultimii 8 ani au fost cei mai călduroși din istoria omenirii. 12 state europene și-au doborât recordurile de temperatură. Din fericire, România nu este printre ele, dar temperaturile cresc în Europa de două ori mai repede decât viteza medie, așa că locul nostru în afara recordurilor e destul de nesigur în viitor.
MANDAT PENTRU INTERNET
Revoluționarul misoginismului de internet a ajuns astăzi la Curtea de Apel, pentru a afla dacă îi va fi prelungită arestarea. A fost. Ducea în mână un Coran, din care și citase ceva mai devreme pe Twitter.
Adevărul a ajuns și minciunile au dispărut. Minciunile sunt făcute să dispară
Tate vorbea despre acuzațiile aduse de autoritățile române, viol și trafic de persoane, acuzații ce i-au mai fost aduse și în Marea Britanie. Dar dincolo de acuzațiile oficiale, el a creat o comunitate online foarte mare care găsește agresiunile împotriva femeilor fie meritate, fie scuzabile. Are susținători în toată lumea, iar câțiva au fost astăzi la instanță.
Tate este fondatorul acestor mișcări, create după 2010, și unul dintre cei mai mari vectori de imagine. Ele s-au creat ca răspunsuri la mișcări de tip #metoo și vin să promoveze unor noi generații misoginismul agresiv drept răspuns la toate problemele lumii. „Vina pentru problemele lumii, atât reale, cât și imaginare, este pusă pe schimbarea normelor de gen și pe responsabilizarea femeilor și LGBTQ. Adepții sunt liniștiți că ei sunt adevăratele victime. Aceste norme în schimbare sunt, la urma urmei, un atac masiv asupra bărbaților în calitate de conducători și patriarhi de drept ai societății și doar prin achiziționarea de produse și jurând credință așa-numiților bărbați alfa din vârful piramidei de marketing pot aderenții să descopere „adevărul”. din spatele a ceea ce se vinde ca o imensă conspirație.”, zice L.A Times, într-o încercare de a explica de ce crește acest val. Pentru toate acestea fusese interzis pe Facebook, Yotube și Twitter. Cea din urmă i-a ridicat interdicția după 5 ani, la venirea lui Elon Musk. Locul lui de joacă era acum TikTok.
Ce se întâmplă, însă, cu generațiile de tineri, așa-numiții „nativi digitali”, care cresc expuși constant unor mesaje care promovează violența extremă, inclusiv pe cea de gen? Potrivit lui Dragoș Stanca, antreprenor new media, România e un teren fertil pentru acest tip de discurs: „Există inclusiv destul de multe femei care, constat în social media, cel puțin pe TikTok au tracțiune propovăduind idei de genul ăsta: că femeia trebuie să fie supusă, că bărbatul trebuie să decidă și așa mai departe. Platformele social media uneori agregă în mod extrem de eficient aceste puncte de vedere extreme. Iar într-un <>, nebunul satului, care odinioară era izolat, își găsește alți tovarăși, în multe alte <>, și pot genera curente de opinie. Acești oameni sunt printre noi: vedem inclusiv în aceste zile, în România, o manifestare rasistă destul de evidentă, apropo de cazul răpirii unei fete de 14 ani din Sibiu. Am văzut în cazul <> cât de mulți homofobi avem printre noi. Vedem în fiecare zi că zona asta este extrem de atractivă pentru o bună parte dintre concetățenii noștri. Ne-ntoarcem din nou la nevoia de educație, de civilitate și ne învârtim în cerc”.
Șeful TikTok e săptămâna asta în Europa pentru a se întâlni cu oficialii, care vor să ia măsuri pentru a preveni efectele nocive ale aplicației, atât în termeni de consum, cât și privacy. Compania are deja probleme în SUA, încă de pe vremea lui Donald Trump, iar Macron le-a spus unor magnați tech americani că vrea să reglementeze mai strict rețeaua, pentru că provoacă adicții reale în cazul copiilor. Înaintea vizitei lui Shou Zi Chew la Bruxelles, comisarul Thierry Breton l-a avertizat că va trebui să urmeze toate regulile de aici. Se referea la privacy, în special. Mai multe despre impactul vizitei, pe Politico.
Capture
Zeci de mii de brazilieni au ieșit în stradă pentru a susține democrația și a cere condamnarea celor care au încercat să ia cu asalt instituțiile. Războinicii de 8 ianuarie fuseseră chemați la răscoală pe Telegram sau WhatsApp cu mesajul: Hai la chef.
FWD
-
The New York Times ne prezintă câțiva bătrâni asiatici și un fenomen care se apropie de Europa. Munca mult după pensionare, pentru a suplini veniturile mici și o forță de muncă din ce în ce mai restrânsă. Nu mai sunt tineri, nici să muncească, nici să plătească pensiile, așa că oameni bine trecuți de 70 fac munci ce pot părea grele. Spuneam că se apropie, pentru că Macron crește vârsta de pensionare în Franța, un lucru pe care și-dorea de câțiva ani, dar abia acum îl poate face și justifica. Vor fi valuri de proteste și furie, dar el spune că e necesar economic să o facă, pentru că sistemul de pensii nu mai poate duce pensia de la 62 de ani. În România, Coaliția PSD PNL trebuie să facă reforma pensiilor şi a salariilor, dar şi a pensiilor speciale, pentru a lua banii din PNRR. Până acum a fost doar zgomot, nimic concret.
-
Academia Americană de Pediatrie și-a schimbat ieri recomandările în ceea ce privește obezitatea infantilă. De la lasă-l, că crește, la intervenție rapidă și tratament agresiv, cu medicamente începând de la 12 ani, pentru că boala poate afecta pe termen lung dezvoltarea copilului.
-
Microsoft a dezvoltat o nouă jucărie cu ajutorul inteligenței artificiale. O jucărie periculoasă, căci VALL-E poate reproduce vocea oricui, dacă are 3 secunde din vorbitor. Sigur, a fost prezentată ca un ajutor tehnic, dar ar putea fi folosită nu doar în scopuri nobile.
-
Coinbase va concedia 20% dintre angajați. După marele boom al criptomonedelor, s-a intrat în era temerilor și a redimensionărilor companiilor. Firma va cheltui între 149 și 163 de milion de dolari pentru plățile compensatorii, iar anunțul a reprezentat o cădere de aproape 3% pe bursă.
-
Săraci din grija primarului, spune astăzi Pressone, într-o poveste rar întâlnită în presa mainstream. Oameni fără picioare, bătrâni neajutorați sunt căpușați de un primar și familia acestora, care le iau pensiile și ajutoarele sociale. Ar trebui să existe mecanisme prin care acești oameni să fie protejați. Dar nu sunt în foarte multe loccalități din România, așa că sunt lăsați la mila mai marilor locului.
Pause
Respirația e noul trend pentru diminuarea stresului și a anxietății. Nu doar trage aer în piept sau respiră, îndemnurile intrate în uz, ci o rutină a respirației conștiente. Un nou studiu publicat ieri în Nature arată științific efectele benefice. Și îndeamnă, desigur, la moderație și mai mult studiu. The Guardian a vorbit cu un antrenor de respirație, pentru a ne lămuri pe toți cât e de eficient. În podcast, antrenorea povestește cum a trecut de la încercarea de suicid și depresia severă, foarte medicată, la respirație și atât, iar acum le-o predă și celorlați. Inspiră, expiră.
Shuffle
-
Astăzi avem o singură recomandare. Dați-vă timp să urmăriți cea mai nouă investigație Recorder. Șapte luni de documentare, zeci de oameni intervievați și o poveste despre cum lipsa de control asupra serviciilor secrete îngenunchează oameni, cariere și poate democrații.