Legea celui mai tare, suverană peste România
1 FEBRUARIE 2023. Că e vorba de primării, spitale sau școli, Legea celui mai tare domnește în România prezentului. La case mai mari, nici măcar președintele nu e de neatins. Pe Joe Biden l-au călcat astăzi agenții FBI-ului.
Play the Day
-
Potențialul turistic și cel economic chiar există, dar cât costă, cu adevărat, o terasă de pe Splaiul Unirii din București, în plin centrul orașului? DNA a făcut zeci de percheziții astăzi într-un dosar privind eliberarea autorizațiilor de construcție.
Vizată e, spun surse judiciare, și Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță. Montate pe un fost spațiu verde, construcțiile de pe Spaliul Unirii au continuat să se extindă în anii din urmă. În 2021, pe un șantier din apropiere au murit doi muncitori. Centrul de Investigații Media scria atunci că scopul șantierului ar fi fost tocmai să sporească spațiul destinat teraselor.
-
Într-un alt dosar recent de corupție – achizițiile Ministerului Apărării de materiale sanitare neconforme, în perioada pandemiei – Victor Pițurcă a pornit la contraatac: fostul antrenor al naționalei de fotbal a calificat cercetările drept „un mare-mare abuz”.
Pițurcă, fiul său – Alexandru – și directorul companiei ROMARM, Gabriel Țuțu, sunt anchetați în libertate, sub control judiciar. Ei ar fi produs o pagubă de aproape două milioane de euro. Potrivit unor stenograme din dosar, publicate de cotidianul „Adevărul”, persoanele implicate ar fi negociat amănunțit împărțirea banilor, iar directorul ROMARM s-ar fi interesat în mod repetat de mersul afacerii.
-
Sorin Oprescu e în continuare liber în Grecia: totuși, instanța supremă a menținut condamnarea sa la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție. Potrivit instanței, fostul primar al Bucureștiului stabilise un sistem în baza căruia încasa o parte din profitul firmelor doritoare de contracte cu instituțiile din subordinea sa.
-
Protest al angajaților din educație, astăzi, în fața sediului Guvernului. Participanții au reclamat nivelul veniturilor, mai ales în cazul personalului nedidactic. Salariul de bază nu trece de 2.300 de lei, iar sindicatele spun că inflația și majorarea costurilor energiei îi sărăcesc pe angajați.
Proteste au mai avut loc și în decembrie, când premierul Ciucă le promitea salarii echitabile celor care lucrează în învățământ. Potrivit fișei bugetare a Ministerului Educației, majorările din acest an nu vor trece de 4,3%. O nouă soluție ar fi de așteptat săptămâna viitoare.
-
FBI – Biroul Federal de Investigații din Statele Unite – a percheziționat casa de vacanță a președintelui Joe Biden din statul Delaware. Raidul face parte din investigația deschisă după ce documente clasificate au fost găsite în sediul unei asociații aflate în strânsă legătură cu politicianul democrat, dar și la domiciliul acestuia.
Nu a fost nevoie de un mandat de percheziție – avocatul președintelui a spus că acesta a fost de acord cu ea. Documentele confidențiale datează din mandatele de vicepreşedinte şi de senator ale lui Joe Biden.
Bullyingul, tot mai des întâlnit în școli
Poliția din Bacău a început o anchetă la un Colegiu Tehnic din oraș. Întregistrări făcute publice pe Facebook surprind un elev care își agresează și umilește un coleg. Martorii spun că victima ar fi fost chiar obligată să-și bage capul într-un vas de toaletă.
La începutul săptămânii, organizația „Salvați Copiii” publicase un sondaj potrivit căruia un elev din doi dintre cei consultați spune că a fost agresat sau intimidat în școală. Unul din patru admite că a fost agresor, iar peste 80% afirmă că au asistat la astfel de incidente.
„Știm că sunt probleme cu numărul de profesori și cu personalul nedidactic, dar nu se poate să asistăm la o creștere nemaiîntâlnită a fenomenului. Cred că trebuie organizare la nivelul școlilor, pentru că – totuși – acum avem legislație, avem metodologie de lucru. Și trebuie foarte mult lucrat la prevenire – fiecare trebuie să știe ce are de făcut”, spune Gabriela Alexandrescu, președinta organizației „Salvați Copiii”.
„Există o oarecare temere a profesorilor să discute despre aceste subiecte cu părinții”, adaugă ea.
Mai mult, „mi se pare că de multe ori sunt părinți care impun o anumită conduită și anumite solicitări – acolo, da, poate să fie o teamă a profesorilor față de ceilalți adulți”.
Amenință însă această stare de lucruri să se permanentizeze?
„Suntem deja în această situație. E un mare semnal de alarmă în ceea ce privește climatul școlar. Nu e bun și nu e pozitiv pentru dezvoltarea copiilor”, afirmă Gabriela Alexandrescu.
Copiii și adolescenții care se simt victimele abuzurilor sau al bullyingului pot apela numărul gratuit 116111. Mai multe informații despre această linie de ajutor, la www.116111.ro.
Capture
O capsulă radioactivă, care putea produce arsuri ale pielii sau boli date de radiații, a fost găsită după o lună de căutări în Australia.
FWD
-
Așa-numitele „carduri de energie” se împart, de astăzi, timp de trei săptămâni. Ajutorul ajunge la 1,400 de lei. Sunt însă potențiali beneficiari care nici măcar nu știu că au dreptul la carduri. Iar celor pe care nu-i găsește poștașul acasă, Guvernul le recomandă fie să sune la un număr dedicat, fie să folosească o aplicație online.
-
În vară – Bucureștiul, din toamnă – restul orașelor mari. Ministerul de Interne se pregătește să emită cinci milioane de cărți electronice de identitate. Da, fiecare are un cip. Nu, nu acolo se ascunde Satana. Cetățenii pot însă alege să le folosească în continuare buletinele obișnuite.
-
Grevă în Marea Britanie, la o zi după un al doilea rând de proteste masive de stradă în Franța: „Rishi Sunak ne-a mințit/Salariul nu ne-a sporit!” – e una dintre scandările adresate premierului conservator, care i-a avertizat pe protestatari că ies degeaba în stradă. Sute de mii de cadre didactice și de funcționari au luat parte la grevă, cea mai mare din ultimul deceniu. La trei ani de la Brexit, serviciile publice din Regatul Unit funcționează la limită, inflația a trecut de 10%, iar Marea Britanie riscă să fie singura țară dintre cele profund industrializate care va intra în recesiune.
-
Pretutindeni acasă și tot mai bine între ai noștri: Italia, Spania și Marea Britanie, țări în care trăiesc comunități importante de români, au fost destinațiile cele mai căutate pentru zboruri anul trecut. Așa indică o analiză a companiei Google. Dintre orașe, Londra, Parisul și Roma au fost destinațiile predilecte. Cât despre vacanțe, cele în Bulgaria, Turcia și Grecia sunt cele mai populare.
Asta e tot pe ziua de azi. Filip Standavid vă așteaptă pe Youtube, Google Podcasts, Spotify și Apple Podcasts cu varianta audio a știrilor zilei. La bună revedere.