Nici bine nu a început școala, că au apărut și primele cazuri grave de violență în școli.
Un adolescent de 17 ani din Reșița a fost reținut și apoi arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce și-a bătut şi umilit un coleg de 15 ani.
Totul s-a petrecut chiar în incinta liceului unde învaţă amândoi. Elevul l-a lovit cu pumnii, palmele şi picioarele pe colegul său, iar apoi l-a obligat să stea în genunchi. Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa, băiatul de 17 ani nu este la prima abatere.
O anchetă a fost deschisă și la Constanța, după ce un filmuleț publicat pe internet surprinde, de asemenea, un conflict între doi elevi. Aceștia se împing și aruncă cu obiecte unul în altul, iar la un moment dat, băiatul o lovește pe fată cu pumnii și cu picioarele.
În loc să fie niște incidente cel mult izolate, astfel de cazuri sunt mai degrabă la ordinea zilei în scolile românești.
În vreme ce Ministerul Educției a anunțat chiar în urmă cu o lună că alocă un buget de 3 milioane de lei pentru proiecte privind prevenirea violenţei în școli, presa atrage atenția că nu există încă proceduri clare pe care unitățile de învățământ să le urmeze în astfel de situații.
Site-ul Edupedu.ro scria în primăvară că sunt numeroase școli în care profesorii nu știu ce atribuții au, iar birocrația la care sunt supuși mai degrabă îi încurcă.
Psihologul Silvia Ciubotaru atrage atenția că modelul bazat pe sancțiuni nu este cel mai potrivit și, de asemenea, că adolescenții nu regăsesc în profesori sau în părinți niște adulți de încredere cu care să poată vorbi deschis.
Victor Ponta și-a recâștigat titlul de doctor
Decizie importantă privind plagiatul fostului premier Victor Ponta: ordinul prin care i-a fost retras titlul de doctor a fost anulat de Înalta Curte de Casație și Justiție, deși fostul premier pierduse definitiv procesul prin care-l contesta.
Potrivit site-ului Edupedu.ro, sentința a venit în urma unei cereri de revizuire a acestuia.
Pe Victor Ponta l-a ajutat o decizie a Curții Constituționale, potrivit căreia titlul de doctor poate fi anulat doar dacă „a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice”. De asemenea, Curtea Constituțională stabilea și că ministrul Educației nu poate retrage pur și simplu titlurile de doctor obținute prin plagiat, ci că trebuie să dovedească în instanță frauda.
Universitatea București a reacționat dur după decizia în cazul lui Victor Ponta.
„Justiția dovedește astăzi toleranță pentru hoți, chiar dacă vorbim de făptași de furt intelectual”, a declarat pentru G4Media Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Universității București.
Plagiatul din teza de doctorat a lui Victor Ponta a fost dezvăluit în 2012 de site-ul Nature. Comisia de Etică a Universității din București a stabilit că Victor Ponta a plagiat 115 pagini dintr-un total de 297.
00:00 Intro
00:48 Elev de 17 ani arestat
05:10 De ce a scăpat Mario Iorgulescu de condamnare?
06:46 Victor Ponta redevine doctor
08:06 E alertă la Budapesta
09:13 Noi bombardamente în Liban și Israel
10:13 Noi detalii după toxiinfecția de la Mehedinți
10:58 O nouă amânare în procesul lui Vlad Pascu
12:06 Cine a șters declarația lui Nicolae Ciucă?