Iritat și fără chef, sociologul Alfred Bulai a refuzat azi să răspundă întrebărilor pe care i le-au pus ziariștii despre acuzațiile de agresiune sexuală la adresa lui. E de presupus că a fost mai comunicativ cu Poliția – el a fost audiat pentru prima dată de când a început ancheta provocată de o investigație a portalului snoop.ro.

La câteva ore după aceea, a și fost reținut.

Suspendat din postul de profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Alfred Bulai a fost supus anterior unor percheziții, la domiciliu și în mașină.

O studentă de la SNSPA și decanul Facultății de Științe Politice, Cristian Pîrvulescu, au fost și ei audiați recent. Acum două săptămâni, Cristian Pîrvulescu s-a declarat „șocat” de lucrurile pe care le-a aflat de la procurori.

Un al doilea profesor de la SNSPA, sociologul Marius Pieleanu, a întrerupt și el relațiile de muncă cu universitatea. Acuzațiile de hărțuire sexuală la adresa lui au fost formulate după publicarea anchetei de presă. A făcut-o inclusiv Ana Birchall, fostă ministră a justiției.

Marius Pieleanu a reclamat ceea ce numește „un linșaj”.

Amnistie fiscală. Și prudență bugetară?

Nu e austeritate, dar nici nu suntem foarte siguri ce-o fi: Marcel Ciolacu încearcă să explice prevederile ordonanței care – în teorie, cel puțin – ar trebui să mai reducă din cheltuielile instituțiilor și companiilor de stat.

Amnistia fiscală acordată persoanelor fizice și firmelor cu datorii e însoțită de o serie de prevederi precum înghețarea angajărilor în administrație, colectarea la Guvern a bugetelor necheltuite de Primării și limitarea sporurilor pentru bugetarii care administrează fonduri europene.

Intențiile anunțate ale cabinetului vin pe fundalul creșterii accelerate a deficitului bugetar.

Măsuri asemănătoare adoptate până acum au fost în mod obișnuit precedate de achiziții susținute în instituțiile și companiile de stat.

Iar limitarea salariilor în agențiile de reglementare din subordinea Parlamentului, de exemplu, nu a însemnat că șefii lor nu au încasat mai departe pensii speciale sau indemnizațiile de membri în diverse Consilii de Administrație.

Valuri de atacuri aeriene

O mamă și cele trei fiice ale sale se numără printre victimele unui nou atac rusesc asupra Ucrainei.

Cel puțin șapte oameni au fost uciși în orașul Lvov, în vestul țării vecine. Printre victime se mai numără un bebeluș și încă o fetiță. Primarul Andrei Sadovî a spus că armata rusă a folosit drone și reachete hipersonice.

Atacul de la primele ore ale dimineții s-a produs la nici 24 de ore de la bombardamentul asupra orașului Poltava, din centrul Ucrainei: a fost atacul cu cele mai multe victime din acest an, 53. Printre țintele lui s-a numărat Institutul Militar din oraș, iar președintele Zelenski a confirmat că mai mulți soldați au fost uciși.

Cel puțin cinci persoane au fost, de asemenea, rănite în Krivoi Rog, unde au fost lovite un hotel și câteva blocuri de locuințe din apropierea acestuia.

Pe de altă parte, miniștrii ucraineni responsabili cu înarmarea, aderarea europeană, justiția și externele au demisionat.

Mai bine de o treime din posturile cabinetului condus de Denis Șmîhal sînt acum neocupate, în urma unor plecări anterioare ale miniștrilor.

Volodimir Zelenski și aliații acestuia remaniază Guvernul înainte ca președintele să plece în Statele Unite: Kievul vrea să discute un plan care-ar putea să ducă la încetarea războiului atât cu președintele Joe Biden, cât și cu cei doi candidați la alegerile din noiembrie, Kamala Harris și Donald Trump.

00:53 Alfred Bulai a fost reținut

02:59 Amnistie fiscală. Și prudență bugetară?

04:15 Belșug în magistratură

05:05 București: bloc cu nouă etaje între case

06:19 Ucraina: încă un val de atacuri aeriene

07:13 Remaniere la Kiev

08:06 Roxana Mînzatu, posibil comisar pentru coeziune

08:39 Clotilde Armand, cap de listă la Senat

09:16 Mihai Chirica nu candidează la Parlament

Cele mai recente