Cum să guvernezi pentru tine din banii tuturor
25 ianuarie 2023. E ziua dublelor măsuri. Cea în care descoperim cum Sinaia nu e a locuitorilor ei, ci a primarului și a camarilei sale imobiliare, de care beneficiază și ministrul de Interne. Mai aflăm că apropiații Gabrielei Firea iau bani de la stat ca să aibă grijă de persoane cu dizabilități care nu primesc nimic și cum ministrul Justiției vede criticile internaționale drept progres semnificativ. Dar aflăm și despre deschiderea Papei Francisc și despre salvarea a ceva ce ne place.
Play the Day
-
Statul plătește 30.000 de euro, iar oamenii beneficiază de îngrijire de 1.000. E târgul pe care îl fac Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) din Ilfov și din Sectorul 3 al Bucureștiului cu apropiații Gabrielei Firea, ministrul Familiei. Înțelegerea se face pe seama câtorva zeci de oameni cu grave dizabilități. Un ONG fondat de consilieri ai Gabrielei Firea, care nu îndeplinește condițiile minime cerute de lege , primește bani publici de la autoritățile locale apropiate politic, arată Centrul pentru Investigații Media. Pe de o parte, Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, ministrul Firea, soțul său, Florentin Pandele, și asociații lor. Pe de cealaltă – oameni cu severe dizabilități fizice sau psihice. La mijloc, bani publici.
-
Despre complicități și responsabilitate vorbește și Libertatea astăzi. Deși au fost amenințați de conducerea Complexului Energetic Oltenia să nu spună nimic despre condițiile de lucru în urma accidentului în care le-au murit trei colegi de la o carieră, muncitorii au îndrăznit: „Prima problemă: drumurile nu sunt amenajate. Ele nu se balastează deloc. Și sunt practicabile până la prima ploaie. Acum, cum a plouat vreo patru zile înainte de accident…”
Există un depozit de piatră? Sigur. De ce nu se folosește piatra?
„În primul rând, motivul neoficial. Pentru că primarii au înțelegeri cu unii dintre șefi, angajați, și folosesc pietrișul la altele. Ca de exemplu, la construcția de drumuri. Uite, de exemplu, la anul e campanie electorală. Ulițele se vor pietrui inclusiv cu piatră de la carieră”.
Peste 3.200 de persoane au suferit accidente de muncă în primele nouă luni ale anului trecut. 79 dintre acestea și-au pierdut viața, arată cifrele Ministerului Muncii. Prea puțini vinovați. După o săptămână de ciorovăieli politice, încă doi șefi de la CEO au fost dați afară cu puțin înainte de a li se încheia mandatele, iar scandalul trece ușor.
-
Apar noi detalii despre cinism și bani în dosarul șefei de la secția de oncologie a Spitalului Județean Suceava, arestată preventiv pentru luare de mită. Cu cât pacientul era mai bolnav, cu atât cerea mai mulți bani. Potrivit Monitorului de Suceava, „în dimineața zilei de 13 decembrie 2022, medicul ar fi pretins și a primit de la un pacient 100 de lei: pacientul respectiv, care suferea de două forme de cancer, a pus în documentele medicale pe care i le-a înmânat doctoriței suma de 50 de lei. Medicul a răsfoit documentele, a găsit banii și i-a dat înapoi spunându-i că are două cancere. Pacientul a pus atunci într-o coală de hârtie împăturită două bancnote de 50 de lei, pe care le-a înmânat medicului, care i-a spus că nu trebuie să se deranjeze, apoi i-a mulțumit”.
-
Grupul de State împotriva Corupției (GRECO) susține în ultimul său raport că „implicarea ministrului Justiţiei în numirea și revocarea procurorilor de rang înalt a rămas considerabilă şi prezintă un risc de influenţă politică nepotrivită”. Legile justiției au fost promulgate de președintele Iohannis în noiembrie.
Săptămâna trecută, ministrul Cătălin Predoiu a vorbit despre o sentință care încă nu a fost dată de judecători și apoi s-a scuzat că a auzit pe surse despre o decizie care l-ar fi disculpat pe soțul fostei șefe a DIICOT Giorgiana Hosu. Implicare nepotrivită înainte, implicare nepotrivită după, ministrul Justiției e de neclintit. Și bucuros de evaluarea GRECO, potrivit unui comunicat al Ministerului: „Raportul Grupului de State împotriva Corupţiei publicat astăzi subliniază că, în anul 2022, în ceea priveşte implementarea recomandărilor făcute, România a realizat un progres semnificativ faţă de anul 2021”.
-
De ziua lui, Volodimir Zelenski primește exact ce și-a dorit: două batalioane de tancuri Leopard 2, din partea Germaniei și a aliaților europeni. Americanii plusează și spun că vor trimite și ei „un număr semnificativ” de tancuri M1Abrams. Olanda a zis că vrea să cumpere și ea blindate și să le împrumute Ucrainei, pentru că în momentul acesta nu are niciunul. Moscova a reacționat așa cum se temea cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, spunând că „decizia este extrem de periculoasă și că duce conflictul la un nou nivel”. Acum, ucrainenii vor avioane.
-
Și două articole bune oricând:
- Ascensiunea vânzătorului de hotdog spre vârful mașinăriei de război a lui Putin este un portret detaliat al șefului grupării paramilitare Wagner, folosită de ruși drept carne de tun.
- Semnele de întrebare în privința numărului victimelor războiului. Unherd zice că vor trece ani de zile până când vom ști cu exactitate câți ucraineni și câți ruși au murit.
Castelul de cărți funciare al primarului din Sinaia și beneficiarii din umbra lui
Sinaia e a primarului Vlad Oprea și a prietenilor săi, nu a cetățenilor, demonstrează o investigație Recorder semnată de Ionuț Stănescu. Oprea gestionează împreună cu rudele sale o cooperativă imobiliară bazată pe retrocedări dubioase, terenuri ale statului trecute în proprietate privată și bani la sacoșă. Ce produce ea? Terenuri și case la prețuri derizorii pentru familie și prieteni. Unul dintre ei e ministrul Lucian Bode, care a cumpărat, anul trecut, cu reducere, un teren din portofoliul imobiliar al familiei Oprea.
Autorul investigației, Ionuț Stănescu, spune că această „cooperativă imobiliară” funcționează după un tipic brevetat cu mulți ani în urmă în România.
„Am putut urmări traseul unor terenuri revândute. Proveneau din niște retrocedări dispuse de însuși primarul Oprea și treceau prin mai multe mâini, la prețuri nerealiste, până când ajungeau la membrii familiei primarului. Erau mai departe transformate în bani sau menținute în așteptarea unor oportunități de valorificare. Erau cumpărate ieftin și vândute scump”.
Procedeul, spune Ionuț Stănescu, „naște în mod automat niște suspiciuni în privința corectitudinii cu care s-au făcut acele retrocedări sau măcar asupra bunei-credințe”.
Sunt însă oficialitățile judiciare la curent cu astfel de practici sau există măcar o aparență de legalitate?
„Sistemul ăsta este foarte vechi în România, tot atât de vechi cât sunt și retrocedările. Autoritățile judiciare cunosc foarte bine acest tip de schemă. Există, din câte știm, niște denunțuri și autodenunțuri făcute de către un localnic. Această persoană a mers recent la DNA. Cum pot procurorii să valorifice denunțurile acestea e o altă discuție”.
Capture
Centrul Pământului e la fel de sucit ca noi. Un nou studiu spune că a încetat să se rotească în 2009, ba chiar că a luat-o puțin invers. Imaginea este creată de Canva.
FWD
-
„Să fii homosexual nu e o crimă„, spune Papa Francisc într-un interviu acordat agenției de știri Associated Press. Capul Bisericii Catolice a criticat legile care incriminează sexualitatea și le-a caracterizat drept nedrepte: „Suntem toți copiii lui Dumnezeu și Dumnezeu ne iubește așa cum suntem și pentru puterea cu care fiecare dintre noi luptă pentru demnitate”. 67 de țări și teritorii au încă legi care pedepsesc relațiile între persoane de același sex.
-
Jumătate dintre atacurile din Statele Unite din perioada 2016-2020 au pornit de la dispute personale sau de muncă, se arată într-un raport al Serviciului Secret american, ce vrea să prevină violența prin identificarea timpurie a semnelor de avertizare.
-
Un bot ChatGBT a intrat la Facultatea de Drept din New York. Profesorii spun că mai are de învățat, dar că ar putea fi de ajutor în mai multe procese. Libertatea a vrut să vadă ce știe ChatGBT despre politicienii români: absolut nimic despre Nicolae Ciucă. Nu e departe de ceilalți cetățeni.
Până să avem fiecare câte un bot ajutor, avem câte o adresă de email, iar The New York Times spune să avem grijă de ea și să nu o mai dăm tuturor, pentru că e o marfă care aduce bani sau pericole. Ne explică și cum să le evităm.
Avem încredere în dumneavoastră, așă că puteți folosi cu încredere adresele [email protected], dacă aveți sugestii și reclamații despre newsletter și [email protected], dacă aveți informații care s-ar putea transforma în investigații.
-
Food and Drug Administration, instituție din Statele Unite asemănătoare Autorității pentru Siguranța Alimentelor, a propus un nou set de măsuri care să reducă prezența plumbului și a altor metale în mâncarea bebelușilor. Potrivit unui studiu, 95% din mâncarea comercializată în magazinele din SUA conținea plumb. Expunerea copiilor mici la acest metal poate duce la leziuni ale creierului, la probleme de învățare și la comportamente dificile. „Părinții trebuie să știe că unele metale sunt prezente în mod natural în alimente, așa că soluția este o alimentație cât mai diversă cu putință”.
Tot despre siguranță, dar puțin mai încolo. Când expiră de fapt mâncarea? The New York Times oferă o listă de termene diferite de cele înscrise pe ambalaje. Potrivit lor, muștarul durează o veșnicie. Tecuci forever!
BBC ne povestește cum era să moară brânza pecorino în timpul pandemiei Covid și cum a înviat doar ca să ne fie mai bună.
Shuffle
-
„Toată frumusețea și durerea” e un documentar care spune povestea lui Nan Golding, o fotografă celebră, care a devenit dependentă de OxyContin, un medicament pentru durere. Atunci când a reușit să scape de dependență a încercat și a reușit să pedepsească familia care a făcut miliarde de dolari din dependența ei și a milioane de americani. The Guardian spune că documentarul e excelent. Dacă aveți nevoie de ficțiune, tot jurnaliștii vă recomandă cel mai nou film al lui Steven Spielberg, The Fabelmans, care explorează felul în care alegem să ne edităm propriile povești de viață și cum ne afectează asta.
-
Dacă vreți frumusețe statică, joi seara se vernisează expoziția „Ca o molie spre flacără”, a artistului Luca Florian, la Atelier35.
Filip Standavid vă așteaptă pe Youtube, Google Podcasts, Spotify și Apple Podcasts cu varianta audio a știrilor zilei. La bună revedere.