Dezbătute rar și timid în așteptarea parlamentarelor, politicile fiscale s-au așezat brusc în prim-plan: Ministerul de Finanțe a publicat planul în baza căruia va negocia cu Comisia Europeană reducerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din Produsul Intern Brut.
Documentul menține tonul destul de vag al oficialităților române din ultimul an, dar recunoaște că deficitul se va apropia anul acesta de 8 procente.
Cât despre planul propriu-zis, el include o reformă fiscală, una a impozitării microîntreprinderilor și – în teorie – reducerea cheltuielilor publice.
Printre posibilele măsuri se numără noi niveluri ale impozitelor pe profit și pe proprietăți, ale contribuțiilor sociale și ale TVA. Deciziile ferme sunt așteptate în aprilie.
Premierul Ciolacu a ținut să repete, astăzi, că TVA-ul și cota unică nu se vor majora.
Comisia Europeană încearcă de mai multă vreme să afle cum va reduce România deficitul bugetar, iar o așa-zisă „consolidare fiscală” e ca și garantată. Așa spune la Știrile Zilei Radu Burnete, directorul executiv al organizației patronale Concordia.
Nepotul premierului și partenerii săi de afaceri
Achiziții pe bandă rulantă și zeci de contracte cu statul: iată cum au ajuns doi parteneri de afaceri ai lui Mihai Ciolacu, nepotul premierului, să dețină un imperiu farmaceutic în jumătate din țară.
Site-ul G4Media scrie că brandul Evofarm, deținut de o firmă a lui Marius Neagu și Andrei Isac, se apropie de jucători foarte importanți din piață, precum Doctor Max, HelpNet și Farmacia Tei.
Anul trecut, firma a câștigat zeci de contracte prin achiziții directe: a furnizat mai ales produse pentru penitenciare și centre educative.
Nepotul lui Marcel Ciolacu e asociat cu firma celor doi oameni de afaceri într-o altă rețea de farmacii. Marius Neagu a împrumutat PSD cu peste 400.000 de lei în decembrie 2020, când Marcel Ciolacu era deja președintele partidului.
G4Media dezvăluia de curând și legăturile dintre nepotul premierului și buzoianul Răzvan Prisada, numit acum doi ani în funcția de președinte al Agenției Naționale a Medicamentului: instituția reglementează o piață de aproape 6.500.000.000 de euro.
Cu patru ani înainte de numirea lui Răzvan Prisada, soția acestuia îi făcuse cadou lui Mihai Ciolacu o parte a acțiunilor de la o companie farmaceutică.
Odă Elisabetei Lipă
15 strofe de ziua Elisabetei Lipă – citite de o canotoare junioară –, dar și un cântec și-un dans: o înregistrare dedicată directoarei Agenției Naționale pentru Sport a apărut pe Facebook. Îi fusese trimisă din partea Complexului Sportiv Național de la Orșova pe 26 octombrie, când Elisabeta Lipă a împlinit 60 de ani.
Directorul complexului, Horia Goliciu, a declarat site-ului golazo.ro că înregistrarea nu era destinată publicității și că nimeni nu le-ar fi impus elevilor să o facă. Potrivit lui Horia Goliciu, multipla campioană olimpică stă de vorbă cu fetele din lotul de junioare „ca o mămică”.
Candidată din partea PSD la Camera Deputaților, șefa Agenției pentru Sport e și protagonistă a unei dispute recente cu fostul ministru Eduard Novak, aflat la rândul său în căutarea unui mandat în Cameră.
Novak a reclamat felul în care s-au împărțit premiile de după Jocurile Olimpice din Paris: secretarul general al Federaţiei de Canotaj şi contabila-șefă ar fi încasat sume mai consistente decît campionul la natație David Popovici.
Georgia dă în clocot
Statele Unite și Comisia Europeană cer o anchetă cu privire la posibile fraude electorale în Georgia.
Partidul pro-rus aflat la putere în mica republică din Caucaz a câștigat alegerile din weekend. A obținut un scor de peste 58%, cu aproape 20 de procente peste rezultatul coaliției pro-europene de opoziție.
Președinta Salome Zurabişvili, care a rupt relaţiile cu Guvernul, a denunţat ceea ce numește o „falsificare totală” a alegerilor, pe care a atribuit-o unei „operaţiuni ruse”.
Opoziţia, care a revendicat iniţial victoria în baza unor sondaje făcute la ieşirea de la urne, refuză să recunoască rezultatul anunţat oficial.
Partidul de la putere e acuzat că îndepărtează țara de aderarea la Uniunea Europeană și de NATO, două obiective înscrise în Constituţie.
Georgia a fost zguduită anul acesta de manifestaţii împotriva unei așa-numite legi de combatere a „influenţei străine”: ea seamănă din multe puncte de vedere cu legislaţia rusă cu privire la „agenţii străini”, folosită pentru a zdrobi societatea civilă.
Bruxelles-ul a suspendat procesul de aderare a Georgiei la Uniune, iar Statele Unite au impus sancţiuni unor demnitari georgieni.
E luni, 28 octombrie. Iată care sunt știrile de astăzi:
01:02 Planul fiscal: cum reducem deficitul?
05:27 Nepotul premierului și partenerii săi de afaceri
06:45 Georgia: controverse după alegeri
08:28 Criză continuă în Bulgaria
09:51 Bătaie în plină stradă la Glina
10:41 Odă Elisabetei Lipă
12:00 București: sute de blocuri fără căldură