Unchiul Marcel, bunelu’ și rușii
Bună dimineața!
Nicolae Ciucă ne-a informat săptămâna asta că și Rusia îl vrea pe Simion în turul doi împreună cu Ciolacu. Și adăuga: „Rusia aplică acest război hibrid în mod special în țările din Europa de Est”.
Al doilea om în stat, fost premier, fost erou, fost șef al Statului Major, fost ministru al Apărării descoperă operațiunea rușilor. Nu alertează SRI, nu țipă după CSAT. Ce face? Bunelu’ îl iartă pe principalul artizan al conspirației pentru că este creștin.
1. Insomniile lui Ciolacu
Foto: Mediafax / Andreea Alexandru
„Eu stăteam liniștit, îmi vedeam de treaba mea”, spunea Marcel Ciolacu acum trei săptămâni. De atunci, n-a mai stat liniștit. Unul dintre principalii vinovați este Gigi Becali. El a devenit brusc omul de la care își iau lumină cei mai importanți lideri politici.
-
Coadă la Becali. Patronul FCSB, membru AUR de curând, a povestit în direct cum l-a sunat Viorel Hrebenciuc, fost lider social-democrat, să-i ceară să-l ajute pe Simion să intre în turul doi al prezidențialelor. La fel ar fi procedat și Sebastian Ghiță, patronul fugar al postului România TV. Ciucă a simțit miros de sânge și, cum scriam mai sus, a tras: „Asta este și dorința Rusiei”. Ciolacu a reacționat: „O tâmpenie mai mare n-am auzit”.
-
Unchiul de la Guvern. Ciolacu nu poate dormi liniștit nici din cauza nepotului. Acesta ar fi vândut patronului PRO TV două proiecte finanțate prin PNRR, tranzacție cam ilegală. Mihai, nepotul premierului, i-ar fi spus unchiului că n-a vândut nimic, așa că Ciolacu a considerat subiectul încheiat. Dar nu e. Același nepot are o afacere imobiliară împreună cu soția lui Grindeanu, iar la succesul business-ului ar fi dat o mână de ajutor și Ciolacu, printr-un împrumut de 100.000 de euro. Și nu e tot. Mihai Ciolacu a intrat și în afacerile cu farmacii în niște circumstanțe cel puțin dubioase.
-
Justiția, fără revizie. O declarație a premierului a fost preluată de toate publicațiile: „Am vorbit prea mult despre justiție. Gata, funcționează, să o lăsăm în pace!”. Nu avem loc să înșirăm toate cazurile care-l contrazic pe Ciolacu. Măcar de unul e loc. Să nu uităm că justiția a scos ultima oară românii din case.
2. Cu stângul în dreptul la avort
Până la turul al doilea trebuie să trecem de primul. Dacă e să ne luăm după sondaje, mai bine nu ne luăm. Se dau lupte grele pentru locul al doilea. E și normal, politica a devenit afacerea cu cea mai mare creștere de la noi.
-
Simion, CSAT cu interlopii. Liderul AUR a fost 📺️ băgat în ședință de mai mulți șefi de clanuri interlope. Se simțeau linșați online după ce și-au pus sigla AUR la profilurile de TikTok. Simion le-a promis că îi rezolvă personal pe cale parlamentară. 60.000 de euro de persoană i-a costat pe candidații AUR înscrierea pe lista pentru parlamentare.
-
„Valoarea numerică a cifrelor”. Ciucă vede cum fug de el șansele de a ajunge în turul doi și ia măsuri disperate. I-a cerut Elenei Lasconi să renunțe la candidatură pe un ton arogant, de comandant cu pile: „Am intrat la guvernare cu PSD pentru că USR nu a făcut nimic. (…) Fac un apel să înțeleagă să se retragă și să susțină un proiect de dreapta. (…) Dânsa trebuie să înțeleagă valoarea numerică a cifrelor”. Dânsa n-a înțeles.
-
Independentul și avortul. Geoană s-a lovit de o temă care nu poate fi scăldată, cum îi place lui. A fost întrebat despre dreptul la avort. „Există situații în care avortul e singura soluție. Din păcate, la noi e prima”, a spus independentul. În acest timp, lipsit de griji și speranțe, Ludovic Orban încearcă să-și cucerească alegătorii prin 📺️ muzică.
3. Asasinul cu pieptăn și Poliția
Foto: Facebook / Călin Creștin
În urmă cu trei ani, un asasinat cu bombă ținea românii în fața televizoarelor. Un om de afaceri fusese ucis la Arad cu un dispozitiv exploziv montat pe mașină. De atunci până săptămâna asta nu s-a găsit vinovatul. Acum aflăm că fiica ar fi comandat asasinatul, iar un frizer talentat la electronică ar fi confecționat bomba.
-
Dosar subțire după trei ani. Se pare că Laura Crișan, fiica omului de afaceri, ar fi plătit 100.000 de euro pentru uciderea tatălui. Femeia ar fi vrut astfel să se asigure că va primi moștenirea. Ea a fost reținută pentru 24 de ore, dar a doua zi a fost pusă în libertate de magistrați, împreună cu cei doi presupuși complici. Dovezile de la dosar ar fi cam subțiri.
-
De ce acum. Tot felul de analiști și criminologi au întors cazul pe toate părțile. Trei concluzii principale au fost trase și M.A.I. pică prost de fiecare dată. Prima: oamenii legii au fost ținuți în șah de oamenii frizerului timp de trei ani. A doua: e campanie și e nevoie de succese răsunătoare ale statului. A treia: s-a vrut trecerea în rezervă a subiectului șoferilor folosiți ca scut uman de polițiștii care încercau să prindă un „vampir” drogat.
O sculptură hiper-realistă cu un porumbel din aluminiu a fost expusă în High Line Plinth din New York. Foto: Agerpes
-
Moldova, pornire grea spre vest. Au curs acuzațiile de furt la prezidențialele și mai ales la referendumul din Republica Moldova. Rusofilii au zis că fură europenii și viceversa. Cert e că vecinii noștri au votat la limită pro-UE, Maia Sandu are șanse să rămână președinte și s-au făcut rețineri pentru voturi cumpărate.
-
Doctrina misogină. Diana Meseșan ne arată în cel mai recent material Recorder de ce sunt atât de puține femei în politica de la noi. Pentru că se lovesc de un zid de misoginism, iar atacurile la care sunt supuse sunt minimalizate de politicieni și public. Uneori, chiar și de justiție.
-
O mită, două mite, 140. Managerul unui spital din Capitală a recunoscut că a luat mită de peste 140 de ori. Nu de la pacienți. Lua cel puțin 5 procente din contractele spitalului. Nu ne mai miră nimic. Până și pentru renovarea sediului Guvernului s-ar fi organizat tradiționala licitație cu dedicație.
-
Salariu de iubit. O contabilă de la Externe ar fi plătit salarii iubitului ei și fiului acestuia chiar dacă cei doi nu erau angajați ai instituției. Și nu s-a întâmplat o dată, de două ori, ci de 144 de ori. Timp de 12 ani a plătit salariile fără întârzieri. Viramentele s-au oprit odată cu o ceartă în cuplu. Iubitul beneficiar a depus denunțul.
-
Secretele Israelului. Planurile de luptă ale Israelului împotriva Iranului s-au scurs în presă. Documentele Pentagonului marcate Top Secret arată mutări de armament, exerciții cu rachete aer-sol și sugerează că Israel are arme nucleare. Ultima informație nu a fost niciodată confirmată de oficialii de la Ierusalim.
-
În timpul vacanțelor școlare, lumea întreagă e o sală de clasă pentru o familie din Iași cu doi copii.
-
O cercetătoare care a studiat 10 ani atitudinea oamenilor față de sezonul rece a scris o carte despre cum putem aprecia iarna pentru ceea ce este.
-
DE CITIT. The New York Times explică cum Elon Musk și un grup de miliardari din industria tech au devenit cei mai mari donatori pentru campania lui Donald Trump. Unul dintre aceștia este Ben Horowitz, un investitor influent din Silicon Valley, al cărui viraj brusc către dreapta politică urmează traiectoria tatălui său.
-
DE CITIT. Povestea sfâșietoare a unei femei din Ucraina al cărei soț a dispărut pe frontul din Bahmut la scurt timp după ce s-au căsătorit. E doar una din miile de tragedii individuale ale familiilor cărora războiul le-a răpit viitorul.
-
DE VĂZUT. De când fotbalul a devenit o afacere, în spatele succesului stau investiții masive în tehnologie. Cluburile măsoară randamentul fotbaliștilor până în cele mai mici detalii și folosesc inteligența artificială pentru a obține un avantaj competitiv.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Număr pe degete scriitorii laureați cu Nobel în secolul XXI la care nu am obiecții. Scriitoarea Svetlana Aleksievici e pe lista mea. Toate cărțile ei sunt copleșitoare. Metoda ei de lucru – bazată pe interviuri cu oameni adevărați – o apropie de jurnalism, ceea ce mi-o face și mie, care nu sunt un fanatic al ficțiunii, al imaginației, mai apropiată.
Și „Războiul nu are chip de femeie” (un volum al vocilor feminine) e o carte împotriva războiului, împotriva tuturor războaielor, așa cum ar trebui să fie, de altfel, toate cuvintele scrise de oameni întregi, cu minte, inimă și verb.
Svetlana Aleksievici dă și în acest volum o mărturie copleșitoare despre ororile pe care le aduce întotdeauna și pretutindeni războiul, acest groaznic eșec moral al speciei om.
Nu e nimic nobil în război, în niciun război. Doar moarte, suferință și o ușă deschisă către următorul război.
Oamenii mari din istorie au fost doar cei care au făcut posibilă pe pământ pacea. Dar asta nu scrie în cărțile de istorie.
Volumul Svetlanei Aleksievici e cu atât mai necesar acum, când a expirat prudența adusă de Al Doilea Război Mondial și în tot mai multe locuri din lume crește ura și izbucnesc războaie și curg râuri de sânge.
-
Chiar dacă avem doar informații parțiale, cei mai mulți dintre noi credem că știm tot ce avem nevoie pentru a lua o decizie
-
Noua carte a lui Oliver Burkeman este un reminder necesar că nu suntem nemuritori
-
Ce poți face dacă te trezești obosit în fiecare zi
-
12 feluri în care îți poți îmbunătăți puterea de concentrare
-
Cum să lași telefonul deoparte și să te reapuci de citit cărți
-
Un sat montan din Bosnia este pustiu jumătate din an, până când drumeții sosesc pentru tradiționala plăcintă burek
-
Cele mai bune 20 de stațiuni de ski sunt în Europa
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.