Șase Trumpi și nicio Kamală
Bună dimineața!
Avem șase candidați la prezidențiale care ar putea ajunge în turul al doilea. Toți au vederi conservatoare sau ultraconservatoare. Toți defilează cu biserica și familia.
Devine limpede că teme precum parteneriatul civil sau protecția mediului vor rămâne la sertar pentru următorii patru ani, iar procurorii se vor lăuda în continuare cu capturi de trei frunze de cânepă.
1. Cel mai progresist dintre conservatori
Foto: Andreea Alexandru / Mediafax
Ultimul intrat în cursa pentru Cotroceni este Mircea Geoană. Marți pleca de la NATO cu o decorație la subraț, iar miercuri avea clip de promovare modern, pe model american.
-
Apărător universal. În spotul electoral a anunțat că vrea să ia voturi de la toți: „Voi fi apărător al tradițiilor și credinței, dar și deschis către modernitate și progres”. În seara lansării deschidea Știrile Pro TV cu o gafă. În seara următoare se plimba 📺️ cu Gâdea în limuzină către Curtea de Argeș. De unde bani? „Din donațiile oamenilor”, a răspuns independentul spre amuzamentul Andreei Esca.
-
Ciucă, ciuca ironiilor. Lansarea cărții în bucătăria de vară a lui Mircea Dinescu, printre lăutari și câini cu cozi vesele, a făcut deliciul internetului. „Sper că va fi un bestseller, încasările vor merge către inițiative caritabile”, spunea Ciucă. Cartea a cărei promovare ne-a costat milioane de euro a fost împărțită gratis. Despre Nassiriya a scris sfios un pic mai mult de o pagină. Despre pomi, vreo două.
-
Scandal cu diplomă. Ciolacu a avut de furcă și săptămâna asta cu diploma de bac. A tranșat scurt scandalul. Nu o s-o publice niciodată. Oricum, e cam ocupat cu meditațiile. Problema s-a mutat acum în curtea cu pruni a lui Lasconi. Până la urmă, o temă fără relevanță. Simion a luat bacul cu 9,69 și Dăncilă a absolvit facultatea cu 9.
2. Doctorițele, linșate pe baza bârfelor
Magistrații spun că inculparea doctorițelor de la spitalul Sfântul Pantelimon s-a făcut doar pe baza unor bârfe. După ce femeile au fost linșate de televiziuni timp de câteva săptămâni, motivarea judecătorilor a intrat în jurnale spre final, înainte de publicitate.
-
Referat de ochii lumii. Magistrații îi desființează într-un document de 34 de pagini pe procurorii care s-au ocupat de caz. Spun că bucăți consistente din referatul anchetatorilor au avut scopul de a „fascina opinia publică”. Și tonul în care a fost scrisă motivarea șterge pe jos cu procurorii: „Pacientul era în salonul 5 sau 6, în patul 2 sau 3, sau mai bine zis nici mai scund, nici mai înalt, nici prea slab, nici prea gras”.
-
Câteva întrebări. Procurorii au fost slab pregătiți? Au fost dornici de atenție? Au primit vreun ordin? Cui a servit scandalul? Ce se întâmplă cu femeia care nu va scăpa niciodată de eticheta „doamna cu coasa”?
-
O altă motivare a magistraților ridică alte semne de întrebare. Cel care a suspendat recuperarea prejudiciului lui Dan Voiculescu spune că specialista de la DNA a mărit din pix paguba și a mai și mințit. Nici măcar nu a fost trimisă în judecată. G4media scrie că miza ar fi anularea condamnării mogulului.
3. Profesorul de rasism și misoginism
Un profesor care își flutură rasismul, misoginismul și homofobia în fața elevilor și în orice mediu posibil este mângâiat pe cap de sistemul nostru de învățământ. Alexandra Șerban și Diana Meseșan au strâns zeci de dovezi. Profesorul rămâne la catedră.
-
Cine îl ține în brațe. Profesorul de psihologie Toni Șerban are o colecție impresionantă de jigniri și remarci șocante la adresa elevilor. A fost sancționat inclusiv de CNCD. Inspectoratul, ministerul și trei directori de liceu îi tolerează comportamentul pentru care ar fi dat afară și de pe stadioanele de fotbal.
-
Și nu sunt panarame? Profesorul le-a spus jurnaliștilor Recorder că nu are ce să-și reproșeze. Întrebat dacă și-a numit pe elevele „panarame”, a răspuns: „Și nu sunt?”. Ministrul Educației n-a vrut să comenteze. Sorin Ion, secretar de stat în minister, spune că doar liceul la care predă îl poate sancționa. În acest timp, ministerul amenajează camere de detenție pentru elevi.
Un nou incendiu a avut loc în zona retrocedată a parcului IOR la începutul acestei săptămâni. Foto: Facebook / Florian Avramescu
-
Vânătorul de bătrâni, trimis în judecată. Procurorii DNA au anunțat vineri că au trimis în judecată trei persoane în urma investigației Recorder Vânătorul de bătrâni. Este vorba despre cei doi soți care au pus mâna pe averea unui bătrân mort în condiții suspecte. A treia persoană trimisă în judecată este notarul care a validat testamentul fals al vârstnicului.
-
Prețul cărților politicienilor. Buletin de București arată cum editurile care au publicat cărțile lui Geoană, Firea și Burduja au obținut zeci de contracte de achiziții cu statul. 3 milioane de lei a încasat firma doar în ultima lună de la grădinițe, licee și primării pentru rechizite școlare.
-
Parchetul sare pragul. Luni, un complet de la Înalta Curte trebuie să decidă dacă va stabili un prag pentru consumul de droguri la volan, așa cum este în cazul alcoolului. Parchetul General transmite că decizia l-ar putea ajuta pe Vlad Pascu să scape din arest. De fapt, expertizele greoaie l-ar putea ajuta, nu pragul care a fost adoptat în șapte țări din UE plus Marea Britanie.
-
Lege și tocmeală. PSD și PNL s-au ciondănit zile în șir să decidă cine merită laudele pentru eliminarea impozitării pensiilor militarilor, cele sub 3.000 de lei. Pe legea care permite doborârea dronelor rusești care intră tot mai des la noi nu se ceartă nimeni. Asta pentru că nu există. Iohannis a convocat CSAT pentru joia viitoare. Între timp, o navă ucraineană a fost lovită de o rachetă rusească în apele noastre.
-
Dezbateri aprinse după dezbatere. Și Trump și Harris s-au lăudat că au câștigat 📺️ confruntarea televizată. Sondajele arată însă că democrata ar fi în față. Cert e că Taylor Swift, un fel de regină în jocul de șah pentru Casa Albă, a fost cucerită de Kamala Harris. Trump a anunțat că nu va mai participa la nicio altă dezbatere pentru că a câștigat-o clar pe aceasta.
-
Lovitură pentru Bibi. Știrile din Gaza par o placă zgâriată. Israelul a mai bombardat o tabără de refugiați. Zeci de morți. IDF transmite că a vizat teroriști. O jumătate de milion de israelieni în stradă. Netanyahu e în corzi. Noutatea e că a apărut Bibi Files.
-
În una dintre primele școli din Europa în care au fost interzise telefoanele mobile, numărul și calitatea interacțiunilor în viața reală dintre elevi au crescut semnificativ în ultimii patru ani.
-
În timpul filmărilor pentru un videoclip, Jon Bon Jovi a salvat viața unei femei care intenționa să se arunce de pe un pod din orașul Nashville.
-
DE CITIT. Comunitatea creștină dintr-un mic orășel aflat la granița dintre Israel și Liban caută să supraviețuiască, în mijlocul conflictului din regiune.
-
DE VĂZUT. National Theatre din Londra are pe 19 septembrie un eveniment special în care spectatorii din toată lumea pot vedea unul dintre cele mai dorite spectacole ale acestui an: Vanya, cu Andrew Scott protagonist. Spectacolul va putea fi urmărit și din România.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Unul dintre cele mai frumoase romane citite de mine în ultima vreme a fost Mâine în bătălie să te gândești la mine, de Javier Marías.
Sunt mai degrabă borgesian în chestiunea romanului, adică prefer oricând jurnalele, memoriile, eseurile, proza scurtă, poezia sau teatrul.
Dar cartea lui Javier Marías este extraordinară din atât de multe motive încât nu o să numesc decât unul: ipoteza. Începutul e așa: o femeie moare subit în timp ce este vizitată de un bărbat pe care l-a invitat la cină la ea în apartament.
În casă se află și copilul ei, care are doar doi ani și abia a adormit. Soțul femeii este într-o călătorie de afaceri. Ce o să facă mai departe bărbatul care s-a pomenit cu o femeie moartă în brațe? Și ce o să facă soțul aproape încornorat când se va întoarce acasă și, inevitabil, o va găsi fără viață?
Javier Marías (1951-2022) avea un stil de a scrie poetic, pătrunzător, jongla admirabil cu misterele, cu secretele, cu tenebrele, stăpânea arta de a lăsa lumina să pătrundă într-un text doar cât și când este nevoie. Era, cu alte, cuvinte un maestru.
Nu mai citisem nimic de Javier Marías. Toamna aceasta voi recupera. Îl voi citi integral. Târziu, dar nu prea târziu.
Poți susține jurnalismul independent făcut de Recorder și prin achiziționarea unui produs din Shop.
Vânzarea produselor din shop nu are ca scop obținerea de profit. Articolele au un adaos cuprins între 5 și 10 euro, bani care merg în contul Asociației Recorder, deci se transformă într-o donație pentru jurnalism.
-
Un interviu cu profesorul Doru Căstăian despre importanța respectului în școlile românești
-
Părinții care urmăresc succesul copiilor cu orice preț adesea ignoră costurile emoționale
-
Ce să mănânci pentru o viață lungă și sănătoasă
-
Spre deosebire alte alimente-minune, beneficiile ceaiului verde pentru sănătate au acoperire științifică
-
O listă cu cei mai buni 25 de burgeri din lume
-
Câteva dintre cele mai bune locuri din Europa de vizitat toamna asta
-
19 destinații în care vremea rămâne caldă în octombrie
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.