Distribuția chiar e una de excepție: foști șefi ai SRI bănuiți de corupție, un om de afaceri care caută să-și aranjeze un proces (sau, cu propriile cuvinte, „să optimizeze” sentința) și, ca de nicăieri, un chinez căruia i s-a retras cetățenia română acum mai bine de un deceniu și care ar fi intermediat accesul la Florian Coldea, fostul șef operativ al Serviciului Român de Informații.
„Dosarul generalilor”, expus îndelung la televiziuni în aceste zile, surprinde un DNA cum nu s-a mai văzut de vreo câțiva ani: anchetează „pești mari”, e generos cu dezvăluirile și atent la imaginea publică.
Așadar, afaceri foarte bănoase, servicii secrete și justiție, în direct la ore de maximă audiență.
S-a reactivat lupta anticorupție sau asistăm la o reglare de conturi?
Case sociale pentru demnitari
Mai multe apartamente sociale ale Primăriei Otopeni sunt ocupate de oameni de la vârful instituțiilor publice și din anturajul primarului – consilieri locali, directori de instituții, preoți ori membri de partid.
O investigație a site-ului Buletin de București arată că, în timp ce oameni aflați în pragul sărăciei trăiesc în case improvizate, fără acces la apă curentă, subprefectul de Ilfov, Andrei Scutelnicu, se bucură de unul dintre apartamentele sociale. Nu pare însă să și locuiască acolo.
Întrebat cum a obținut acel apartament, subprefectul a răspuns că „așa e legea”. Andrei Scutelnicu și soția sa câștigă lunar echivalentul a zece mii de euro.
Potrivit site-ului Buletin de București, astfel de practici sunt frecvente nu numai în Ilfov, ci și în numeroase alte județe.
Flancul estic, fragil
Cursa pentru șefia NATO – Mark Rutte contra Klaus Iohannis – a monopolizat dezbaterile publice din statele membre, dar problemele sunt cu totul altele: o evaluare internă a Alianței arată că Europa are doar o foarte mică parte din tehnica de apărare aeriană de care ar fi nevoie pentru a-și proteja flancul estic.
Ziarul britanic Financial Times scrie că, în cazul unui atac major în Europa Centrală și de Est, statele NATO pot mobiliza mai puțin de 5% din capacitățile de apărare aeriană.
Miniștrii de externe ai alianței s-au reunit azi la Praga pentru două zile de pregătiri în vederea summitului din iulie de la Washington.
Unii lideri europeni, dar și comandanți militari estimează că Rusia ar putea să aibă capacitatea de a ataca o țară NATO până la sfârșitul acestui deceniu.
După invadarea Ucrainei, Statele Unite au trimis un sistem antirachetă de tip Patriot în sudul Poloniei: un aeroport din zonă a devenit un centru de expediere a armelor occidentale către Kiev.
Potrivit Financial Times, statele membre au atât de puține astfel de sisteme de rezervă, încât e greu de imaginat că le-ar putea trimite aliaților.
Alegeri locale 2024: Primăria și CL din Sectorul 2
La rubrica Alegeri locale 2024 continuăm să vi-i prezentăm pe candidații care ne cer votul la alegerile din acest an.
Cu ce s-au remarcat până acum?
Și cum ar putea să ne reprezinte în viitor?
Astăzi, Raul Bambu rezumă mizele curselor pentru Primăria și pentru Consiliul Local din sectorul 2 al Bucureștiului.
E joi, 30 mai. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:50 Dosarul generalilor: Cine pierde, cine câștigă?
05:32 Națiunea, defăimarea și pușcăria
07:25 Cine stă în locuințele sociale din Otopeni
10:54 Cât de vulnerabil e flancul estic al NATO?
12:11 Scandal imobiliar în Alba Iulia
12:57 Salariul minim: majorarea, săptămâna viitoare
13:27 Cât muncesc, de fapt, românii?
14:15 Alegeri locale 2024: Primăria și CL din Sectorul 2