Discursuri sforăitoare și nevoi stringente
24 ianuarie 2023. Astăzi a fost ziua în care Marcel Ciolacu le-a spus oamenilor că îi iubește, Nicolae Ciucă a vorbit despre popor și elite, iar președintele Iohannis ne-a rugat să ne concentrăm asupra lucrurilor care ne apropie. Cum pârtiile de schi au fost aglomerate, astăzi vorbim despre prețurile în continuă creștere ale carburanților, despre cum vrea Zelenski să zdrobească corupția și vedem împreună stele verzi.
Play the Day
-
Klaus Iohannis, la 164 de ani de la Unirea Principatelor: „România a dovedit mereu că este un stat puternic, mai ales atunci când clasa politică, instituţiile publice şi cetăţenii au acţionat împreună”.
Nicolae Ciucă: „Tot ce a făurit bun România modernă a făurit atunci când poporul şi elitele au acţionat împreună„.
Marcel Ciolacu: „Vă îndemn să lăsăm deoparte tot ce ne desparte şi, uniţi, să ne urmărim obiectivele comune, creşterea economică şi a nivelului de trai al românilor”.
Politicienii s-au unit cu poporul prin discursuri.
Poporul le-a răspuns premierului și președintelui Camerei Deputaților cu câteva huiduieli.
Președintelui nu i-a răspuns nimeni, pentru că a sărbătorit Mica Unire alături de oficialități, nu de cetățeni. Aceștia au sărbătorit la coadă la schi sau în piscine.
-
Jurnalista Bianca Felseghi scrie în PressOne despre o altfel de Unire, care îi lipsește. Cea a energiilor care să se opună nedreptății, așa cum s-a întâmplat la Ordonanța 13, acum șase ani. „Numai oamenii ce mai încălzeau nopțile cu prezența lor, cu energia lor care antrena speranța ca într-o centrifugă, cu cercuri tot mai largi. Ni se părea că apărând justiția, făcând scut în jurul unei idei despre care ni s-a spus că e esențială în democrație, eram pe cale să schimbăm fața României pe mâine. Cuvinte mari.
Tot într-un ianuarie, de data asta într-unul ploios, am ajuns în punctul în care ministrul Justiției ne dezvăluie înaintea judecătorului care urmează să fie sentința dintr-un dosar penal, programat să aibă termen luna viitoare. Atât de mult efort pentru o răsplată atât de mică.”
Consultantul politic Cristian Andrei explică de ce nu se mai leagă hora dreptății, ca înainte. „Zilele trecute s-au întâmplat multe și urâte, dar nu au fost proteste. N-a existat o scânteie care să aprindă un rug. Fiecare bulă mai mare a avut tragedia sau incidentul ei. 1) Moartea unei tinere mușcate de câini – în marele centru urban București. 2) Moartea unor mineri într-un oraș muncitoresc – în România profundă. 3) Dezvăluiri despre contractul Petrom – pentru bula patriotică «Nu ne vindem țara»
Fiecare eveniment a avut o intensitate mare în zona lui. Însă nimic nu le-a legat. Înainte de toate, aceste grupuri nu comunică între ele prin ceva. N-au o gramatică și un vocabular comun. Sunt „rupte” și politicienii le preferă așa de multe ori.”
-
Polonia a cerut oficial Germaniei să-i permită livrarea de tancuri Leopard Ucrainei. Germania refuză să o facă direct, pentru că scenele ar semăna prea mult cu unele din cel de-al Doilea Război Mondial. Cât timp așteaptă tancurile, președintele Zelenski face curățenie acasă. Cinci guvernatori și patru viceminiștri au fost îndepărtați sub suspiciuni de corupție. E cea mai mare remaniere de la începutul războiului, într-o încercare a președintelui de a le arăta atât cetățenilor, cât și partenerilor occidentali că Ucraina este un stat democratic. Niciun angajat al statului ucrainean nu va mai putea pleca din țară în concediu sau în deplasări în interes personal.
-
3 săptămâni și 39 de atacuri armate. Aceasta este fotografia la moment a Statelor Unite ale Americii, unică în lume. În cel mai recent dintre atacuri au fost ucise șapte persoane în California. Președintele Joe Biden cere înăsprirea rapidă a legislației și creșterea vârstei de la care pot fi cumpărate arme. Nu are nici majoritate politică, nici susținere populară în acest moment pentru o astfel de schimbare.
-
E vreme bună pentru gaze. Astăzi, prețul lor a scăzut pe piața europeană cu 11%, pe fondul unei ierni extrem de blânde și al economiilor făcute de statele membre UE. Nu vedem această evoluție în factură pentru că ceea ce se consumă acum s-a cumpărat înainte, dar e un semnal bun pentru economie.
Când au fost vasluienii bogați, de i-am sărăcit noi?
Șeful Consiliului Județean și al PSD Vaslui, despre sărăcirea concetățenilor
E rău și doar speranța că mâine va fi mai rău ne ține în viață
Suntem între două realități. Cea strigată și cea simțită la pompă.
Ce se întâmplă cu prețul benzinei și al motorinei? La OMV Petrom, el a urcat astăzi cu 9 bani pe litru, cea mai consistentă scumpire din acest an.
Majorarea prețurilor pentru combustibili – deși semnificativă – nu e neapărat suprinzătoare, spune jurnalistul Mihai Nicuț, de la site-ul e-nergia.ro: barilul de petrol costă acum aproape 90 de dolari pe piețele de profil. Produsele petroliere s-au scumpit și ele în regiune.
„Suntem foarte aproape de momentul 5 februarie 2023, când va intra în vigoare embargoul asupra importurilor de produse petroliere din Rusia. Carburanții – în teorie, cel puțin – ar trebui să fie interziși la comercializare în interiorul Uniunii Europene peste aproximativ două săptămâni.
În aceste condiții, s-a creat o presiune destul de mare pe cerere, și din acest motiv a apărut o presiune suplimentară pe preț”, a explicat pentru Recorder Mihai Nicuț.
„Toată lumea, inclusiv companiile de rafinare, de trading, marile lanțuri de distribuție, încearcă să-și asigure, pe cât se poate, rezerve – să-și umple, de fapt, cămările, mai ales cu motorină rusească”.
Așadar, să fie scumpirea de-acum doar „încălzirea”?
„Mă aștept ca presiunea mai mare să nu fie în primele două săptămâni de după 5 februarie”, spune Mihai Nicuț, „ci mai apoi, când s-ar putea dezechilibra raportul dintre cerere și ofertă.
În curând o să vină și primăvara – vom avea o cerere mai mare din partea agricultorilor, pentru că încep lucrările.
Pe de altă parte, vedem că războiul din Ucraina nu se domolește, iar tot ceea ce înseamnă război necesită un consum mare de carburanți”.
Capture
Vezi stele verzi. De fapt, Cometa c/2022 E3 (ZTF) a reapărut pe cer pentru prima dată din Epoca de Piatră încoace. Va putea fi văzută cel mai bine miercurea și joia viitoare. Următoarea ocazie e peste 50.000 de ani.
FWD
-
Organizația Mondială a Sănătății s-a prins, în sfârșit, că e o problemă cu anumite siropuri de tuse fabricate în India și le cere Guvernelor lumii să depisteze și să retragă produsele. În ultimele luni, peste 300 de copii sub cinci ani au murit în Gambia, Indonezia și Uzbekistan, țări prea sărace pentru ca lumea să intre în alertă imediat. Siropurile incriminate sunt produse de două firme și par contaminate cu dietilen glicol și cu etilen glicol, compuși utilizați și ca solvenți industriali sau în soluții antigel. India este cel mai mare producător de medicamente generice și furnizează aproximativ 20% din pastilele vândute la nivel mondial.
-
Pacienții cer Agenției Europene a Medicamentelor măsuri urgente pentru rezolvarea unei crize cu care se confruntă statele membre. Antibioticele și alte substanțe au început să lipsească încă din octombrie, dar până acum nu a existat nicio acțiune coordonată pentru a rezolva problema.
-
Președintele Autorității pentru Protecția Datelor din Franța le cere autorităților să nu folosească în timpul Olimpiadei de Vară din 2024, de la Paris, camere cu recunoaștere facială. Guvernul vrea să facă tot posibilul pentru siguranța milioanelor de turiști și va utiliza pentru prima dată camere cu inteligență artificială. Dar nu și cu recunoaștere facială, insistă un înalt responsabil cu protecția datelor.
Panorama scrie despre cele mai supravegheate orașe din România și despre cum primarii trag cu ochiul la noi, cot la cot cu serviciile secrete. Nu știe nimeni exact cine și în ce condiții are acces la filmările cu cetățenii, dar înghițim gălușca siguranței cumpărate pe SICAP și vândute înapoi tuturor.
-
Primarul Londrei i-a îndemnat pe cetățenii metropolei britanice să aibă grijă în următoarele zile și să evite deplasările inutile cu mașina, din cauza unui val foarte intens de poluare. „Îi rog pe londonezi să aibă grijă unul de celălalt alegând să meargă pe jos sau cu bicicleta și să folosească transportul în comun, acolo unde este posibil, să evite să pornească mașina inutil sau să stea cu motorul pornit și să nu dea foc deșeurilor din grădini, pentru că toate contribuie la nivelul ridicat de poluare”, și-a sfătuit Sadiq Khan concitadinii.
-
Munca de acasă le-a făcut angajaților un cadou de 72 de minute pe zi, indică un nou studiu. Cercetătorii spun că nu e vorba doar de economie de timp, ci și de bani. Însă sunt și studii și patroni care încearcă să descurajeze acest mod de lucru.
Shuffle
-
„Totul peste tot în același timp” conduce în topul nominalizărilor la Oscar, anunțate astăzi. Surpriza e că fimele cu mare succes la public, ca „Avatar”, „Wakanda Forever” sau „TopGun” au intrat și ele pe lista criticilor. În cinematografele românești găsiți de astăzi „Close„.
Oricum, Învingătorii iau totul. Sau măcar un fragment, în Scena9. „Cine câștigă cu adevărat din programele de responsabilitate socială? Sunt bogații realmente preocupați de nevoile celorlalți și de schimbarea lumii în bine sau vor să perpetueze acest status-quo?” Iată câteva dintre întrebările pe care jurnalistul și scriitorul american Anand Giridharadas le explorează în volumul din 2019 Învingătorii iau totul. Cum ne înșală elitele pretinzând că vor să schimbe lumea, tradus în 2022 și la noi.
Filip Standavid vă așteaptă pe Youtube, Google Podcasts, Spotify și Apple Podcasts cu varianta audio a știrilor zilei. La bună revedere.