Astă-seară cercetăm penal în familie: Victor și Alexandru Pițurcă, din nou la DNA
31 IANUARIE 2023. Bronz european la corupție pentru România, dar și un caz în desfășurare care amenință s-o urce în clasament: dosarul achizițiilor din pandemie pentru spitalele militare. Justiția română, pe de altă parte, nu e în stare să stabilească dacă un medic a mutilat sau nu mai mulți copii. Iar în Franța, încă o zi de grevă generală din cauza majorării vârstei de pensionare.
Play the Day
-
Dosarul în care medicul Gheorghe Burnei era acuzat de mutilarea mai multor copii s-a clasat. Faptele s-au prescris, scrie Casa Jurnalistului, cel care a și dezvăluit mai multe cazuri în care victimele l-au acuzat pe chirurgul bucureștean. Gheorghe Burnei fusese condamnat în 2021, cu suspendare, pentru luare de mită. A primit bani de la zeci de părinţi pentru a le opera copiii internaţi la Spitalul „Marie Curie”. Doctorul mai are numai două luni din interdicția de a profesa într-un spital de stat.
-
Chiar și în privința corupției, însă, iarăși ne-au întrecut vecinii: Ungaria este considerată cea mai coruptă țară europeană în cel mai recent raport al organizației neguvernamentale Transparency International. „Podiumul” e completat de Bulgaria, iar România se află pe cea de-a treia poziție.
Ca de obicei, țările scandinave obțin cele mai bune scoruri din acest punct de vedere – e vorba de Danemarca, Finlanda și Suedia. Cercetarea se concentrează asupra cazurilor de luare de mită sau de deturnare de fonduri în care sunt implicați demnitari în funcție, dar și asupra capacității Guvernelor de a preveni corupția în instituțiile și în companiile de stat.
-
Mai mulți voluntari străini au fost surprinși de un atac al artileriei ruse în orașul Bahmut, din estul Ucrainei: nu se știe cum, dar toți au supraviețuit. Ei ajutau la evacuarea civililor din Bahmut, în care încă se dau lupte foarte grele. Ambele părți încearcă să-și consolideze pozițiile din regiunea industrială Donbas. Comisariatul ONU pentru Refugiați se așteaptă ca, din această cauză, numărul refugiaților din țara vecină să sporească. Circa opt milioane și-au părăsit deja țara.
Întrebat, pe de altă parte, dacă Washingtonul va trimite avioane de luptă Ucrainei, președintele Joe Biden a răspuns cu un singur cuvânt: „nu”. După săptămâni de presiuni diplomatice, Germania și Statele Unite au acceptat cererea de a trimite tancuri țării vecine.
Cazul Țuțu de la Romarm: cum ajungi șef atunci când politicul și serviciile își dau mâna
DNA l-a reținut pe Alexandru Pițurcă, fiul fostului antrenor al naționalei de fotbal Victor Pițurcă. O firmă condusă de băiatul fostului selecționer e bănuită că ar fi încasat aproape două milioane de euro dintr-o afacere care a prejudiciat statul român. Firma lui Pițurcă jr. a încheiat cu ROMARM, companie strategică de stat, mai multe contracte și a livrat spitalelor militare utilaje neconforme de producere a măştilor de protecție, în perioada pandemiei de coronavirus.
Victor Pițurcă a fost pus azi în libertate, sub control judiciar, în acest dosar. Aceeași decizie s-a luat în cazul directorului de la ROMARM, Gabriel Ţuţu.
O investigație a cotidianului „Libertatea” despre trecutul acestuia din urmă arată că, acum șapte ani, Autoritatea de Supraveghere Financiară i-a interzis să facă parte din conducerea oricărei companii de asigurări și că i-a dat și o amendă consistentă. Deși se aflase în Consiliul de Supraveghere al unei astfel de societăți, el încheiase contracte de consultanță cu ea, intrând, astfel, într-un conflict de interese.
În perioada restricției, însă, Gabriel Țuțu a fost numit la vârful ROMARM de către Virgil Popescu – fost ministru al Economiei, în prezent titularul de la Energie.
Autorul materialului din Libertatea de azi, Răzvan Luțac, spune că „este foarte dubios ce s-a întâmplat în cazul ăsta. Dacă e să ne referim la un eveniment foarte apropiat – moartea a trei muncitori la cariera Jilț Sud -, trebuie să spunem că domnul Popescu și-a numit și la Complexul Energetic Oltenia un om în Consiliul de Supraveghere – un apropiat de la PNL Mehedinți. Putem vedea un «modus operandi»: oameni care nu au pregătirea necesară ajung pe poziții importante”.
Potrivit lui Răzvan Luțac, la Gabriel Țuțu iese în evidență și fosta sa calitate de ofițer al Serviciului Român de Informații: „În prezentarea sa de pe site-ul ROMARM chiar insistă asupra acestui aspect. Spune că a făcut parte chiar zece ani (din SRI, n.red.). Cu siguranță, a fost un start bun de carieră, după care a înșirat mai multe funcții publice”.
Capture
Două astfel de maimuțe, din specia tamarin împărat, se presupune că au fost furate din Grădina Zoologică din Dallas. Întâmplarea se adaugă unei serii de evenimente suspecte, inclusiv eliberarea unui leopard și moartea unui vultur.
FWD
-
În două județe din România – Vrancea și Mehedinți – mai puțin de o treime din populație lucrează cu acte în regulă. Așa arată datele provizorii ale recensământului de anul trecut. Cele mai mari grade de ocupare (peste jumătate din populație) sunt de găsit în București și în Ilfov. S-a agravat și fenomenul de îmbătrânire a populației: vârsta medie trece acum de 42 de ani, față de mai puțin de 41, în urmă cu un deceniu. În această perioadă, România a pierdut peste un milion de cetățeni.
-
Alertă sanitară prelungită în județul Brașov: trei focare de gripă aviară au fost descoperite până acum la mai multe ferme de creștere a păsărilor din Codlea. Cel mai mare producător de carne de curcan va sacrifica peste 200.000 de păsări.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus la Digi24 că nu știe deocamdată dacă unele dintre animalele bolnave au fost scoase la vânzare. Până în toamna anului trecut, circa 50 de milioane de păsări cu virusul gripei aviare au fost sacrificate în fermele europene.
-
Radioul și televiziunea publice din Franța și-au întrerupt mai multe programe astăzi ori au difuzat muzică sau reluări. Pentru a doua oară în mai puțin de o lună, sindicatele au organizat o grevă generală din cauza reformei pensiilor. Cabinetul vrea să majoreze vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Protestele de astăzi au afectat grav școlile, transportul în comun și activitatea rafinăriilor. La greva precedentă au luat parte mai bine de un milion de persoane. În unele dintre orașele mari, participarea a fost chiar mai consistentă decât data trecută. Dezbaterea din Parlament asupra reformei pensiilor începe săptămâna viitoare: Guvernul nu are majoritate în Adunarea Națională.
Shuffle
Începuturile de săptămână sunt grele pentru toți, dar din puținul nostru vă dăm și vouă. Azi echipa Recorder vă recomandă:
-
Nu e prea devreme să ne înghesuim la bilete: actrița Isabella Rossellini joacă în noiembrie la Naționalul din Timișoara. Fie c-o știți din „Blue Velvet”, al lui David Lynch, din comedia „Tinerețe veșnică” sau – de ce nu? – din serialul „Friends”, câte ocazii are omul într-o viață să o vadă pe scenă pe fiica lui Ingrid Bergman și a lui Roberto Rossellini?
Actrița americană va prezenta la Timișoara un așa-numit „one woman show”, „Zâmbetul lui Darwin”: îl joacă nu numai pe marele om de știință, dar își asumă și rolurile mai multor animale. Tot la Timișoara – Ccapitală a Cculturii Eeuropene în acest an – mai joacă, în iunie, o altă celebritate din teatru și film: actorul american John Malkovich.
-
Încălzirea globală într-un film cu 100.000 de mamifere și un singur om. „Haulout”, alegerea lui Cristi Delcea, este un short documentary nominalizat la Oscar, despre migrația morselor. Odată cu topirea ghețarilor, ele își schimbă traseele iar asta modifică mai departe viețile noastre și morțile lor. Există în acest film de 25 de minute o scenă pe care cu siguranță nu o veți putea uita.
Pauza de carte
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte. Astăzi ne propune volumul Viața ca o glumă proastă, de Liviu Ornea. Editura Nemira, colecția n’autor, 2022.
Este uimitor că acesta este abia primul roman al lui Liviu Ornea (șaizeci și doi de ani). Căci domnul Ornea, matematician, traducător, eseist, scrie atât de bine încât pare că doar asta a făcut toată viața – a scris.
Iar personajul central al acestui roman, Paul, este unul dintre cele mai bune din câte s-au creionat în literatura română de la Revoluție încoace.
Totodată, cu acest roman, Liviu Ornea își împlinește destinul: căci îi citești cartea și rămâi încredințat că omul acesta s-a născut anume pentru a deveni scriitor.
Asta e tot pe ziua de azi. Filip Standavid vă așteaptă pe Youtube, Google Podcasts, Spotify și Apple Podcasts cu varianta audio a știrilor zilei. La bună revedere.