David luptă cu goliații de la putere
Bună dimineața!
România este pe locul al 12-lea în topul medaliilor de la Olimpiadă. Nu este un mare succes. Este o minune. Ungaria, țară mai mică și aflată sub noi în clasament, are 200 de bazine de înot. România are doar șapte.
Și încă ceva. Anul acesta s-a inaugurat prima sală de scrimă construită în țara noastră în ultimii 40 de ani. Asta nu i-a împiedicat pe politicieni să se lipească de performanțele sportivilor. După 📺️ interviul-manifest al lui David Popovici, au amuțit toți.
1. Multe medalii și multe controverse
Foto: Agerpres
Dacă ne uităm pe rețelele de socializare, spectacolul sportiv și performanțele de la Olimpiadă au cam trecut pe locul doi. Controversele apărute după ceremonia de deschidere și victoria pugilistei algeriene au dominat internetul. Taberele pro și contra și-au susținut convingerile cu o înverșunare feroce. Una pe care n-am văzut-o după deciziile absurde ale celor ne conduc.
-
Medaliile lui Popovici. Primul român care a adus o medalie de aur este David Popovici, la 📺️ 200 de metri liber. Două sutimi de secundă l-au despărțit de locul doi. La 📺️ 100 de metri, puștiul-minune a luat bronzul. Nu se putea mai mult, chinezul care a luat aurul părea că are puteri supranaturale. A depășit recordul mondial cu aproape o jumătate de secundă.
-
Medaliile de la canotaj. Imnul României s-a auzit și datorită canotorilor Andrei Cornea și Marian Enache, la dublu vâsle. Rețeta succesului a fost dezvăluită de palmele lor: muncă și suferință. România a obținut alte trei medalii de argint la probele feminine de dublu rame și dublu vâsle.
-
Sfaturi pentru părinți. După succesul lui David s-a viralizat mesajul tatălui său pentru părinții din România. Pe scurt, nu a pus niciodată presiune pe fiul său. Tot ce a realizat David a fost pură pasiune. Îndemnul campionului nostru de a înscrie copiii la orice sport dezvăluie o realitate dureroasă. La noi, un copil din patru suferă de obezitate. Dar datele sunt de acum zece ani, iar situația ar putea fi și mai dramatică.
-
Cel mai frumos moment. Pacea este un principiu fundamental al jocurilor olimpice antice. Astfel, sportivii puteau călători fără teamă spre Grecia. Selfie-ul jucătorilor de tenis de masă din Coreea de Nord și Sud care au împărțit podiumul ne-a reamintit de conceptul ăsta cam demodat. Cu doar câteva zile înainte, 12 copii și adolescenți au murit pe un teren de fotbal.
2. Monștri la catedră și în platou
Războiul generațiilor se duce în ultimii ani la baionetă. Dar tinerii din ziua de azi au câștigat o bătălie în care cei din ziua de ieri n-au avut curajul să intre. După zeci de ani de abuzuri din partea profesorilor, elevii și studenții au avut acum curajul să spună prin ce au trecut. Curajul e de lăudat mai ales că e vorba despre profesori care au legături până la vârful Guvernului.
-
Cine este Alfred Bulai. De aproape 20 de ani este prezent constant în platourile de televiziune. Este chemat să-și dea cu părerea despre orice subiect. A fost șef al Departamentului de Sociologie de la SNPSA, prodecan, secretar de stat, cel care făcea strategiile guvernamentale pe vremea Guvernului Tăriceanu. A făcut și propagandă pentru PNL din bani publici. Cu un astfel de CV, Bulai s-a crezut intangibil și a abuzat zeci de studente.
-
Cum acționa. Mărturiile fetelor din ancheta Snoop.ro par trase la indigo. Timp de zeci de ani, Bulai folosea aceeași rețetă. Cele mai multe abuzuri aveau loc sub pretextul unor studii în zone rurale, un fel de practică. Acolo, profesorul Bulai profita de dorința studentelor de a progresa. Le punea să se dezbrace, iar aluziile sexuale sunt greu de scris. Nu vrem să ne imaginăm cum e să le auzi. Cel puțin una dintre studente a sfârșit prin a se culca cu el.
-
Ce a urmat. Bulai a fost suspendat din toate funcțiile de la SNSPA. Poliția a început o anchetă, iar noi mărturii au apărut. Într-un gest sfidător, monstrul de la catedră și-a depus cererea de pensionare.
-
Pieleanu, și mai feroce. Primele comentarii apărute după ancheta despre Bulai au fost de genul: „Așteptăm și Pieleanu, un prădător mult mai feroce”. Și n-a fost mult de așteptat. Au urmat zeci de mărturii. Inclusiv Ana Birchall, candidat la prezidențiale, a povestit prin ce a trecut. Pieleanu s-a declarat șocat de acuzații. Apoi a renunțat la SNSPA. Combinațiile cu PSD rămân.
Fotografia cu surferul brazilian Gabriel Medina, care pare că plutește în aer, a devenit una dintre imaginile memorabile din istoria Jocurilor Olimpice. Foto: Mediafax
-
A murit Nicu Covaci. Liderul trupei-fenomen Phoenix a aflat în luna martie că are o tumoră pe creier. Vineri seară a murit. Rămân în urma lui piesele care au inspirat o generație. Generația care a răsturnat regimul Ceaușescu.
-
Statul, îngenuncheat de escroci. Investigația Recorder despre noua epocă a înșelătoriilor online dă fiori. Și pentru că metoda e atât de bine pusă la punct încât oricine poate pica în plasa hoților. Dar, mai ales, pentru că statul nostru și marile companii spun că nu prea pot face nimic.
-
La masă cu dușmanul. După scandalul Cinei cea de Taină de la Olimpiadă, a apărut cel al cinei la care au participat Geoană, Ciolacu și Ponta. Mulți spun că este semnalul că Geoană va fi candidatul independent al PSD-ului.
-
Asistenți fără nicio pregătire. Alexandra Șerban ne arată în ancheta Fabrica de diplome pentru asistenți medicali un fenomen șocant. Spitalele ajung să angajeze asistenți care, deși au diplome, nu au participat la niciun curs sau la ore de practică. Ministerul Educației privește de pe margine, iar noi ajungem pe mâinile acestor oameni complet nepregătiți.
-
Orban, deloc rațional. Declarațiile lui Viktor Orban de la Băile Tușnad despre „conducerea hiper-rațională” a Rusiei par rupte din discursul Dianei Șoșoacă. Doar că Orban este premierul Ungariei, iar Ungaria deține șefia Consiliului UE. Discursul a înfuriat Polonia. Ciolacu s-a spălat pe mâini.
-
Fierbe Orientul Mijlociu. Doi dintre liderii Hamas și Hezbollah au fost uciși săptămâna aceasta. ONU arată că mii de prizonieri palestinieni au fost torturați după atacul din 7 octombrie. În acest timp, un protest violent a izbucnit în fața unui penitenciar de lângă Beer Sheva. Demonstranții și-au manifestat astfel sprijinul pentru 9 soldați israelieni arestați sub acuzația că au abuzat sexual un deținut palestinian.
-
Centrul de recuperare caritabil construit de Mihai Neșu lângă Oradea va fi gata la toamnă și va ajuta 30-40 de oameni pe oră.
-
Sunetistul George Vlad povestește despre copilăria în satele Moldovei și despre filmele la care a lucrat ca inginer de sunet, printre care Dune 2, pentru care a înregistrat sunetele deșertului.
-
Un cuplu din Italia a lăsat viața la oraș pe timpul verii pentru a se ocupa de un refugiu montan aflat la 2.000 de metri altitudine.
-
DE ABONAT. Povești din sport e un newsletter de neratat, mai cu seamă în această vară. Jurnalista Andreea Giuclea, care a urmărit ani la rând sportivi căzând și revenind, sportivi cu aură de campioni în ciuda atâtor neajunsuri, ne-a trimis de la Paris poate cea mai frumoasă poveste a victoriei lui David Popovici dintr-o zi de luni cu ciel bleu. (O recomandare de la Anca Simina)
-
DE VĂZUT. Mountain Queen: The Summits of Lhakpa Sherpa spune povestea tulburătoare a femeii care a intrat în Guinness Book cu cele mai multe cățărări pe Everest. Muntele i-a vindecat sufletul rănit de abuzurile soțului, un alpinist român violent cu ea și cu copiii lor. (O recomandare de la Claudiu Radu)
-
DE VĂZUT. Simone Biles Rising, un documentar biografic despre sportiva care a inovat gimnastica cu cinci mișcări distincte care acum îi poartă numele și despre spaima terifiantă pe care încă o simte înaintea fiecărei sărituri de la fiecare antrenament sau competiție. Un film despre copilăria ei, despre fricile și vulnerabilitățile pe care se construiește performanța și despre abuzurile cu care au crescut generații de gimnaste. (O recomandare de la Alina Păduraru)
-
DE VĂZUT. Prima ediție din sezonul 2 al emisiunii „Ce ne enervează” și o nouă serie de întâmplări care fac din România o grea încercare pentru locuitorii ei: abuzatorii din mediul academic, nea Marcel mândru de puterea de cumpărare a românilor, dar mai ales a pesediștilor, și vânătorii mincinoși din parlament care ne pun să ne omorâm cu urșii.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Poate pentru că sunt la Paris mi s-a făcut brusc dor de Annie Ernaux și scrisul ei rece și clar.
Annie Ernaux are, precum se știe, o scriitură ca o lamă de cuțit. A ajuns departe cu acest fel de a scrie. A câștigat Premiul Nobel pentru Literatură.
Sursa ei primară de inspirație este însăși viața ei, așa cum a fost notată inițial în jurnalul intim. De aici au crescut și au prins viață marile sale cărți.
„Locul” este o asemenea carte. Un portret făcut tatălui, un muncitor care devine cârciumar și alege calea sacrificiului de sine pentru binele fiicei.
Forța lui Annie Ernaux este, poate surprinzător, tocmai detașarea cu care scrie despre aspecte teribile ale existenței umane. Romanul începe cu o imagine memorabilă a tatălui mort.
În „Evenimentul” povestea e și mai intimă. E povestea unui avort făcut de o fată de douăzeci și trei de ani, un avort ilegal din vremea în care în Franța nu erau permise întreruperile de sarcină. O traumă, desigur.
O traumă la care Annie Ernaux se uită cu o obiectivitate care îi dă valoare de simbol și o face reprezentativă pentru o întreagă generație.
Cărțile lui Annie Ernaux se citesc ușor, sunt scrie limpede, concis. Dar doar pentru că se citesc ușor, asta nu înseamnă că nu sunt grele. Sunt foarte grele.
-
Înotătorii americani de la Olimpiadă sunt ajutați de un matematician care le studiază fiecare mișcare
-
Expunerea la poluare în copilărie este asociată cu boli de plămân ca adult
-
Ce s-a pierdut odată cu libertatea copiilor de a se juca nesupravegheați pe străzile din cartier
-
Dacă vrei să schimbi lumea, începe cu tine
-
Cercetătorii descoperă beneficiile neașteptate ale murăturilor și ale alimentelor fermentate
-
Samsara (Cluj) apare într-un top al celor mai frumoase restaurante în aer liber din Europa
-
Călătorie prin România. 14 cărți ale unor scriitori contemporani care să te ajute să vezi țara altfel
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.