Părtași la corupție
Bună dimineața! A trecut o săptămână cu noi anchete și condamnări pentru corupție, în care am putut vedea cum regulile continuă să fie încălcate, iar statul nu reușește să-i protejeze pe cei vulnerabili. Săptămâna ne-a adus și prima calificare după mulți ani a naționalei de fotbal la un Campionat European.
1. Corupția noastră de toate zilele
În cea mai recentă investigație Recorder, un preot ortodox face publice imagini filmate cu camera ascunsă în care arată cum fețe bisericești sunt dispuse să fie părtașe la corupție. Între timp, mita rămâne un fenomen la granițele țării, iar șpaga e practicată în continuare în spitale.
-
Corupție în numele Domnului. Zeci de milioane de euro din bani publici merg către biserici în fiecare an, printr-un mecanism netransparent care ridică suspiciuni de corupție. În investigația Recorder, printre cei pe care preotul Petrică Leașcu îi surprinde deschiși la mită și trafic de influență este Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
-
Mită la graniță. 23 de poliţişti de frontieră de la Calafat au fost arestați preventiv. Luau mită de la șoferii care treceau frontiera: câte cinci euro de mașină sau un pachet-două de țigări. Au fost atât de mulți polițiști reținuți, că arestul Poliției Dolj nu a făcut față. Caz similar descoperit la Vama Sculeni din Iași, unde mita ar fi ajuns la 700 de euro. Printre cei anchetați este chiar șeful vămii.
-
Șpagă la spital. Mai mulți ginecologi din Sălaj recoltau teste Papanicolau în cabinete private, contra-cost, și le prelucrau gratuit pe banii statului la Spitalul Județean Zalău. Totul cu ajutorul unei doctorițe de la spital, fost manager al unității medicale, care a primit pentru asta în total aproape 10.000 de euro. Procurorii spun că tot personalul medical știa de schemă.
-
Achiziții cu semn de întrebare. DNA cere ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în cazul achiziției de vaccinuri anti-COVID în timpul pandemiei. Procurorii au întrebări legate de numărul mare de seruri contractate.
-
Condamnare definitivă. Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a primit cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. Deși era sub control judiciar, ar fi fugit din țară înaintea deciziei. Socrii lui Cherecheș sunt arestați preventiv, acuzați că au încercat să mituiască un judecător ca să obțină o sentință mai blândă pentru ginerele lor.
2. Intoxicație la Psihiatrie
Trei pacienți ai Spitalului de Psihiatrie Murgeni, din Vaslui, au murit săptămâna aceasta, după ce, din cauze încă neelucidate, au dezvoltat probleme digestive. Aproximativ 30 de pacienți au avut nevoie de ajutor medical. Cazul ridică întrebări despre cum erau respectate regulile în unitatea sanitară.
-
Ce au mâncat pacienții. Produse pe bază de pește, pentru că e Postul Crăciunului, iar marți a fost dezlegare la pește. Conducerea spitalului nu a explicat de ce meniul a fost de post, dar a recunoscut că parte din produse au fost oferite de o mănăstire.
-
Amenzi pentru nereguli. Lăcașul de cult a fost amendat pentru că nu avea voie să facă astfel de livrări. Spitalul, sancționat și el, transmite că și în trecut a primit mâncare de la mănăstire, pe bază de prietenie. În trecut, Mănăstirea Florești ar fi funcționat ca secție exterioară de psihiatrie a spitalului din Vaslui.
-
Zoom out. Până la elucidarea misterului, jurnaliștii de la context.ro arată cum banii spitalelor din Vaslui merg la firme cu legături penale, care au conexiuni cu offshore-uri sau sunt abonate la contracte din bani publici.
3. Hakuna Matata
Foto: Captură video spotmedia.ro
Doar Ziua Națională îl mai desparte pe președintele Klaus Iohannis de următoarea deplasare internațională, la Dubai. Tocmai s-a întors din turneul din Africa fără să lămurească misterul costurilor acestor deplasări, dar cu imagini memorabile.
-
Cireașa de pe tort. Dintre toate, s-au remarcat înregistrările video din Zanzibar, în care localnici se strâng în jurul portretului său, apoi al Primei Doamne, și se aruncă în apă cu ele. Nu înainte de a striga „Hakuna Matata”, urare din Africa al cărei înțeles, „să fii fără griji”, contrastează puternic cu problemele din țară.
-
Pe urmele lui Iohannis. Un reporter de la Libertatea s-a dus în Capul Verde, între altele pentru a-l întreba pe președinte de ce-i ignoră pe cei aproape 40.000 de cetățeni care i-au cerut, în urma unei investigații Recorder, să-și facă publice cheltuielile cu deplasările externe din banii statului.
-
Promisiuni. Iohannis a promis că va „instrui serviciul presă să vă dea o informare conform legii”. Nu e clar ce înseamnă asta, având în vedere că tot el spunea în trecut că motivul pentru care nu dezvăluie costul este că „așa e legea”.
Așa cum vă promiteam săptămâna trecută, am lansat un sondaj pentru a înțelege mai bine nevoile publicului.
Probabil că l-ați văzut deja distribuit pe Instagram sau pe Facebook sau chiar în comentariile de pe YouTube ale celei mai recente investigații Recorder. Poate că ați auzit-o pe Anca Simina, la finalul emisiunii „Cap la cap”, îndemnându-vă să-l completați. Sau pe Filip Standavid, la „Știrile Zilei”, cu aceeași rugăminte.
Adevărul este că l-am distribuit pe cât mai multe platforme pentru că ne dorim să ajungă la cât mai mulți oameni care ne cunosc, ne urmăresc sau ne susțin.
Scopul chestionarului este să înțelegem cum se vede Recorder prin ochii voștri, cum și unde ar trebui să ne distribuim conținutul ca să ajungem mai ușor la voi, dar și ce lucruri am putea îmbunătăți.
Vă rugăm să-l completați și chiar să-l dați mai departe prietenilor și apropiaților voștri. Cu cât vom strânge mai multe răspunsuri, cu atât rezultatul final al sondajului ne va ajuta mai mult în munca pe care o facem zi de zi la Recorder.
Facem mențiunea că nu stocăm și nu colectăm adrese de email sau alte date cu caracter personal, iar informațiile furnizate în cadrul acestui chestionar vor fi folosite strict de către redacția Recorder.
Completarea chestionarului durează aproximativ cinci minute.
Mulțumim!
Succes al naționalei de fotbal a României. A reușit nu doar să se califice pentru prima dată din 2016 la un campionat european, ci și să termine grupa din preliminarii pe primul loc. În ultima partidă, a învins marți Elveția cu 1 la 0, pe Arena Națională din București. Foto: Agerpres/Ionuț Anghel
-
Elev călcat de tren. În timp ce mergea la școală, un băiat de 12 ani din județul Iași a fost călcat de tren. Traversa calea ferată care desparte satul său de orașul Podu Iloaiei, unde învăța. Tragedia nu s-ar fi întâmplat dacă erau suficiente microbuze școlare. O elevă din Constanța spune că, de la cazul Caracal până acum, guvernanții nu au reușit să ofere cu adevărat transport gratuit pentru școlari.
-
Reorganizare. Ministerul Mediului promite la Știrile Zilei de la Recorder o mai bună colectare a datelor privind reciclarea în România, după problemele pe care le-am arătat în investigația Reciclarea în România – haos, corupție și incompetență.
-
Controverse. Ministerul Culturii verifică modul în care a fost restaurată Bojdeuca lui Creangă din Iași, după valul de critici stârnit de fotografiile puse pe net de președintele Consiliului Județean, Costel Alexe. Constructorul insistă că s-a lucrat conform proiectului. Și Academia Română intervine și cere ca imobilul să revină „la autenticul său”. Experții vorbesc de probleme sistemice de tratare a patrimoniului construit în România.
-
Olanda la extreme. Partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders, supranumit „Donald Trump al Olandei” a câștigat alegerile generale de săptămâna aceasta. A promis, între altele, un referendum privind apartenența Olandei la Uniunea Europeană. Nu înseamnă neapărat că va deveni noul premier.
-
Acord între Israel și Hamas. Au oprit temporar luptele vineri și au stabilit ca Hamas să elibereze 50 de ostatici, iar Israel 150 de prizonieri palestinieni. Acest lucru ar urma să se întâmple pe parcursul a patru zile.
FOTO: AGERPRES/Alex Micsik
-
Terapie în aer liber. Un parc senzorial a fost deschis săptămâna aceasta pentru copiii și adolescenții internați la Spitalul Obregia din București. Urmărește să le stimuleze simțurile și să-i ajute să socializeze.
-
Aplicație pentru diaspora. După ce a strâns aproape 140.000 de membri, grupul de Facebook „Voluntari în Europa” a lansat și o aplicație pentru românii din afara țării. Pot cere în ea ajutor de la voluntarii din apropiere.
-
Viitorul tehnologiei. O discuție despre viitorul inteligenței artificiale după telenovela de săptămâna aceasta de la OpenAI, unde directorul general Sam Altman a fost demis și reangajat câteva zile mai târziu, și reflecțiile unui programator despre cum îi este afectată meseria de noile tehnologii. (o recomandare de la Ani Sandu)
-
Lunga istorie a micuței capere. De la Epopeea lui Ghilgameș la Vechiul Testament, caperele sălbatice sunt menționate în literatura antică din bazinul mediteraneean. (o recomandare de la Alex Enășescu)
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Înțelegerea Americii
Sunt multe căi de a ajunge la John Steinbeck, dar cei mai mulți nu ajung niciodată. Steinbeck a fost și reporter, și romancier. A scris câteva dintre cărțile clasice ale literaturii americane („Iarna vrajbei noastre”, „Fructele mâniei”, „Oameni și șoareci”, „La răsărit de Eden”).
Ca reporter a călătorit mult, a scris grozave reportaje de război și din Uniunea Sovietică postbelică. Preferata mea rămâne această carte mai degrabă ignorată: „Călătorii cu Charley”.
Charley era câinele lui Steinbeck. Iar scriitorul, însoțit de acest adorabil dulău, a plecat la începutul anilor 1960 (volumul a apărut în același an în care a luat Steinbeck Nobelul) într-o lungă descoperire a Americii.
Și într-adevăr, asta face Steinbeck: își descoperă țara. Statele Unite ale Americii de atunci nu mai există decât în amintirile celor în vârstă și în acest volum. America aceea a devenit altceva, iar destinul ei era intuit de Steinbeck, care nu de puține ori e profetic.
Dar această carte nu e o elegie pentru vechea Americă pierdută, nu e nici o carte a profețiilor, e o extraordinară dovadă că reporterul John Steinbeck a fost la fel de bun, dacă nu chiar mai bun, decât autorul de ficțiune.
Steinbeck nu poate sta locului, merge și merge și merge și află oameni și povești și e permanent străbătut de dorința de a înțelege și a da mai departe ce află.
De la el ne-a rămas această vorbă: „Fiecare epocă își zăpăcește contemporanii”. Așa zăpăciți cum suntem acum, putem totuși să ne întoarcem la această carte care are puterea cu adevărat formidabilă de a explica America, așa cum era pe vremea când încă avea visul. Nu e deloc puțin.
-
Într-o cultură tot mai polemică, diferența între a reacționa și a răspunde pe rețelele sociale este esențială
-
Un paradox al psihologiei umane: căutarea fericirii tinde să ne facă nefericiți
-
Smerenia este virtutea fundamentală, care le face pe toate celelalte posibile
-
Șase principii stoice pentru o viață mai pașnică și mai ușoară
-
De ce merită să îți faci timp să gătești, chiar dacă ești super-ocupat
-
Copacii nu au nevoie de ajutorul nostru cu greblarea frunzelor căzute
-
Cercetătorii au descoperit de ce unii oameni au dureri de cap după un singur pahar de vin roșu
Mulțumim că ne urmărești. FWD către prieteni sau răspunde la e-mail dacă vrei să ne spui ceva.
Dacă nu ești încă abonat, te poți înscrie aici.