Șocant și în egală măsură previzibil, pasul în spate făcut de președintele în exercițiu al Statelor Unite resetează cursa pentru Casa Albă, competiție care părea decisă mai ales după tentativa eșuată de asasinat la adresa candidatului republican Donald Trump.
Cu puțin peste 100 de zile rămase înaintea alegerilor și la capătul unor luni marcate de numeroase controverse și gafe, Joe Biden s-a retras din cursă printr-o scrisoare publicată online, motivând gestul ca fiind în „interesul partidului și al țării”. Nu renunță însă și la ce-a mai rămas din mandatul prezidențial.
Semnalele de alarmă în ceea ce-l privește pe Joe Biden s-au intensificat după prestația sa dezastruoasă pe care a avut-o la dezbaterea televizată contra lui Trump, când a dat numeroase răspunsuri incoerente.
A urmat apoi summitul NATO de la Washington când Joe Biden l-a prezentat pe Volodimir Zelenski drept „președintele Putin”, iar pe vicepreședinta Kamala Harris a numit-o „Trump”.
Desemnat deja candidat al republicanilor, Donald Trump s-a lansat în noi atacuri în rafală la adresa adversarilor politici: „Dacă Joe Stricatul nu e în stare să candideze, nici să conducă țara nu e-n stare”, a scris el pe propria rețea de socializare. A sugerat de asemenea că vicepreședinta Kamala Harris e chiar mai ușor de învins decât Joe Biden.
Și totuși administrația acestuia a reușit să readucă Statele Unite pe creștere economică după pandemia de Coronavirus. De asemenea, a investit masiv în infrastructură și a șters o parte considerabilă a datoriilor strânse de studenții din Statele Unite.
În vârstă de 81 de ani, diagnosticat recent cu COVID, vizibil slăbit, dar și supus fără oprire presiunilor din propriul partid și din partea donatorilor democrați, Joe Biden o susține în locul său pe vicepreședinta Kamala Harris.
Susținerea președintelui în exercițiu nu este însă suficientă, Kamala Harris trebuie să obțină și nominalizarea partidului.
De ce ar putea fi considerată însă Kamala Harris „candidatul de sacrificiu”, aflăm dintr-un interviu cu Ovidiu Nahoi, redactorul-șef al RFI România, realizat de Filip Standavid.
Vestea că Joe Biden nu va mai candida pentru un al doilea mandat a făcut înconjurul planetei. De la Kiev, Volodimir Zelenski i-a mulțimit liderului de la Casa Albă pentru sprijinul acordat de la începutul războiului declanșat de Rusia. De când Joe Biden este la cârma Statelor Unite, Ucraina a primit ajutoare militare importante, în ciuda blocajelor republicane.
Retragerea lui Joe Biden nu a rămas fără ecou nici la Moscova. Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, a acuzat că starea psihică a președintelui Joe Biden a fost ținută secretă.
Așadar, de parcă n-ar fi fost destul de palpitantă pînă acum, campania din Statele Unite promite să țină pe toată lumea cu sufletul la gură până pe 5 noiembrie.
Un român arestat după violențele de la Leeds
Nouă români au fost reținuți după incidentele violente care au avut loc săptămâna trecută în orașul Leeds, din centrul Marii Britanii. Dintre ei, unul singur a rămas în custodia poliției.
Presa britanică scrie că bărbatul arestat preventiv se numește Iustin Dobre, are 37 de ani și este acuzat că a incendiat un autobuz. În timpul violențelor, oamenii au răsturnat și o maşină de poliție, iar mai multe focuri au fost aprinse de-a lungul unei străzi.
Vă reamintesc, scandalul a izbucnit după ce asistenții sociali britaci au încercat să ia în grija statului copiii unei familii de români. Instituțiile responsabile fuseseră alertate după ce unul dintre cei mici, un bebeluș de șapte luni, ajunsese la spital cu o lovitură la cap.
Într-un mesaj publicat pe Facebook, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilui de la București consideră motivele omologilor britanici legale și îndreptățite, dar punctează că situația putea fi gestionată totuși mai bine.
Explicații halucinante din partea profesorului acuzat de viol
Explicații halucinante din partea profesorului Lajos Krisstof, acuzat că a violat un baiat de 14 ani.
Prins în flagrant delict și arestat preventiv între timp, cel cunoscut drept „antrenorul de genii” ar fi pretins în fața achetatorilor că a comis faptele fără să fie conștient, susținând că era somnambul. Potrivit anchetatorilor citați de postul public de televiziune, explicațiile profesorului nu pot fi luate în serios, mai ales că există probe ce indică contrariul.
Copilul ar fi fost ademenit cu bani și cadouri. De asemenea, profesorul l-ar fi determinat pe baiatul de 14 ani să se îndepărteze de familie. Lajos Kristof are 39 de ani și este fondatorul unei școli private. A avut mai multe aparații în presă, iar printre altele a fost și producător la Teatrul Evreiesc sau Opera Națională.
Edi Iordănescu nu mai e selecționerul României
Euforia Euro 2024 a trecut repede, iar România rămâne și fără selecționer. E oficial, Edi Iordănescu nu va mai continua pe banca „tricolorilor”.
Chiar și după cea mai mare performanță din ultimele decenii, antrenorul nu a fost înduplecat să rămână. Contractul său care urmează să expire în câteva zile nu va mai fi prelungit, iar Edi Iordănescu și-a motivat decizia spunând că are nevoie de o pauză și de mai mult timp cu familia.
De acum fostul selecționer a încercat să pună capăt speculațiilor:
„Nu am venit la echipa națională pentru bani. Nu plec de la echipa națională pentru bani”, a scris el pe Facebook.
Cu Edi Iordănescu pe bancă, România s-a calificat la un turneu final după o pauză de 8 ani, a câștigat la scor contra Ucrainei în prima etapă de la Euro și s-a calificat de pe primul loc în optimi.
E luni, 22 iulie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:00 Intro
00:52 Kamala Harris i-ar putea lua locul lui Joe Biden
11:09 Medici acuzați de neglijență
11:38 Primele sancțiuni după Evaluarea Națională
12:46 Un român arestat preventiv la Leeds
13:46 Profesorul acuzat de viol, explicații halucinante
14:38 Edi Iordănescu nu mai e antrenorul naționalei