Țară cu lacune, caut guvern
Bună dimineața! Se-ncheie o săptămână în care lipsurile au ieșit rând pe rând la suprafață. Nevoia de salarii motivante în educație, de medici în spitale, de primari care să facă, nu doar să vorbească. Toate astea în timp ce încă bâjbâim după un nou guvern.
1. Educație fără profesori
Școli din toată țara intră de luni în grevă generală. Ca avanpremieră, profesorii au fost în grevă de avertisment miercuri. Cer salarii mai mari și îi îndeamnă pe părinți să-și țină copiii acasă. Elevi, părinți, ministru, președintele țării sunt toți de acord că profesorii – și educația în general – merită mai mulți bani.
-
Unde e blocajul. Guvernul lucrează la o nouă lege a salarizării bugetarilor și nu vrea să-i decupleze pe profesori din demers. Promite că legea va fi gata până la finalul anului, dar sindicatele nu vor să aștepte.
-
Între timp, în țară. Un director de colegiu din Oradea le-a impus elevilor o taxă de 200 de lei pentru a participa la festivitatea de absolvire din curtea școlii. Într-o clasă din Târgu Jiu, o bucată de tavan a căzut în timpul orelor.
-
Afaceri în cercetare. Crește numărul de studii științifice, doar că multe se fac numai pentru beneficii financiare plătite din bani publici.
2. Sănătate fără medici
Și sindicatele din sănătate se pregătesc de proteste. Vor mai mulți bani și deblocarea posturilor, pe fondul deficitului cronic de medici. Avem cei mai mulți absolvenți de Medicină raportat la populație în Uniunea Europeană, dar trei sferturi aleg să plece din țară.
-
Posturi blocate. Concursurile de angajare în spitale sunt blocate după ce guvernul a oprit recent angajările la stat. Ministrul Sănătății le cere spitalelor să scoată posturile libere la concurs și promite că va rezolva ulterior cu deblocarea.
-
Studii de caz. Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu rămâne fără linie de gardă la cardiologie, după demisia și pensionarea unor medici. Tot în Gorj ambulanța caută medici din Republica Moldova.
-
Nașteri fără medici. Semnale de alarmă privind numărul mare de nașteri acasă. O femeie din Neamț a murit după ce a insistat să nască la domiciliu cu o moașă. Alta a ajuns la spital după ce a născut cu ajutorul soțului și al soacrei, ambii asistenți medicali.
3. Politică fără asumare
Un guvern cu sau fără UDMR – e ce-au dezbătut liderii coaliției săptămâna aceasta. Încă n-au reușit să-și împartă funcțiile în viitorul Executiv. Ce transmit pe aceeași voce PNL și PSD e că vor mai puține ministere. Tăierea ar putea fi de la UDMR.
-
🎧 Podcast Recorder. Următorul premier al României, Marcel Ciolacu, are mari lacune în CV, dar asta nu a fost o piedică în ascensiunea sa. Noua lui țintă sunt alegerile prezidențiale de anul viitor, spune jurnalistul Sebastian Zachmann în noul episod On the Record.
-
Bani pentru presă. Anul trecut, partidele politice au dublat sumele cheltuite pentru presă și propagandă. Autorul raportului Expert Forum explică mecanismul la Știrile Zilei de la Recorder.
-
Războaiele lui Robert Negoiță. Între timp, primarul Sectorului 3 s-a certat cu cine a apucat săptămâna asta. Cu Primarul General, care i-a scos palmierii fără autorizație de la Piața Unirii. Cu primarul Sectorului 4, care l-a acuzat că i-a furat designul unui pasaj. Cu „mâini criminale”, care i-ar fi otrăvit copaci, când de fapt era vorba de îngrășământ. A rămas și fără permis după ce a fost prins pe contrasens.
4. Armata strânge rândurile
România a retras săptămâna aceasta avioanele de origine sovietică folosite din anii ‘60. Modernizate după comunism cu varianta LanceR, ele au reprezentat o etapă de tranziție până la dotarea cu aparate mai moderne. Acum ne bazăm pe 17 avioane F-16 cumpărate din Portugalia. Am semnat recent un contract și cu Norvegia. Ne dorim și F-35, cele mai performante avioane de vânătoare.
-
Sfârșit de capitol. La 37 de ani, Adrian Trifa spune că e prea bătrân pentru a trece la F-16, deși i-ar fi plăcut. Pregătirea o fac piloții sub 35 de ani. „Ăsta e viitorul.” Și alți piloți de MiG-uri spun că le va fi dor de aceste aparate.
-
Noi recrutări. Armata română pornește o nouă campanie de recrutare, a doua în mai puțin de o lună. În ultima perioadă se confruntă cu un număr crescut de demisii. Premierul Ciucă vorbește de nevoia unei armate de masă.
-
Zoom out. NATO pregătește, pentru prima dată de la Războiul Rece, planuri de apărare în caz de atac din partea Rusiei.
Sunt rare momentele în care avem imboldul de a întoarce camerele de filmat/fotografiat către noi. Săptămâna asta a fost, totuși, un astfel de moment, pentru că am câștigat șase premii la Superscrieri, singurul concurs de jurnalism din România. Și pentru că am găsit acest lift acoperit cu oglinzi, din Teatrul Național București.
Am luat Superscrierea Anului și locul I la categoriile Investigație și Videojurnalism, locul II la Videojurnalism și Podcast și locul III la Debut jurnalistic. Găsești aici lista completă cu materialele noastre premiate.
Aceste investigații n-ar fi posibile fără sprijinul celor care ne urmăresc și ne susțin. Te poți alătura acestei comunități redirecționând 3,5% din impozit către noi. Am creat o platformă ușor de folosit pentru depunerea Formularului 230. Durează doar 30 de secunde să-l completezi. Termenul limită este joia viitoare, 25 mai.
-
Educație financiară. 11 bănci au fost amendate de Protecția Consumatorilor pentru cum au calculat ratele clienților. Acuză ANPC că dezinformează și strică relația dintre bănci și clienți. Un profesor de economie explică de ce ANPC nu face decât un exercițiu de imagine.
-
Nou accident pe calea ferată. Două locomotive s-au ciocnit pe timp de noapte. Unul dintre mecanici era băut. Este al 21-lea accident/incident pe calea ferată pentru care este deschisă o investigație în acest an.
-
Modificări la Codul Rutier. Parlamentul a decis ca șoferii să fie obligați să folosească faza scurtă în timpul zilei și pe drumurile naționale și județene.
-
Final în natură. Ares, un leu salvat în 2010, pe când avea doi ani, de la o grădină zoologică din România a murit săptămâna asta într-o rezervație din Marea Britanie.
-
„We’ll always have Paris”. După 19 ani și 14 titluri, Rafael Nadal absentează de la Roland Garros, care începe de luni. Cum am ajuns aici, cum a câștigat tenismanul spaniol ceea ce s-ar putea să fie ultimul său titlu de Mare Șlem și cum au primit câțiva dintre marii campioni ai tenisului victoria sa cu numărul 10 de pe zgura pariziană, La Dècima, în 2017. (o recomandare de la Filip Standavid)
-
Cum ajuți oamenii străzii. Post-pandemie, America trece printr-o criză a sărăciei, cu jumătate de milion de oameni în stradă, mulți cu probleme de sănătate mintală. Eli Saslow, premiat recent cu Pulitzer, dă dimensiunea intimă a realității: pentru cei de pe stradă, pentru cei care ajută, pentru cetățenii care ajung victime colaterale. (o recomandare de la Cristian Lupșa)
-
Aer proaspăt pentru minte. Newsletterul Vast&Curious, editat de Andreea Roșca, îți aduce o dată la două săptămâni conversații cu cei mai inovativi antreprenori români și idei despre cum putem fi mai buni, în business și în viață. Abonează-te aici.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Dragostea în vremea urii
Florian Illies (născut în 1971) este german, ziarist, istoric al artei și, mai ales, scriitor. Cu studii la Bonn și la Oxford, Illies are un orizont larg.
Și, grație acestui orizont, a avut o idee grozavă: să scrie despre ce s-a întâmplat pe lume cu dragostea în anii aceia din Interbelic în care, vorba unui poet american, viața nu mai venea și moartea nu mai pleca. Interbelicul acela trepidant, în care se simțea pericolul unei catastrofe încă și mai mari decât Primul Război Mondial.
Illies scrie despre Sartre și Simone de Beauvoir, despre Picasso și nenumăratele sale iubiri, despre Henry Miller și Anais Nin, despre Dali și Gaia, despre Marlene Dietrich și Josef von Sternberg. Scrie despre Scott și Zelda (anii 1920, anii nebuni, Parisul…). Scrie despre Brecht și femeile care tot treceau și treceau și treceau prin viața sa, scrie despre învolburatele istorii din familia lui Thomas Mann.
În 1929 a început marea criză economică mondială, în 1939 a început Al Doilea Război Mondial. Dar și în acești zece ani dintre dezastre oamenii au continuat să iubească, să sufere, să înșele, să trădeze, să spere.
Pentru a înțelege o epocă, e întotdeauna o idee bună să te uiți la viața sentimentală a artiștilor din acea epocă. De aceea, Florian Illies a scris o carte care va rămâne.
-
„Arhipelagul Gulag” rămâne una dintre capodoperele secolului 20, la 50 de ani de la publicare
-
Ce pierdem când îi îndemnăm pe copii să fie pragmatici în căutarea succesului
-
10 lucruri de știut despre efectele social media asupra sănătății mintale a copiilor
-
Cei care-și schimbă cariera tind să o facă treptat, fără să plănuiască neapărat asta
-
Trei lecții despre prietenie de la Aristotel
-
Somnul profund are un rol esențial în prevenirea demenței
-
Raportul ideal pentru diluarea whisky-ului cu apă este 80/20
Mulțumim că ți-ai început weekendul cu noi. FWD către prieteni sau răspunde la e-mail dacă vrei să ne spui ceva. Dacă nu ești încă abonat, te poți înscrie aici.