Cu un deja bine-cunoscut „Mulțumesc!” din vârful buzelor și cu o glumă grăbită – iată cum răspundeau de dimineață președintele și premierul unei întrebări simple: va candida sau nu Klaus Iohannis la Senat din partea PNL-ului?
După-amiază, însă, senatorul PNȘ Daniel Fenechiu a recunoscut la Digi24 că a copiat „amendamentul Iliescu”: a propus oficial modificarea legii electorale, astfel încât șeful statului să poată candida la parlamentare.
Mișcarea s-a repetat, aproape pas cu pas, cu 20 de ani în urmă. Chiar și formularea e aproape identică: dacă președintele se află în ultimele trei luni de mandat, el poate candida ca independent pe listele unui partid sau ale unei alianțe. Iar în cazul în care este ales, e obligat să opteze între calitatea de senator sau deputat și cea de președinte, după validarea mandatului.
Adoptarea acestui amendament presupune un vot cu majoritate solidă în Parlament.
Politologul Andrei Țăranu observă la Știrile Zilei că liberalii fie sunt la mâna PSD, fie trebuie să discute cu foști aliați pe care i-au antagonizat pe parcurs: USR și UDMR. În plus, demersul nesocotește un principiu de bază în democrațiile consolidate: legea electorală nu se schimbă în cursul anului electoral.
Dar dacă o astfel de modificare chiar se produce, ar fi de preferat ca de ea să beneficieze cât mai mulți cetățeni.
În cazul de față, beneficiarul e unul singur.
Inundațiile și lipsa de pregătire
Încă o zi cu ploi abundente în nouă județe din Moldova și din Dobrogea, inclusiv în Galați și Vaslui, două dintre cele grav afectate de inundațiile provocate de ciclonul Boris.
Cel puțin 22 de persoane au murit în Europa centrală și răsăriteană, dintre care șapte în România.
Pagubele materiale sunt și ele considerabile – companiile de asigurări au avizat până acum aproape 400 de dosare de daună. Aproape două treimi dintre ele (64%) au fost doar în județul Galați.
Dincolo de costul asigurărilor pentru dezastru și de numărul foarte redus al polițelor, persistă o întrebare dureroasă: de ce sunt instituțiile atât de prost pregătite să prevină efectele unor fenomene extreme?
Două strategii împotriva inundațiilor au fost aprobate în ultimii 20 de ani, iar o a treia e în curs să fie avizată.
Și totuși, scrie Europa Liberă, nici una dintre autoritățile care-au propus măsuri concrete n-a reușit să termine lucrările. Anul trecut, Curtea de Conturi constata într-un raport că nu sunt gata nici măcar investiții începute cu trei decenii în urmă.
Liban: noi explozii ale unor pagere
Dacă în toamna lui 2024 un pager – sau mai multe – se întâmplă să ajungă subiect de știre, mai întâi trebuie explicat ce e un pager: un dispozitiv de comunicare patentat încă din 1949 și foarte popular înainte ca aproape oricine să dețină un telefon mobil.
În România anilor ’90, de pildă, era intens folosit.
Un pager poate primi mesaje-text, iar cele mai avansate pot să le și transmită.
În Liban, astăzi s-au produs noi explozii ale unor pagere folosite de gherila islamistă Hezbollah. Ieri, detonarea a mii de astfel de aparate a dus la moartea a 12 oameni și a rănit aproape 3 mii.
Cel puțin una dintre noile explozii s-a produs la periferia sudică a capitalei Beirut, în cursul înmormântării câtorva dintre militanții uciși ieri.
Operațiunea a fost rapid pusă pe seama agenției israeliene de spionaj Mossad.
Hezbollah cumpărase aparatele în urmă cu cinci luni, în încercarea de a evita detectarea militanților săi grație telefoanelor mobile. Se pare că pagerele au fost interceptate pe lanțul de aprovizionare și că fiecăruia i-a fost montat un dispozitiv exploziv cu cartelă.
Exploziile s-au produs în momentul recepţionării unui mesaj anume.
Gherila libaneză a spus că își va continua operațiunile antiisraeliene din Gaza, în ciuda celor întâmplate.
E miercuri, 18 septembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:46 Amendament pentru Iohannis
06:46 Inundațiile și lipsa de pregătire
08:39 Incendiatorul de la Parlament a fost prins
09:27 Liban: noi explozii ale unor pagere Hezbollah
10:59 Protest al siderurgiștilor la Guvern
11:54 Inflația: șase luni de recorduri românești
12:40 Meta, posibilă amendă europeană