La patru zile după ce Recorder a dezvăluit că renovează cu șapte milioane de euro o vilă din București, Regia Patrimoniului de Stat dă primele explicații publice asupra lucrării. Sau măcar încearcă.
Regia spune că nu a primit vreo solicitare privind atribuirea sau închirierea vilei și că nu ea îi va stabili destinația. Cotroceniul e primul care anunțase că nu a cerut imobilul – nici nu ar avea cum s-o facă, atâta timp cât Klaus Iohannis e în funcție. Simulările publicate de Recorder nu ar corespunde documentației avizate, mai spune RAAPPS: atâta doar că ancheta publicată luni se bazează pe un document oficial, propunerea de alcătuire funcțională a clădirii.
Recorder cere public Regiei să clarifice dacă printre spațiile din documente se numără sau nu, printre multe altele, un dressing de aproape 67 de metri pătrați. Cât un întreg apartament, adică.
RAAPPS nu explică nici de ce contractul este secret: de aceea nu are cum să comunice valoarea proiectului.
Regia spune doar că a cheltuit până acum echivalentul a peste 400.000 de euro. Valoarea estimată a lucrărilor apare explicit în cel mai recent buget de investiții al sucursalei din București a RAAPPS: peste 35.000.000 de lei, adică echivalentul a mai bine de șapte milioane de euro.
Calendarul alegerilor
Premierul Ciolacu a anunțat, într-un interviu televizat, calendarul posibil al alegerilor din acest an.
După cum stabilise deja coaliția, alegerile locale și cele europarlamentare vor avea loc la aceeași dată: pe 9 iunie.
Liderul PSD a confirmat, de asemenea, că prezidențialele au fost devansate: primul tur va fi organizat pe 15 septembrie, iar cel de-al doilea – pe 29.
Alegerile parlamentare, în fine, ar urma să se țină la 8 decembrie.
Marcel Ciolacu a adăugat că și liberalii trebuie să fie de acord cu acest calendar. Conducerea PNL se reunește duminică.
Amenințare
A durat, ca de obicei, mult: circa două ore.
Discursul despre starea națiunii al lui Vladimir Putin a ieșit însă în evidență de la primele vorbe. Președintele Rusiei a intrat direct în temă: Ucraina. La doi ani de când a ordonat invadarea țării vecine, Putin a dat de înțeles că nu se va opri decât dacă va fi oprit și a reluat afirmația potrivit căreia ar urmări „denazificarea” țării vecine.
Vladimir Putin a continuat prin a avertiza țările NATO să nu trimită soldați în Ucraina, o eventualitate invocată recent de Emmanuel Macron, președintele Franței.
„Ne aducem aminte soarta contingentelor trimise odinioară în țara noastră”, a spus el – o aluzie la învadarea Rusiei de către trupele lui Napoleon și ale Hitler. A continuat prin a amenința Occidentul cu un război nuclear și cu „distrugerea civilizației”. Deși pretinde că nu ar avea intenții ostile față de Europa, el a adăugat că poate lovi ținte de pe continent.
După cum era de așteptat, Vladimir Putin nu l-a menționat pe Alexei Navalnîi. Cel mai vizibil opozant al regimului său va fi înmormîntat mâine. El a murit într-o colonie penitenciară din Siberia.
00:43 „Palatul Împăratului”: primele explicații ale RAAPPS
02:24 Sinodul BOR îi dă un avertisment verbal Arhiepiscopului Teodosie
03:39 Mai multe trupe NATO în România
04:32 Vladimir Putin: „Vestul riscă un conflict nuclear”
06:22 Transnistria, absentă din discursul lui Putin despre starea națiunii
10:44 Calendarul posibil al alegerilor
11:25 Impozitul progresiv: Finanțele fac „o analiză”
12:02 Încă un post călduț într-o societate de stat
12:39 Reșița: mascații la adresa greșită?