Un cetățean român a fost arestat preventiv sub acuzația de trădare în favoarea Rusiei.
DIICOT afirmă că în 2022 el ar fi supravegheat obiective militare românești sau NATO din Tulcea. Ar fi oferit apoi Ambasadei Rusiei în București informații cu caracter militar și fotografii cu tehnică de luptă.
Potrivit portalului instanțelor, bărbatul se numește Alexandru Dorin Piscan. Ministerul de Externe a declarat drept indezirabil un diplomat rus, cel care ar fi preluat informațiile.
Cu două luni în urmă, un ploieștean pe nume Alexandru Piscan afirma pe Facebook că voia să candideze ca independent la Primăria orașului. El nu apare în actele Biroului Electoral Central drept candidat admis.
Tot pe Facebook, el a publicat în martie anul trecut un colaj foto din Delta Dunării.
Procurorii i-au percheziționat casa și au strâns mai multe probe. Piscan a contestat decizia de arestare preventivă: recursul se judecă la instanța supremă.
Urmăriți penal
După audieri-maraton încheiate noaptea, la ora 03:00, DNA a publicat primele informații oficiale din dosarul în care a plasat sub control judiciar doi generali SRI în rezervă: pe Florian Coldea, fostul prim-adjunct al Serviciului și pe Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcţiei juridice.
Aceeași măsură s-a luat în cazul avocatului Doru Trăilă şi al omului de afaceri Dan Tocaci. Numele celor patru nu sunt menționate în comunicatul Direcției. Sunt însă urmăriți penal pentru trafic de influență.
DNA confirmă indirect acuzațiile formulate public de omul de afaceri Cătălin Hideg. Potrivit acestuia, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă i-ar fi cerut circa 700.000 de euro printr-un contract de asistență juridică, pentru „optimizarea” unui dosar de corupție.
I s-ar fi promis, adică, ajutor pentru o condamnare cu suspendare și ridicarea controlului judiciar. În primă instanță, însă, Hideg a fost condamnat cu executare și apoi a făcut denunț la DNA.
Potrivit procurorilor, în acest dosar sunt urmărite și unele firme, pentru spălare de bani.
Platforme chinezești în pericol
Uniunea Europeană se pregătește să ia măsuri la adresa platformelor de cumpărături online Shein și Temu: Germania susține revizuirea taxelor de import, ceea ce ar pune capăt scutirilor pentru colete mici.
Această înlesnire a ajutat companiile chinezești să ocupe o bună parte din piață cu haine, accesorii și dispozitive foarte ieftine. Un ceas inteligent, de pildă, poate ajunge să fie vândut cu echivalentul a circa 25 de euro.
Rivalii celor două platforme spun că ele se folosesc de scutiri ca să evite inspecțiile vamale și pentru a le face concurență neloială.
În prezent, pachetele cumpărate online din afara Uniunii Europene nu sunt supuse taxelor vamale, dacă valoarea lor nu trece de 150 de euro.
Alegeri locale 2024: Primăria și CJ Iași
La rubrica Alegeri locale 2024 continuăm să vi-i prezentăm pe candidații care ne cer votul la alegerile din acest an.
Cu ce s-au remarcat până acum?
Și cum ar putea să ne reprezinte în viitor?
Astăzi, Raul Bambu rezumă mizele curselor pentru Primăria și pentru Consiliul Județean Iași.
E vineri, 24 mai. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:48 Arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei
02:51 Ucraina afirmă că a oprit asaltul din Harkov
04:00 Doi generali (r) SRI, urmăriți penal
05:57 Restaurant prăbușit parțial în Mallorca
06:54 Accident domestic, fetiță în comă
07:28 U.E. versus Shein și Temu
08:13 Suceava: motan în campanie
09:07 Alegeri locale 2024: Primăria și CJ Iași