Tăcere prelungită la vârful PNL în privința averii strânse de primarul din Sinaia, Vlad Oprea. Nici până în acest moment conducerea partidului nu a oferit un punct oficial de vedere despre o recentă anchetă Recorder.
Cartelul din Carpați surprinde felurile în care o grupare coordonată de influentul primar liberal domină autoritar afacerile din stațiunea Sinaia, dar se și extinde în afara granițelor. Prin intermediul unor interpuși, ea a cumpărat inclusiv un castel din Franța.
Întrebați astăzi cum au primit aceste dezvăluiri, Nicolae Ciucă și Lucian Bode, secretarul general al partidului, s-au făcut că problema nu există și s-au grăbit să scape de ziariști.
Vlad Oprea a afirmat în mai multe rânduri că ancheta ar conține informații false și a insinuat că ea ar fi fost comandată de adversari politici. Primarul din Sinaia nu a prezentat însă niciun argument și nicio dovadă în sprijinul acestor afirmații. El a refuzat în mod repetat să răspundă apelurilor Recorder.
Impozitarea muncii: protest BNS
Impozitarea muncii a dus astăzi la un protest în fața Guvernului și a mai multor ministere.
Blocul Național Sindical se plânge că România e singura ţară din Uniunea Europeană în care contribuţiile patronilor la sistemul de securitate socială au fost mutate în 2018 în cârca salariaţilor.
Printre exemple: contribuţia la sănătate şi la sistemul de pensii s-a dublat pentru angajaţi, în vreme ce pentru angajatori s-a redus la zero.
Potrivit liderului sindical Dumitru Costin, nici promisiunile privind majorările de salarii nu au cum să fie crezute: datoria datoria publică a României tocmai ce a trecut de jumătate din Produsul Intern Brut, iar legea disciplinei financiare spune că în acest caz ar trebui îngheţate cheltuielile salariale.
Tensiune în Georgia
Parlamentul Georgiei se pregătește să adopte o lege cu potențial exploziv.
Menită, în teorie, să reducă „influențele din străinătate”, ea urmează să fie votată mâine în plen. Legea a provocat deja proteste în masă în republica din Caucaz. Ieri, în capitala Tbilissi a avut loc una dintre cele mai mari manifestații din 1991 încoace, de la proclamarea independenței față de URSS.
Documentul spune că organizaţiile finanțate cu peste 20% din străinătate trebuie să se înregistreze ca agenţi de influenţă străină. În caz contrar, riscă amenzi.
Puterea din Georgia ar fi dispusă la unele concesii, dar opoziția vrea ca proiectul să fie abandonat.
În Rusia, numeroase organizaţii şi persoane sînt etichetate drept „agenţi străini”, iar proiectul din Georgia alimentează temerile privind represiunea politică.
Portret de candidat
La Știrile Zilei continuăm să vi-i prezentăm pe cei mai importanți dintre politicienii care ne cer votul la locale și la europarlamentare.
Cu ce s-au remarcat până acum?
Și în ce fel ar putea să ne reprezinte în viitor?
Astăzi, Raul Bambu reface traseul Ramonei Strugariu.
E luni, 13 mai. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:48 Nicolae Ciucă fuge de „Cartelul din Carpați”
02:36 PSD și PNL spre Cotroceni. Pe cont propriu
04:56 Taxarea excesivă a muncii, contestată în stradă
06:26 Protest și la Guvern
06:54 Rusia și Ucraina: schimbări în Ministerele Apărării
07:58 Georgia: tensiuni din cauza „legii rusești”
09:09 „Cadou” politic pentru olimpici
09:48 Campanie în școli: anchetă în Brăila
10:30 Emisiile poluante: standarde europene mai stricte
11:29 Portret de candidat: Ramona Strugariu