Calificarea, de pe prima poziție, a lui Călin Georgescu în finala prezidențialelor a provocat o undă de șoc ale cărei explicații se lasă încă așteptate. Candidat independent ultranaționalist, el a trecut pe sub radarul institutelor de sondare și al unei bune părți a presei, dar s-a promovat insistent și foarte eficient pe rețelele de socializare.
Cu aproape 23 de procente, Călin Georgescu s-a plasat pe prima poziție la scrutinul de ieri. Va disputa finala prezidențială în compania Elenei Lasconi: la mai puțin de 3.000 de voturi înaintea lui Marcel Ciolacu, președinta USR a obținut locul al doilea, cu puțin peste 19% din sufragii.
Într-un discurs urmărit live numai pe YouTube de peste 30.000 de persoane, Călin Georgescu a respins acuzațiile de extremism la adresa lui, dar a adăugat imediat că „nu există Est sau Vest, există doar România”.
Cât despre Elena Lasconi, președinta USR e de părere că țara ar intra „într-o nouă etapă a istoriei”, odată ce marile partide nu au reușit să-și trimită candidații în turul al doilea. Peste două săptămâni, a adăugat ea, în România urmează să se dea o luptă existențială.
Ciolacu și Ciucă demisionează
Înaintea unei ședințe a Consiliului Politic Național al PSD, Marcel Ciolacu și-a recunoscut înfrângerea și a anunțat că demisionează de la conducerea partidului.
El a stabilit un record negativ în istoria formațiunii: este primul său lider care nu se califică în finala prezidențială.
Eurodeputatul Victor Negrescu va conduce interimar PSD. Marcel Ciolacu afirmă că își va duce, însă, la capăt mandatul de prim-ministru.
Cu aproape 14% din voturile exprimate ieri, liderul AUR, George Simion, ocupă locul al patrulea, iar următorul clasat e liberalul Nicolae Ciucă: mai puțin de 10 procente, cel mai slab scor obținut vreodată de un prezidențiabil al partidului. Generalul în rezervă și-a anunțat și el plecarea din funcție.
Surse din PNL citate de site-ul G4Media spun că Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, ar putea să preia mâine președinția interimară a partidului.
Ilie Bolojan a spus în mai multe rânduri că formațiunile de dreapta, cu excepția celor radicale, ar trebui să colaboreze la prezidențiale și parlamentare. Alegerile pentru Senat și Camera Deputaților sunt programate duminica aceasta.
Cine este Călin Georgescu?
Fost premier din umbră al AUR, de unde s-a retras după ce a făcut apologia mareșalului Ion Antonescu și a liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu, Călin Georgescu a pus la îndoială importanța apartenenței României la NATO.
Întrebat în cursul unei dezbateri TV dacă îl admiră sau nu pe Vladimir Putin, a refuzat să dea un răspuns direct. Iar într-o altă emisiune televizată a afirmat că „în mod categoric” nu susține Ucraina economic și militar.
Traseul său profesional și opiniile exprimate public sunt însă cu mult mai întortocheate.
Întrebarea „Cine e Călin Georgescu?” atrage nenumărate răspunsuri, după cum au constatat reporterii Recorder.
Dincolo de strategia de promovare online – în care rețeaua TikTok a avut un rol major – , cele peste două milioane de voturi ale lui Călin Georgescu n-au fost exprimate de trolli sau de algoritmi, ci de oameni în carne și oase.
Așa spune la Știrile Zilei Sorin Ioniță, președinte al asociației neguvernamentale Expert Forum.
E luni, 25 noiembrie. Iată care sunt știrile de astăzi:
00:29 Prezidențiale: finală Georgescu-Lasconi
05:38 „Nu vă bucurați!”: Georgescu către Lasconi
06:40 Lasconi: „Avem de dus o luptă existențială”
07:19 Ciolacu și Ciucă demisionează
10:06 Cine este Călin Georgescu?
27:58 Votanții lui Georgescu își explică opțiunea
36:01 Moscova, prudentă