Timp de o săptămână, premierul Ciolacu a asigurat pe oricine a fost dispus să-l asculte că Bucureștiul nu are nici o problemă cu fondurile PNRR și că va încasa toți banii pe care i-a cerut.

Până în această dimineață, când s-a văzut confruntat cu realitatea: Comisia Europeană a publicat un document oficial prin care anunță că a evaluat preliminar cea de-a treia cerere de plată.

A și propus suspendarea parțială a fondurilor. Nu e clar despre ce sumă ar fi vorba, dar surse citate de site-ul HotNews spun că ea trece de un miliard de euro.

Cum întreaga tranșă valorează 2.700.000.000, suma blocată ar însemna 40% din total.

Fondurile europene din PNRR vin doar dacă se respectă o serie de condiții privind cheltuirea banilor, dar și transparența și corectitudinea din instituțiile publice.

Comisia consideră că jaloanele referitoare la investiții și reforme n-au fost îndeplinite.

De exemplu, în conducerea a numeroase companii din transporturi și din energie au ajuns oameni politici sau funcționari guvernamentali care fie s-au evaluat singuri, fie au fost selectați de subordonații lor.

Așa s-a întâmplat, între alele, la companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau la Metrorex.

Nicușor Dan contraatacă

Parcul Unirii a reintrat în patrimoniul Primăriei Bucureștiului, după o eroare de cadastru reclamată de Nicușor Dan.

În baza ei, primarul sectorului 4, Daniel Băluță, încercase la începutul acestei săptămâni să pornească de unul singur lucrările de reparații de la Planșeul Unirii: podul de beton acoperă o porțiune a canalului prin care trece râul Dîmbovița și se află în diverse stadii de degradare.

Proiectul valorează peste 850.000.000 de lei, dar Nicușor Dan insistă că expertizele de până acum nu indică un pericol iminent de prăbușire și că nu va emite autorizația de construcție în lipsa tuturor avizelor cerute de lege.

Mai mult, Consiliul General al Bucureștiului se va pronunța luni asupra unei cereri a lui Nicușor Dan ca, odată cu primul tur al prezidențialelor, să se organizeze și un referendum local.

Primarul propune două lucruri: împărțirea banilor strânși din taxele și impozitele locale să fie aprobată de Consiliul General, iar primarul general să fie cel care emite autorizațiile de construcție pe întreg teritoriul orașului.

Insolvența Nordis: planul pe termen scurt

Tribunalul București a desemnat liderul pieței locale de insolvență drept administratorul judiciar provizoriu al Nordis Management.

De curând, instanța acceptase o cerere ca societatea – una dintre firmele-cheie ale dezvoltatorului imobiliar Nordis – să intre în insolvență.

Pe termen scurt, urmează ca toți creditorii să fie notificați și ca bunurile companiei să fie inventariate și evaluate. Până la eventuala recuperare a unor sume mai este însă cale lungă.

Practicile de afaceri ale Nordis, reclamate în instanță de numeroase persoane, sunt tema celei mai recente anchete Recorder: „Schema Nordis” a dus, între altele, la demisia Laurei Vicol de la conducerea comisiei juridice din Camera Deputaților, dar și din PSD. Deputata e soția unuia dintre asociații grupului Nordis.

Parchetul anchetează un posibil caz de delapidare și de constituire a unui grup infracțional organizat.

De asemenea, PSD s-a grăbit să anunțe că promovează un proiect de lege care limitează la 10% avansul pentru cumpărarea de imobile construite de dezvoltatori.

Sprijin american pentru Moldova

Statele Unite se declară hotărâte să contracareze amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din Moldova și în referendumul de duminică privind aderarea ţării la Uniunea Europeană.

John Kirby, consilier în cadrul Casei Albe, a spus că Rusia încearcă în mod activ să saboteze traseul european al țării vecine.

El a vorbit despre „milioane de dolari” de care Moscova s-a folosit pentru a influența rezultatul alegerilor.

Președinta în exercițiu, Maia Sandu, este creditată cu prima șansă.

Potrivit lui John Kirby, oligarhul Ilan Șor a investit, de asemenea, zeci de milioane de dolari pe lună în organizații care propagă discursul pro-Kremlin. Fugit din țară, Ilan Şor este vizat de sancţiuni atât din partea Statelor Unite, cât și a Uniunii Europene.

Republica Moldova cere de mai mult timp extrădarea sa din Israel, unde s-a refugiat după ce fusese vizat în 2019 de o anchetă de corupţie.

Moldova suferă consecinţele invaziei din Ucraina, dar se confruntă și cu prezenţa de zeci de ani a unor trupe ruse în regiunea separatistă Transnistria.

E miercuri, 16 octombrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:56 PNRR: plată suspendată parțial

02:41 Noi demisii din companiile de stat

03:16 Nicușor Dan contraatacă

07:17 Scandalul Nordis: planul administratorului judiciar

08:26 Sprijin american pentru Moldova

09:33 Ucraina, în grabă spre NATO

10:40 Desant DNA în Suceava

11:20 Deficitul bugetar: plan pe șapte ani

12:07 Elon Musk, 100% alături de Trump

Cele mai recente