Cursă istorică pentru David Popovici. Înotătorul a câștigat medalia de aur, după o cursă fulminantă la capătul căreia a devenit noul campion olimpic la proba de 200 de metri liber.

Este prima medalie olimpică a Româiei la actuala ediție a Jocurilor Olimpice și prima din cariera sportivului de 19 ani. De asemenea, este primul aur la natație câștigat de un sportiv român după două decenii. Ultima medalie olimpică a înotului românesc data din 2004, când Camelia Potec lua aurul la 200 m liber la Atena.

Lupta a fost strânsă, iar în final Popovici a oprit cronometrul la 1 minut 44 de secunde și 72 de sutimi.
Îmediat în spatele său, la doar două sutimi diferență, a fost englezul Matthew Richards cu 1:44.74. Podiumul a fost completat de americanul Luke Hobson cu 1:44.79.

După cursă, vizibil emoționat, David Popovici a avut un discurs în stilul caracteristic.

În această seara, David Popovici concurează pentru un loc în finala probei de 100 de metri liber. Calificarea în semifinală a obținut-o cu cel mai bun timp din seria lui și al treilea cel mai bun din serii.

Noua epocă a escrocheriilor pe internet

Mii de români au rămas fără niciun leu în conturile bancare după ce au căzut în plasa escrocilor de rit nou: cei care-i păcălesc pe oameni online cu ajutorul tehnologiei.

Jurnalistul Gabriel Nicolae a descâlcit mecanismele acestui fenomen și a descoperit cum acționează rețeaua, ce scenarii aplică și cum sunt ajutați indirect hoții de pasivitatea marilor corporații tech și a autorităților din România.

Ca „momeala” folosesc clipuri video în care apar politicieni, jurnaliști și celebrități. Vocea lor e modificată cu inteligența artificială – astfel încât promovează, fără voia lor, mesaje false despre investiții în acțiuni și despre alte metode de îmbogățire rapidă.

Schema poartă denumirea de „deepfake” și este doar o primă piesă dintr-un puzzle amplu prin care, în final, escrocii golesc conturile persoanelor de bună-credință. Ion Țiriac, jurnalistul Dragoș Pătraru, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sebastian Burduja sunt doar câteva dintre persoanele publice ale căror imagini au fost utilizate pentru reclame mincinoase.

Adriana Cojocaru se numără printre miile de oameni înșelați. A pierdut 60.000 de lei, iar ulterior a aflat că în numele său au fost depuse și cereri de credite la mai multe bănci. Cei care au lăsat-o pe femeie fără bani au folosit inclusiv un soft prin care au afișat pe telefonul victimei un număr fals.

Deși admit că se confruntă cu un val de plângeri, nici Poliția și nici Parchetul nu au statistici cu privire la adevărata dimensiune a fenomenului și nu au putut oferi nici măcar un exemplu de caz concret pe care să-l fi rezolvat.

00:00 Intro

00:51 Mii de români, păcăliți de reclamele deepfake

04:44 Iulian Dumitrescu, din nou la DNA

05:51 Primul aur olimpic pentru David Popovici

08:21 Fost prezentator BBC, la tribunal

09:16 Soldați israelieni, acuzați de abuzul unui deținut

10:33 Alfred Bulai, suspendat de la SNSPA

11:32 Noi detalii după accidentul din Parcul Pantelimon

12:08 O nouă reformă fiscală?

Cele mai recente