Modelul Iohannis a prins rădăcini: dezbaterile electorale lărgite sunt pentru candidații care n-au altă treabă. Strânși într-un platou al Digi24, majoritatea celor din plutonul secund de la prezidențiale s-au confruntat aseară.

Premierul și președintele în exercițiu al Senatului și-au rezervat însă locuri la Antena3, unde au dat interviuri comode unu la unu.

În anii din urmă, PSD și PNL au cheltuit fonduri publice de milioane de euro pentru presă și propagandă.

Fuga de o dezbatere propriu-zisă s-a produs pe fundalul unei dezvăluiri usturătoare pentru candidatul creditat cu prima șansă: site-ul G4Media arătase ieri că Marcel Ciolacu și mai mulți lideri PSD chiar s-au aflat în 2022 la bordul unui avion privat închiriat de compania Nordis.

Se întorceau de la Marele Premiu de Formula 1 al Principatului Monaco.

Practicile de afaceri ale dezvoltatorului imobiliar, a cărui firmă-fanion a intrat de curând în insolvență, sunt tema unei investigații Recorder, dar și cauza unor verificări din partea DIICOT.

La Antena3, candidatul PSD la Cotroceni a spus că nu ar avea știre că avionul a fost închiriat de Nordis și că ar fi plătit biletele din propriul buzunar. Cu câteva zile înaintea primului tur al prezidențialelor, el a încercat să mute problema în curtea Agenției de Integritate.

Ciucă insistă

Nesigur că va putea să acceadă în turul al doilea al prezidențialelor, Nicolae Ciucă insistă că ar fi nevoie ca o comisie parlamentară să ancheteze afacerile Nordis, chit că actualul Parlament e pe ultima sută de metri, iar o bună parte dintre membrii săi se află în campanie.

Președintele PNL s-a întâlnit azi cu unii dintre păgubiții Nordis.

Conducerea Parlamentului a aprobat înfiinţarea a două comisii de anchetă, una pentru verificarea cheltuielilor făcute de şi pentru Administraţia Prezidenţială în perioada 2014 – 2024 şi cealaltă „pentru investigarea mafiei imobiliare”.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului va decide mâine dacă aprobă înființarea celor două comisii.

Frații Tate, decizie favorabilă

Curtea de Apel București a eliminat o parte a probelor strânse împotriva influencerului Andrew Tate în dosarul în care e judecat pentru trafic de persoane. Procurorii au cinci zile la dispoziție ca să decidă dacă vor să continue procesul sau să refacă rechizitoriul.

Andrew Tate a fost pus sub acuzare în vara anului trecut, împreună cu fratele său, Tristan, și cu două femei. Acuzațiile: trafic de persoane, viol și constituirea unui grup infracțional organizat.

Printre probele eliminate se numără declarațiile date de două presupuse victime și cele date de frații Tate în calitate de martori. Instanța mai spune că lipsesc unele detalii privind sechestrarea bunurilor și că procurorii nu au explicat îndeajuns acuzațiile cazul uneia dintre presupusele victime.

În august, procurorii DIICOT anunțau că au început o a doua anchetă penală la adresa fraților Tate și a altor patru suspecți. Acuzațiile sunt foarte asemănătoare: constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, relații sexuale cu un minor și spălare de bani.

Pe numele celor doi s-a emis un mandat de arestare și în Marea Britanie: ei ar urma să fie extrădați odată ce se încheie procedurile de judecată din România.

1000 de zile de război

Forțele armate ucrainene au folosit în premieră rachete americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi o țintă din interiorul Rusiei.

Neconfirmată inițial de oficialitățile din Kiev, vestea a provocat reacții previzibile din partea Moscovei: ministrul de externe, Serghei Lavrov, a spus că atacul ar fi un semnal că Occidentul își dorește un conflict extins.

Kremlinul a invocat, la rândul său, ceea ce numește „o nouă fază a conflictului” și a afirmat că va găsi un răspuns „adecvat”. În același timp, Vladimir Putin a publicat noua doctrină nucleară rusă: documentul ar permite, de exemplu, o ripostă cu arme atomice la un atac convenţional.

La 1000 de zile de când a izbucnit războiul din Ucraina, un sfert din populația țării vecine trăiește în exil intern sau extern: e vorba de peste 6.500.000 de oameni. Aproape un sfert din teritoriul național, de asemenea, e plin de mine terestre, ceea ce face din Ucraina unul dintre cele mai periculoase locuri din întreaga lume.

Aproape 600 de spitale au fost distruse ori avariate grav și numai în weekendul trecut Rusia a lansat asupra sistemului energetic un atac cu 120 de rachete și cu 90 de drone.

Națiunile Unite estimau luna trecută că aproape 12.000 de civili au fost uciși. Potrivit unor estimări occidentale, numărul soldaților ucraineni care au murit în război e de circa 80.000.

E marți, 19 noiembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:

01:02 Nordis, bombă cu efect întârziat

06:18 Cum încearcă să profite PNL

08:13 Orban ♥ Lasconi

10:42 Frații Tate, decizie favorabilă în instanță

12:02 1000 de zile de război în Ucraina

13:35 Sponsorizările „Big Pharma”, posibilă schimbare

14:19 Arhivă prăbușită

14:57 Rezultate în timp real la alegeri

Cele mai recente