Palatul deconspirat
Bună dimineața!
În timp ce americanii s-au lămurit, la noi, dezbaterile electorale gravitează, în continuare, în jurul unor probleme imobiliare. De la achizițiile de sute de mii de euro ale familiei Ciolacu până la desecretizarea documentului prin care Nicolae Ciucă a demarat pregătirea vilei din Aviatorilor 86 pentru Klaus Iohannis.
Dincolo de aceste contre electorale, PSD și PNL continuă să guverneze împreună, iar Ciolacu spune că îl vede premier pe liberalul Bolojan. O declarație menită să-l submineze pe contracandidatul Ciucă, dar și o ușă deschisă pentru continuarea coaliției după alegeri.
1. Palatul Împăratului, cu semnături de la PNL și PSD
Hotărârea de guvern prin care s-a stabilit destinația vilei din Bulevardul Aviatorilor nr. 86 a fost emisă încă din vara lui 2022, pe vremea când triumviratul Iohannis-Ciucă-Ciolacu secretiza cot la cot cam tot ce putea tulbura o partidă de golf.
-
Desecretizare întârziată. Premierul-candidat Marcel Ciolacu a desecretizat abia acum documentul în care scrie negru pe alb că vila renovată cu milioane de euro de la buget va deveni ”reședință oficială pentru persoanele care au avut calitatea de șef al statului român”. O dovadă incontestabilă că palatul a fost pregătit pentru împăratul Iohannis. Hotărârea de guvern poartă semnătura fostului premier Ciucă, dar și a doi grei PSD din Guvern – Marian Neacșu și Adrian Câciu.
-
Partaj preventiv. Chiar în ziua în care Ciolacu desecretiza „Palatul Împăratului”, PNL a răspândit în presă reclame în care liderul PSD era acuzat că stă într-o vilă de protocol ce fusese restaurată de RAAPPS cu 6 milioane de euro pentru Dragnea. Nu mai apar insinuările despre relația lui Ciolacu cu Sorina Docuz, dar G4Media a demonstrat că premierul a făcut deja partajul bunurilor cu soția. Candidatul PSD spune că n-a divorțat și că a făcut partajul doar „pentru că urma această campanie”.
-
Niște căsuțe. Ciolacu l-a apărat public pe deja celebrul său nepot afacerist. „Un om normal”, cu rate la o casă în Buzău, spunea premierul. Doar că, între timp, jurnaliștii de la Public Record au dezvăluit că Mihai Cristian Ciolacu a contractat un penthouse de aproape jumătate de milion de euro în București. G4Media a pus umărul la numărarea caselor familiei Ciolacu și a scos la iveală un alt apartament din Capitală, cumpărat recent pe numele societății comerciale controlate de soția lui Ciolacu. ”Achiziția s-a făcut din banii firmei. Undeva la 100.000 de euro”, s-a justificat liderul PSD. Problema e că firma a declarat în ultimii ani profituri de până în 5.000 de euro. În același timp, nepotul și fiul lui Ciolacu și-au luat apartamente la Constanța și au devenit vecini de palier într-un bloc ridicat de senatorul PSD Felix Stroe.
2. „Dragă Bolo” sau un premier la trei prezidențiabili
Ciucă, Ciolacu și Lasconi susțin că îl vor premier pe Bolojan. Acesta nu dă semne că ar vrea să se implice în campania pentru Cotroceni. Deocamdată stă pe margine și scrie decaloguri.
-
PSD încearcă să convingă electoratul că nu vrea să ia toată puterea. Mai și împarte. Ciolacu a repetat că vrea să nominalizeze un premier de la alt partid și a menționat recent numele lui Ilie Bolojan, liberalul care conduce Consiliul Județean Bihor „Este un partener pe care eu mi l-aş dori, din funcţia de preşedinte al României”, spune liderul PSD. O mutare otrăvită, menită să-i întârâte pe liberali împotriva tandemului Iohannis-Ciucă, semnalează analiștii.
-
Tandemul din turul doi. Anunțul lui Ciolacu referitor la Bolojan i-a pus totuși în mișcare pe liberali. Au dat rapid, pe surse, că președintele CJ Bihor a acceptat să facă tandem cu Ciucă, dar mai spre turul doi. Adică, doar dacă prezidențiabilul PNL reușește să intre în finală.
-
Decalogul. Curtat de la stânga la dreapta, Ilie Bolojan nu se grăbește. Nici măcar să-i sară în ajutor colegului Ciucă. Președintele CJ Bihor a postat pe Facebook un soi de proclamație în zece puncte, care spune, în mare, că orice calcul este inutil înainte de numărarea voturilor de la parlamentare.
3. Trump 2
Rezultatele alegerilor din SUA dau mari bătăi de cap în Europa, unde nimeni nu știe clar ce planuri are viitorul președinte american în relația cu Rusia lui Putin.
-
Omnivori și ierbivori. Președintele Franței, Emmanuel Macron, le-a cerut liderilor europeni reuniți, joi, în cadrul unui summit, la Budapesta, să se transforme rapid din „ierbivori în omnivori”, pentru a se putea apăra de surprize neplăcute de la Washington.
-
Cu spatele la Orban. Iohannis a fost și el prezent la Budapesta. Am reținut doar cum i-a întors spatele lui Orban, care îl aștepta nedumerit.
-
Cine câștigă? Averea celor mai bogați zece oameni din lume a crescut cu o sumă record după victoria lui Donald Trump, scrie The Guardian. Elon Musk, care l-a susținut pe Trump în campanie, a câștigat peste 26 de miliarde de dolari prin aprecierea valorii acțiunilor la companiile sale.
Un cadru din proiectul fotojurnalistului ucrainean Serhii Korovayny, A Love Letter to Donbas, selectat în cadrul unui masterclass World Press Photo.
-
Schengen extraterestru. După ce la lansarea în campania prezidențială a promis că România va intra cu totul în Schengen până la sfârșitul anului, acum premierul Ciolacu spune că abia la primăvară vor dispărea controalele de la frontieră. Sunt totuși semne că Austria ar putea renunța curând la veto.
-
Speranța de viață. România rămâne sub media europeană în privința speranței de viață – 71 de ani. Media europeană este de aproximativ 78 de ani, conform datelor Eurostat.
-
Comisia Nordis. Nicolae Ciucă a anunțat că se va face o comisie parlamentară de anchetă pentru cazul Nordis – Laura Vicol: „Avem toate documentele la nivelul comisiilor de specialitate din Parlament și îi vom da drumul imediat ce avem totul închegat”.
-
Au prins boții. Pus de Ciolacu să caute boții lui Geoană, ministrul PSD al Cercetării, Bogdan Ivan, spune că i-a găsit. Doar că deocamdată nu se știe nici ai cui sunt și nici pentru cine au lucrat pe platformele sociale. Dă asigurări că nu pentru Ciolacu, pentru așa i s-a comunicat de la partid.
-
Criză la Berlin. Guvernul Olaf Scholz are zilele numărate, după ce demiterea ministrului Finanțelor a dus la destrămarea coaliției guvernamentale.
-
Un grup de ingineri români lucrează la un satelit care să monitorizeze vegetația și sănătatea pădurilor din România.
-
Cercetătorii danezi lucrează la o substanță care ar putea replica efectele metabolice a „10 kilometri de alergare în ritm alert pe stomacul gol”. Astfel de medicamente ar fi benefice în special pentru persoane în vârstă sau infirme, care altfel nu pot face mișcare.
-
DE VĂZUT. Documentarul independent „Apă și talpă” îi urmărește pe cei nouă protagoniști uniți de dragostea pentru sport și Via Transilvanica, în încercarea de a alerga întreg traseul, aproape 1.400 de kilometri, în 25 de zile. Documentarul poate fi văzut în cinematografe din mai multe orașe din țară.
-
DE VĂZUT. Un fotoreportaj semnat de o jurnalistă care a petrecut două luni documentând viețile oamenilor care trăiesc la „polul frigului”. Oymyakon, un sat din nord-estul Siberiei, este cel mai friguros loc de pe Pământ locuit permanent.
-
DE VĂZUT. În urmă cu 50 de ani, armata turcă a invadat Ciprul și a rămas acolo până astăzi, controlând peste o treime din insulă. Acest documentar produs de jurnalistul Johnny Harris este o scurtă și accesibilă istorie a conflictului care a dus la divizarea insulei și a lăsat în urmă un oraș fantomă.
Jurnalistul și scriitorul Andrei Crăciun, unul dintre oamenii care au pus umărul la lansarea proiectului Recorder, vine, săptămânal, cu o recomandare de carte.
Când îmi e greu în mărunta mea viață, când e greu în lumea toată, mă întorc la filosofii mei preferați. Aceștia sunt stoicii, de la care am învățat puterea de a îndura. I-am socotit dintotdeauna pe Epictet, Seneca (cel tânăr) sau Marcus Aurelius prietenii mei.
Mai ales pe Marcus Aurelius, ultimul dintre cei cinci împărați buni ai Romei (cât de rari sunt conducătorii buni în trecerea timpului!).
Marcus Aurelius și-a scris meditațiile în cortul său de campanie, în războaiele de care nici domnia sa nu a fost scutită. A fost aproape douăzeci de ani împăratul Romei (161-180) și unul dintre cei mai importanți scriitori din istoria omenirii.
Deschideți la orice pagină acest jurnal al lui Marcus Aurelius și veți da peste mostre de înțelepciune demne de Ecleziastul.
În ceea ce mă privește, îi prefer de când mă știu pe antici modernilor, iar de la Marcus Aurelius am învățat atât de multe despre sensul vieții și al morții, despre cumpătare, despre virtute, despre demnitate, despre rostul omului și despre progresul moral încât îl socotesc a fi fost unul dintre cei mai importanți dintre învățătorii mei. Poate chiar cel mai important.
Cred că lumea ar fi un loc mult mai bun dacă măcar unul din un milion de oameni ar urma înțelepciunea lui Marcus Aurelius, s-ar mulțumi cu puțin, ar face totul cu mâinile sale, nu s-ar ocupa de treburile altora și nu ar da ascultare calomniilor.
Ideea mea preferată din împăratul-filosof se găsește în cartea a patra din aceste meditații:
„Totul este efemer, și cel care își amintește, și cel care este amintit.”
-
Copiii au nevoie de limite sănătoase pentru a fi protejați de impactul negativ al tehnologiei
-
În ciuda reputației, pastele nu sunt atât de nesănătoase pe cât credem
-
6 alimente pe care să le înlocuiești în dieta ta pentru a reduce riscul de cancer
-
Cum poți reduce riscurile sedentarismului, dacă stai toată ziua pe scaun la birou
-
Ce să faci în Budapesta. Sfaturi de la o jurnalistă Reuters care trăiește în capitala Ungariei
-
Torino este visul oricărui iubitor de ciocolată
👋 Dacă îți place newsletterul Recorder, spune-le și altora despre el.
Poți da mai departe acest link: recorder.ro/newsletter
📬 Nu mai ai răbdare până la următoarea ediție?
Urmărește podcastul Știrile Zilei pe Youtube sau abonează-te la canalul de WhatsApp.
💬 Ai o întrebare pentru noi sau vrei să ne lași feedback?
Dă reply la acest email.