O lume care nu-și pierde umanitatea
Bună dimineața! Războiul din Orientul Mijlociu ne-a arătat săptămâna aceasta o parte din provocările vremurilor pe care le trăim: violență care duce la și mai multă violență, fapte greu de stabilit, în timp ce toate părțile se acuză și din ce în ce mai greu se ascultă una pe alta. Și totuși fix asta, să ne ascultăm și să fim atenți unii la alții, ne poate ajuta să nu ne pierdem umanitatea.
1. Pe marginea abisului
Foto: EPA/Mohammed Saber
Sute de mii de locuitori din Fâșia Gaza au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, în timp ce bombardamentele Israelului continuă asupra zonei. Fără apă și electricitate încă de săptămâna trecută, oamenii încep să rămână și fără alimente și medicamente, iar sute de vehicule cu ajutoare așteaptă să li se permită intrarea în Gaza dinspre Egipt. Asta în timp ce în Israel ies la iveală noi dovezi privind atrocitățile comise de Hamas.
-
Moarte și acuzații. O explozie la un spital din Gaza, în care ar fi murit între 100 și 300 de persoane, a dus la acuzații reciproce între oficialitățile palestiniene și cele din Israel privind cine e vinovat. De la atacul Hamas de acum două săptămâni, peste 4.000 de palestinieni și 1.400 de evrei au murit.
-
Zoom in. Spitalele din Gaza au început să recurgă la camioane de înghețată pentru cei uciși, pentru că morgile gem de cadavre. Comisarul general al Agenției ONU pentru refugiați palestinieni se teme că lumea și-a pierdut umanitatea.
-
Ostatici eliberați. Două americance, mamă și fiică, au fost eliberate ieri din Fâșia Gaza. Când au fost răpite de Hamas, își vizitau rudele din sudul Israelului, în apropiere de Gaza. Mai sunt alți aproximativ 200 de ostatici.
-
Diplomație. Invazia terestră anunțată de Israel în Gaza, care părea iminentă, a fost amânată pentru moment. Președintele american Joe Biden și premierul britanic Rishi Sunak au mers în Israel, între altele pentru a încearca să reducă riscul de extindere a conflictului în regiune. Biden a sprijinit Israelul, dar i-a cerut să nu se lase orbit de furie. Într-un discurs de la Casa Albă, a descris războaiele din Orientul Mijlociu și Ucraina drept lupte în care democrația e în joc.
2. Lumea în alertă
Foto: EPA/Abbas Salman
Explozia de la spitalul din Gaza a dus la un val de proteste, unele violente, în lumea arabă, dar și în mai multe țări din Europa. Unele dintre acestea au interzis manifestațiile pro-palestinieni. Mai multe țări au înregistrat incidente pe fondul escaladării situației din Orientul Mijlociu.
-
Incidente în SUA. În discursul de la Casa Albă, Joe Biden a menționat un băiat musulman de șase ani care a murit după ce a fost înjunghiat weekendul trecut, într-un atac despre care se crede că a fost motivat de ură. După un 2022 cu cele mai multe incidente antisemite din istoria SUA, evreii din această țară se tem că noul conflict din Orientul Mijlociu va înrăutăți lucrurile.
-
Incidente în Europa. În Franța, au crescut temerile privind un nou val de terorism după uciderea unui profesor săptămâna trecută. Mai multe alerte cu bombă – la Muzeul Luvru sau la Palatul Versailles – au fost semnalate în această țară. În Bruxelles, un tunisian radicalizat a ucis doi suedezi veniți la un meci de fotbal. În Germania, o sinagogă din Berlin a fost atacată cu cocktailuri molotov. Mai multe țări Schengen au reintrodus controale la granițe.
-
Antisemitism în România. Peste 70% dintre evreii din România care au răspuns la un sondaj spun că antisemitismul încă reprezintă o problemă, iar aproape jumătate consideră că situația s-a înrăutățit în ultimii cinci ani.
3. Curat constituțional
În săptămâna în care Parlamentul a adoptat o nouă lege privind pensiile speciale, după ce actul normativ anterior fusese declarat neconstituțional, CCR a dat undă verde creșterilor de taxe pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea. Prin urmare, creșterea taxelor e constituțională, tăierea pensiilor speciale nu.
-
Ce prevede noua lege. Pentru că obiecțiile CCR au fost legate de pensiile magistraților, legea vine cu un plan pe 40 de ani prin care vârsta de pensionare a magistraților va crește. Instituie un mecanism de calcul al pensiei în funcție de veniturile din ultimele 48 de luni. Sunt prevederi mult mai blânde față de cele inițiale, iar opoziția a acuzat că e „cea mai sfidătoare” formă a legii.
-
Topul pensiilor speciale. Cele mai mari pensii speciale merg la persoane care au lucrat în instanțe și parchete. Cea mai mare sumă se ridică la 58.191 de lei. În plină criză bugetară, guvernul trebuie să facă rost și de 16 miliarde de lei pentru a pentru a plăti creșterile de salarii pe care judecătorii și le-au acordat singuri, retroactiv. Iar Ministerul Educației se plânge de lipsă de bani pentru salariile profesorilor și burse, în timp ce pentru programele „Masă caldă” și corn și lapte pentru elevi abia lansează licitațiile.
-
Creșterile de taxe, în linie dreaptă. Între timp, CCR a respins sesizarea USR privind pachetul de măsuri fiscale prin care cresc taxele. Primele măsuri vor intra în vigoare cu o întârziere de o lună, adică de la 1 noiembrie.
Recorder merge la Astra Film Festival (din nou)
Pentru al treilea an consecutiv, un material Recorder va fi proiectat în cadrul celui mai mare festival de film documentar din Romania: Astra Film Festival, de la Sibiu.
Ediția din acest an se încheie duminică, iar proiecția materialului nostru va avea loc astăzi (sâmbătă), de la ora 13.
Organizatorii au selectat pentru a arăta publicului investigația colegei noastre Isabela Pop, Reciclarea în România – haos, corupție și incompetență.
Chiar dacă ai văzut materialul pe internet, ne-am bucura să te avem aproape. Proiecția va fi urmată de o dezbatere despre mediu, reciclare, responsabilitate civică, dar și responsabilitatea statului în domeniu. Din partea Recorder vor participa la dezbatere jurnaliștii Isabela Pop și Cristian Delcea.
Te așteptăm în sală și la discuțiile de după. De fiecare dată discuțiile din holul cinematografului sunt cele mai interesante. 🙂
Piața Victoriei din Timișoara ar putea deveni o grădină urbană. Așa arată proiectul care a câștigat concursul de reamenajare a zonei, pornit de primărie. Foto: Primăria Municipiului Timișoara
-
🎧 Moartea domnului Grozavu. Poliția din Brăila anchetează cazul unui bărbat de 53 de ani, care suferea de inimă și a plecat în toiul nopții dintr-un spital, apoi a fost găsit mort în apropierea unității medicale. La Știrile Zilei de la Recorder, familia acuză medicii că nu s-au ocupat cum trebuie de pacient. Directoarea spitalului recunoaște că nu sunt suficienți medici de gardă.
-
Incident în poligon. Nouă militari au fost răniți după ce, în timpul unui exercițiu într-un poligon militar din Sălaj, un militar a manevrat „imprudent” o grenadă. După ce dispozitivul a explodat, patru militari au ajuns la spital.
-
Nici tehnica nu ne ajută. O aplicație proaspăt lansată ar fi trebuit să-i ajute pe transportatorii nevoiți să stea la cozi pentru a intra în Portul Constanța. Permite programări. Doar că platforma s-a blocat, iar șoferii au ajuns să aștepte 16 ore. Nici cu infrastructura feroviară nu stăm bine.
-
Turneul lui Ciolacu. Premierul Marcel Ciolacu, în ofensivă de imagine, a fost primul lider european care a ajuns în Israel de la atacul Hamas. S-a lăudat că Netanyahu i-a zis „brother Marcel”. A mers apoi în Ucraina, unde a anunțat că autorităţile de la Kiev au decis să recunoască limba română ca oficială pentru minoritatea română din Ucraina. Pe plan intern, și-a publicat bonul de cumpărături „consistente” pe care le-a făcut cu 100 de lei. Cei care au încercat să replice experimentul, au constatat că nu-s așa de consistente.
-
Puterea votului. O lecție de la Polonia despre cum să înlături populiștii de la putere: convingând cât mai mulți oameni să iasă la vot.
-
Speranță în întuneric. În ciuda noului val de violență, există și exemple de solidaritate arabo-israeliană. Mii de voluntari de mai multe etnii lucrează împreună pentru a ajuta victimele și a calma tensiunile.
-
Fiecare viață contează. O pisică a fost salvată de sub dărâmături în Ucraina, la Zaporojie, după 20 de ore de căutări.
-
Păsări rare. Un sturz cu creastă galbenă, care trăiește în mod normal în SUA și Canada, și măcăleandrul albastru, originar din Asia, au fost observați pe coasta Mării Negre.
-
🎧 Cum să-ți trăiești viața (din plin). O jurnalistă face un experiment: încearcă să-și organizeze o săptămână astfel încât la final să i se pară că au trecut de fapt două. Descoperă pe parcurs cât de mult contează să fie atentă la lucrurile din jurul ei. (o recomandare de la Ani Sandu)
-
📷 O călătorie înapoi în timp. O nouă carte a unui fotograf italian explorează colțuri necunoscute publicului ale orașului antic Pompei (o recomandare de la Alex Enășescu)
-
📬 „Panorama cu ALP”. Un nou newsletter de opinie/analiză/comentariu, scris de Andrei Luca Popescu, jurnalist și editor la Panorama.ro. Vine în inbox în fiecare vineri dimineață, cu un subiect explicat și comentat în detaliu. Nu va fi o trecere în revistă a evenimentelor zilei, nici ale săptămânii, dar conține și câteva recomandări de materiale bune.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Există Borges
Pentru aceia care nu se regăsesc în ce și cum se scrie în anii recenți. Pentru aceia care iubesc eseurile despre cărți și scriitori mai mult decât cărțile acelea și scriitorii aceia. Pentru toți inadaptații la timpul prezent există Borges.
Jorge Luis Borges e refugiul meu. De câte ori mă simt copleșit de impostura contemporanilor, de ierarhiile trucate din rațiuni de marketing și de petarde ambalate în hainele marilor scriitori și scriitoare, mă întorc la Borges. La reconfortanta și sincera sa pasiune pentru cunoaștere.
Acest formidabil erudit care a fost Borges putea să scrie bine despre orice și scria bine despre orice și oricine. Despre Keats și Pascal și Dante și Hume. Borges a fost atât de talentat încât dacă i-ar fi plăcut să scrie romane (nu i-a plăcut), ar fi fost cel mai bun romancier din istorie.
Volumul acesta de Eseuri cuprinde texte prezente inițial în alte volume (Discuții, Alte investigări, Nouă eseuri dantești, Borges oral, Biblioteca personală).
Aceasta este poate cea mai bună carte despre literatură pe care o puteți citi astăzi în limba română (alături de Cursurile de literatură ale lui Nabokov, dar despre ele altădată).
Dacă vreți să vă salvați iubirea pentru litere și semnificația lor, întoarceți-vă, întoarceți-vă, adevăr vă spun vouă, la Borges.
-
Cititul superficial pe ecrane înlocuiește treptat cititul în profunzime, iar această schimbare deschide calea către dezinformare
-
Înainte de 1950, aproape nimeni nu vorbea despre creativitate
-
Lucrurile simple de care copiii au nevoie pentru a fi fericiți între 0 și 3 ani
-
Vorbitul în exces poate fi o trăsătură de personalitate, dar și un simptom asociat cu ADHD, autism sau anxietate
-
Un sat din Moldova apare pe o listă a satelor turistice din Europa care merită o vizită
-
Regiunea Asturia, din nordul Spaniei, este puțin cunoscută, dar ideală pentru un tur de câteva zile cu mașina
Mulțumim că ne urmărești. FWD către prieteni sau răspunde la e-mail dacă vrei să ne spui ceva.
Dacă nu ești încă abonat, te poți înscrie aici.