Funcția e una nou-înființată și este însoțită de un post de vicepreședintă în viitoarea Comisie Europeană, alături de alți cinci demnitari cu același rang.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus-o pe Roxana Mînzatu pentru un portofoliu pe care numai Bruxelles-ul ar fi putut să-l inventeze: „competențe și educație, locuri de muncă, drepturi sociale și demografie”.
A doua propunere din partea României – eurodeputatul Victor Negrescu nu a avut câștig de cauză -, Roxana Mînzatu a fost ministru al fondurilor europene timp de câteva luni în cabinetul Dăncilă.
A mai condus Agenția pentru Achiziții Publice și a ocupat un post de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene. În vârstă de 44 de ani, ea are un profil politic foarte discret și o avere care include un teren intravilan de 320 de metri pătrați și o casă de locuit în Brașov.
Anul trecut, a acordat un împrumut pentru PSD în valoare de circa 30.000 de mii de euro. Soțul ei este director executiv la Autoritatea Vamală Română.
A obținut, deci, Bucureștiul ceea ce-și propusese oficial, adică un portofoliu economic cu greutate în noua Comisie Europeană?
Nu tocmai, spune la Știrile Zilei Valentin Naumescu, profesor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai.
Incident la Parlament
Incident de securitate semnificativ la Parlament: un incediu provocat cu intenție a dus la evacuarea a aproximativ 300 de persoane.
Nimeni nu a fost rănit, însă o angajată ar fi suferit un atac de panică.
Potrivit poliției, un vizitator a aruncat cu benzină și a pornit focul într-o încăpere deschisă publicului.
Jandarmeria spune că în zona în care s-a produs incidentul, aflată chiar la intrarea în clădire, accesul vizitatorilor este liber și că nu sunt în vigoare măsuri de control. Potrivit pompierilor, au ars mai multe haine și obiecte de birotică.
Suspectul a fost surprins de camerele de supraveghere de pe holul Parlamentului.
Deputatul USR de Iași Filip Havârneanu susține că bărbatul ar fi stropit cu benzină și câteva persoane, însă purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Octavian Dan, îl contrazice.
Președintele stă pe loc
Klaus Iohannis își va încheia mandatul la termen și nu are de gând să demisioneze din funcție.
Cotroceniul a simțit nevoia să limpezească lucrurile în urma unor relatări de presă potrivit cărora șeful statului ar putea deschide lista PNL București a candidaților pentru Senat. Planul ar fi fost ca președintele chiar să fie instalat la conducerea camerei superioare în viitoarea legislatură.
Un caz similar a fost înregistrat acum 20 de ani: un articol din legea de organizare a alegerilor i-a permis lui Ion Iliescu să candideze la parlamentare. Între timp, un proiect adoptat în 2015 nu mai include articolul cu dedicație pentru președintele în funcție.
Candidații partidelor sunt obligați să aibă carnet de membru.
Mandatul lui Klaus Iohannis se încheie pe 20 decembrie. El a încercat fără succes, anul acesta, să devină secretar general al NATO.
Calendar neschimbat
„Nu se poate”. Iată ce le răspunde ministra educației profesorilor bucureșteni de la Colegiul Sava care i-au cerut să renunțe să schimbe calendarul bacalaureatului.
Fiecare școală va găsi soluțiile potrivite, adaugă Ligia Deca.
Planurile sale presupun ca probele de competențe să se dea în prima parte a anului viitor, iar cele scrise – după 10 iunie. Cu alte cuvinte, în cursul anului școlar.
Profesorii s-au plâns că ar avea de gestionat atît încheierea anului de studii, cât și examenul de maturitate, ceea ce ar spori riscul să apară erori de notare.
Într-un interviu pentru site-ul edupedu.ro, liderul sindical Marius Nistor afirmă că ministra a cedat presiunilor din partea părinților și că nu ia în calcul nevoile angajaților din licee.
E marți, 17 septembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:55 Roxana Mînzatu, propusă în conducerea C.E.
02:07 Ce a obținut România?
05:10 Viitorul Uniunii Europene
09:03 Foc la intrarea în Parlament
10:18 Klaus Iohannis stă pe loc
11:17 SUA: Sean „Diddy” Combs, arestat
12:18 Iași: acuzații la adresa unui spital privat
13:15 Calendarul BAC-ului nu se schimbă
14:02 Poluarea cu plastic: opiniile românilor