SURSA FOTO: Facebook/Cristian Socianu

Titlurile de la televizor sunau înfricoșător: potrivit unuia dintre ele, plaja din Vama Veche ar fi încetat să existe, deși jurnaliștii chiar de-acolo relatau.

Dar, dincolo de exagerări, fapt e că litoralul a fost lovit în weekend de cea mai intensă furtună din ultimii ani. Au căzut mai bine de 150 de litri de apă pe metrul pătrat, numeroase străzi și locuințe au fost inundate, iar infrastructura a suferit pagube semnificative.

Ca în alte situații asemănătoare, problemele din alte instituții sau servicii publice au îngreunat intervențiile, în condițiile în care peste 500 de oameni au sunat la 112.

Cercetătoarea Roxana Bojariu, de la Administrația de Meteorologie, spune la Știrile Zilei că pagubele sunt direct legate de felul în care oficialitățile locale și oamenii de afaceri exploatează litoralul din România.

Propunere oficială

A durat ceva și-a stârnit încă un pic de râcă în coaliție, dar România a hotărât, în cele din urmă, pe cine propune drept comisar european: premierul Ciolacu a anunțat că e vorba de eurodeputata Roxana Mînzatu, deși prima lui opțiune era Victor Negrescu, vicepreședinte al grupului socialiștilor.

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a insistat însă ca Bucureștiul să nominalizeze o femeie.

Nu e clar încă ce portofoliu va fi încredințat României, dar Marcel Ciolacu se arată sigur că va fi unul „relevant”. A fost întrebat dacă e sigur de asta, atâta vreme cât a trebuit să renunțe relativ repede la prima lui propunere. Premierul s-a făcut că nu înțelege întrebarea.

După cum spuneam, propunerea nu pune capăt iritărilor din coaliție. „Sunt soluții mai bune” decât Roxana Mînzatu, a spus liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Replica a venit repede: „Să știți că și în locul dânsului, și în locul meu sunt persoane mai calificate. Să fim și șefi la PNL și la PSD, și prim-miniștri și șefi de Senat…”, a spus premierul.

Șoc în estul Germaniei

La exact 85 de ani de când a izbucnit cel de-al doilea război mondial, extrema dreaptă din Germania a devenit principala forță politică în landul estic Turingia și s-a plasat imediat în urma conservatorilor în Saxonia.

Alegerile regionale au provocat un șoc în republica federală și fragilizează coaliția de centru-stânga a cancelarului Olaf Scholz. Alternativa pentru Germania a revendicat imediat conducerea în Turingia, unde a obținut circa o treime din voturi.

Niciun alt partid nu vrea să se alieze cu această formațiune, dar AfD ar putea – de exemplu – să împiedice numirea judecătorilor din regiune.

Pe lângă AfD, alegătorii din cele două landuri au votat şi pentru un partid nou care se pronunță împotriva imigraţiei şi care cere ca livrările de arme către Ucraina să înceteze.

La alegerile europene din iunie, formațiunile de la putere (social-democrații, ecologiștii și liberalii) au fost învinse de opoziţia conservatoare şi de extrema dreaptă. Parlamentarele din Germania sunt programate peste un an.

Turingia este primul land care i-a adus pe nazişti la putere, în 1932.

E luni, 2 septembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:54 Consecințele furtunii de pe litoral

04:29 Amnistia fiscală: proiect aprobat

05:42 Roxana Mînzatu, propusă oficial la C.E.

07:18 Grevă generală în Israel

08:35 Cutremur politic în estul Germaniei

09:54 Facilități prelungite pentru pensionari

10:34 Sistemul Patriot pentru Ucraina: undă verde

11:03 Kievul ar fi pierdut trei sisteme HIMARS

Cele mai recente