La două săptămâni de cînd au asigurat, la limită, victoria referendumului constituțional privind ambițiile europene ale Moldovei, moldovenii din străinătate i-au înmânat Maiei Sandu și cel de-al doilea mandat de președintă.

Numărătoarea voturilor s-a încheiat în această seară și a confirmat o victorie la peste 10 procente distanță: 55% pentru Maia Sandu, aproape 45 pentru fostul procuror general Alexandr Stoianoglo.

Candidatul socialiștilor s-a impus în rândul votanților interni, însă președinta în funcție a obținut aproape 83% dintre sufragiile exprimate în străinătate. Condus de fostul președinte Igor Dodon, Partidul Socialiștilor reclamă presupuse fraude în diaspora.

Circa 300.000 de voturi (cumpărate cu zeci de milioane de dolari de oligarhul fugar Ilan Șor) reclamase și Maia Sandu după primul tur al alegerilor, iar scrutinul de ieri a fost marcat de numeroase amenințări false cu bombă la secțiile de votare din străinătate.

Pro-europenii au avut, în cele din urmă, câștig de cauză, dar ce așteaptă cetățenii de rând ai Moldovei din partea liderilor politici?

La Știrile Zilei stăm de vorbă cu Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă.

Generația nereprezentată

Înapoi în România, mai puțin de o lună până la primul tur al prezidențialelor: în teorie, mai bine de un milion de votanți și-ar putea exprima pentru prima dată opțiunea.

În iunie, însă, mai puțin de jumătate dintre ei (patru din zece) au ajuns la urne la locale și la europarlamentare. Nu înseamnă că n-ar fi interesați de politică: un sondaj publicat luna trecută de Fundația Friedrich Ebert arată că procentajul celor indiferenți e în scădere semnificativă față de 2019: de la 80 la 50%.

Mai mult de jumătate dintre subiecți, însă, afirmă că generația lor nu este reprezentată politic îndeajuns.

În plus, patru tineri din zece nu mai au încredere în democrație.

Anna Constantin a încercat să afle care sunt nevoile tinerilor și ce își doresc ei de la un viitor președinte.

Control judiciar

DNA l-a pus sub control judiciar pe fostul ministru al sănătății Nelu Tătaru.

E bănuit că, în calitate de medic la spitalul municipal din Huși, a luat mită de la zeci de pacienți sau de la rudele acestora. A fost inculpat oficial, iar timp de două luni nu va putea să profeseze.

Nelu Tătaru va contesta însă punerea sub control judiciar.

Potrivit procurorilor, deputatul PNL ar fi încasat între 100 și 500 de lei, dar și produse alimentare, atât pentru operații, cât și pentru a elibera rețete.

Faptele s-ar fi petrecut în prima parte a acestui an.

Umăr la umăr

Ultima zi de campanie în Statele Unite, înaintea scrutinului prezidențial de mâine: Donald Trump și Kamala Harris s-au concentrat tot asupra statelor-cheie, cele care e așteptat să influențeze decisiv rezultatul.

Politicianul republican avea programate mitinguri în Carolina de Nord, Pennsylvania și Michigan, iar vicepreședinta în exercițiu – în Pennsylvania.

Peste weekend, încă o controversă: Donald Trump a lăsat să se înțeleagă că nu l-ar fi deranjat dacă cineva se apuca să tragă asupra ziariștilor.

El a făcut referire la măsurile de securitate luate după tentativa de asasinat din iulie asupra lui. „Ca să ajungă la mine, ar trebui să-i împuște pe ei (pe ziariști, n.red.), iar asta nu mă deranjează prea mult”, a spus Trump.

Fără să rostească numele contracandidatului său, Kamala Harris a denunțat atacurile la adresa corectitudinii alegerilor. Din 2020 încoace, Trump nu a recunoscut rezultatul scrutinului câștigat de Joe Biden.

E de presupus că astfel de acuzații vor fi formulate din nou la închiderea urnelor, mai ales că deja au votat anticipat mai bine de 78.000.000 de cetățeni.

„Votul oamenilor e puterea lor, iar votul contează”, a declarat candidata democrată.

Sondajele indică în continuare o cursă extrem de strânsă: la nivel național, Kamala Harris e creditată cu doar un procent în fața lui Donald Trump: 48 la 47.

Cât despre statele-cheie, cercetările făcute acolo sunt, și ele, în marja de eroare: Trump conduce cu unul până la trei puncte în Georgia, Arizona și Carolina de Nord.

Distanța ar fi și mai redusă în favoarea sa în Pennsylvania și Nevada, în vreme de Kamala Harris ar avea un ușor avantaj în Michigan și Wisconsin.

E luni, 4 noiembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

00:50 Moldova: Maia Sandu a câștigat alegerile

06:17 Ce fel de președinte vor tinerii?

11:05 SUA: Trump și Harris, umăr la umăr

14:00 Nelu Tătaru, sub control judiciar

14:34 Spital scump, dar degeaba

15:15 A murit Quincy Jones

Cele mai recente