Cu pâinea ne e mai greu, dar de circ nu ducem deloc lipsă: după circa două săptămâni de încordare și de amenințări între partidele de la putere, Klaus Iohannis a anunțat printr-un comunicat scurt și sec: nu va candida la parlamentarele de pe 1 decembrie și (după cum afirmase deja) își va duce mandatul la capăt.

Biroul Electoral Central a analizat azi propunerea ca președintele în exercițiu să poată lua parte ca independent la alegeri, pe listele unui partid sau ale unei alianțe.

Înainte ca Biroul Electoral să fi luat vreo hotărâre, Klaus Iohannis a afirmat că, indiferent de conținutul acesteia, nu va căuta să obțină un mandat de parlamentar.

Necazul a pornit de la refuzul PSD de a vota o propunere a doi demnitari PNL, așa-numita „lege Iohannis”.

Și a fost amplificat de o declarație pe care președintele a făcut-o de curând la New York: o astfel de lege nu e necesară. Acum două zile, însă, el nu a exclus în mod categoric o posibilă candidatură.

Klaus Iohannis a încercat anul acesta, fără succes, să devină secretarul general al NATO.

Relatări neconfirmate oficial spun că și-ar fi dorit, de asemenea, o funcție de conducere la nivelul Uniunii Europene.

Încă o dronă rusească în Tulcea

Chiar în vreme ce președintele Ucrainei se află în vizită în Statele Unite, în încercarea de a grăbi sfârșitul războiului, Rusia continuă să atace porturile de la Dunăre ale țării vecine.

Cel puțin trei oameni au fost uciși și 14 răniți în Ismail, oraș-port crucial pentru exporturile de cereale, care a mai fost, de altfel, ținta atacurilor Moscovei.

Drone rusești au fost depistate și în apropierea graniței cu România, în nordul județului Tulcea. Ministerul Apărării afirmă că una dintre ele ar fi intrat pentru scurt timp în spațiul aerian național.

Din septembrie anul trecut încoace, 11 fragmente de drone au fost găsite în județele Brăila și Tulcea.

Comandanții armatei se plâng că legile apărării nu le dau dreptul să le doboare.

Jurnalistul Mircea Barbu, dosar penal în Rusia

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a deschis dosare penale pe numele a trei ziariști străini.

Vizat este și jurnalistul român Mircea Barbu.

Corespondenții de presă au realizat reportaje în regiunea rusă Kursk, unde armata ucraineană a lansat o incursiune la începutul lui august. În Rusia, articolul din Codul Penal care incriminează trecerea ilegală a graniței prevede o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

Mircea Barbu a condamnat ceea ce numește „un atac asupra libertății sale de exprimare”, dar și împotriva corespondenților de război.

După publicarea unui reportaj din Kursk pe site-ul HotNews, propagandiști ruși de pe rețeaua Telegram l-au amenințat cu moartea pe jurnalistul român.

E vineri, 27 septembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:48 Oficial: Klaus Iohannis nu candidează

02:43 Atacuri reciproce în coaliție

04:43 Risc de inundații în weekend

07:01 Zelenski la Casa Albă

09:32 Liban: Netanyahu promite negocieri

10:55 Dronă rusească în Tulcea

11:41 Jurnalistul Mircea Barbu, dosar penal în Rusia

12:24 Președinte repetent al unui Consiliu al Elevilor

Cele mai recente