Instalat după greva din vară a profesorilor, Guvernul Ciolacu se confruntă cu cea mai susținută mișcare de protest față de politicile sale fiscal-bugetare.
Pentru a șasea zi la rând, transportatorii și fermierii s-au strâns în vămi și au blocat drumuri și șosele de centură. Nu numai în preajma Bucureștiului și a marilor orașe, ci și în Bistrița, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș sau Zalău.
Discuțiile purtate la Guvern sau la diverse ministere nu au dat până acum rezultate.
Sub presiunea protestelor, însă, premierul Ciolacu le-a cerut colegilor să grăbească adoptarea măsurilor dorite de participanți: ei reclamă, între altele, costurile polițelor de răspundere civilă auto și prețurile motorinei, dar se plâng și că o bună parte a grâului ucrainean care trece prin România ar rămâne în țară.
Amenzi și dosare
Poliția le-a deschis zeci de dosare participanților la proteste și a dat aproape 100 de amenzi. Dar unii dintre angajații instituției reclamă public presiuni din partea IGPR și a Ministerului de Interne: agenților li s-ar fi cerut explicit să-i împiedice pe protestatarii din preajma Bucureștiului să intre în oraș.
O postare pe Facebook despre un incident din Constanța, unde un angajat de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale a îndreptat o armă neletală spre un vehicul, i-a atras unei activiste civice din București o excursie la Poliție.
Duminică, în jurul orei 11:00, Angi Șerban a scris pe rețeaua de socializare „Dacă la un protest pașnic iese poliția cu pușca, nu cumva e legitim să iasă și poporul cu cocktailu’?” – e vorba, evident, de un cocktail Molotov.
După aproximativ șase ore, Poliția i-a bătut la ușă, dar nu la domiciliul din buletin. Cercetată și ea pentru instigare la comiterea de infracțiuni, Angi Șerban a fost percheziționată corporal și i s-au luat amprente.
Varianta germană
În Germania, protestele fermierilor s-au ținut în plin centrul capitalei Berlin, la Poarta Brandenburg: mii de fermieri au contestat din nou, în stradă, planurile Guvernului de eliminare a subvențiilor, în același timp în care se pregătește să majoreze impozitele.
Scutirea de accize a motorinei folosite în agricultură se aplică în Germania de decenii. Cabinetul de coaliție condus de Olaf Scholz vrea să o elimine treptat.
Presiunile publice de până acum au obligat Guvernul federal să retragă un alt proiect de lege. Acesta anula scutirea de impozit a vehiculelor pentru fermieri.
Protestele au fost speculate politic de extrema dreaptă din Germania, dar un sondaj de opinie recent arată că larga majoritate a populației îi susține pe agricultori: 68% dintre cei chestionați afirmă că nemulțumirile lor sunt justificate.
E luni, 15 ianuarie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:51 O săptămână de proteste ale transportatorilor și fermierilor
01:52 Zeci de dosare pentru instigare la violență
04:14 Activistă din București ridicată de Poliție
07:35 Germania: noi proteste ale fermierilor
08:36 Alegeri interne în Partidul Republican din SUA
09:32 Protest al medicilor de familie
10:29 Cum a fugit Mario Iorgulescu din țară
11:17 Exercițiu major al NATO în Europa de Est