HARFELE SĂPTĂMÂNII. Țara în care toți vor să fie bugetari. 14 candidați pentru un loc de șofer la Primăria Buzău

Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.

  • S-a anunțat bilanțul IKEA pe anul care stă se încheie. A fost bine: cel mai mult le-a plăcut românilor să meargă la magazinul de mobilă ca să mănânce chifteluțe. S-au degustat șase milioane bucăți chiftea și 532 de kilometri de hot-dog. Să mai spună cineva că s-a murit degeaba la Revoluție!
  • Angajații de la Protecția Copilului Vaslui au sunat la linia erotică (da, mai există) până n-au mai putut (acum, nu-și mai iau nici salariul, că nu mai are instituția bani). Ei au comis, astfel, pagube însemnate bugetului de stat, a constatat Curtea de Conturi. De asemenea, aproape toți angajații instituției își făcuseră abonamente la telefon din bani publici. Da, și ce ați vrea acum, să stea bugetarii nesunați pe la oltence fierbinți?
  • Apropo, pofta românilor de a fi bugetari nu mai poate fi stăvilită! Cei de la stat s-au nărăvit la salarii mari și au dat vorbă că e bine. Așa se face că nu mai puțin de 14 cetățeni s-au înscris pentru un post de șofer la primăria din Buzău. Ăștia suntem : 14 pe loc, oameni buni, concurență mai rău ca la Facultatea de Medicină! Îi dorim celui care va triumfa să se țină de treabă, că sunt șanse mari să-l regăsim senator sau măcar prefect. N-ați văzut ce căutare au șoferii în treburile statului nostru?
  • Doi tineri gorjeni au pus mâna și au furat din vecini două damigene de țuică pentru consum personal. Încătușați ca hoții cei mari, au avut puterea să spună adevărul: Am vrut să bem țuica! Îi înțelegem și cerem clemență în numele lor. Să se ierte. Alți doi tineri au venit din județul Mehedinți să fure în județul Gorj. Ei au sustras dulciuri și țigări. Prinși, ei au mărturisit că au furat de foame.
  • Avem și o explicație pentru avalanșa de infracțiuni căzută pe capul gorjenilor. La Ciupercenii Gorjului, n-a mai rămas în post decât un polițist. Doi agenți și-au luat paternal, iar o agentă a intrat în maternal. Nu s-ar fi aflat niciodată deficitul de organe din Ciuperceni, dacă nu ar fi fost jefuită casa de vacanță a unui secretar de stat.
  • Iar dacă aveți acasă palincă de prune, țineți bine de ea, că se scumpește mai ceva ca benzina! Din cauza recoltei proaste de anul acesta, în preajma Sărbătorilor, pe fondul dorinței românilor de a bea până nu mai pot, un litru de palincă se estimează că va urca la cincizeci de lei. Mai are dreptate și premierul Tudose când se ia de Banca Națională! Chiar așa, să nu iei nicio măsură ca să ții leul și pălinca în frâu? Păi, se poate?!
  • În localitatea Crevedia (județul Dâmbovița), mai multe străzi reușesc performanța de a se interesecta cu ele însele. Deși în tot restul universului cunoscut, străzile poartă nume diferite, la Crevedia, nu. Aici, strada Gării ține cât ține până când dă tot în strada Gării, iar Strada Școlii e perpendiculară – firește – pe strada Școlii. O fi vreo formă de protest îndreptată împotriva statului paralel.
Crevedia: intersecția dintre Strada Gării și Strada Gării FOTO: Facebook
  • Vești bune pentru persoanele cu handicap grav, asistenții acestora și cetățenii de onoare ai muncipiului Pitești! Ei pot circula gratuit cu metroul pe raza localității. A hotărât Consiliul Local, s-a redactat hârtie la mână, nu e pe vorbe. Nu mai lipsește decât metroul. Primarul Ionică a precizat că nu a existat posibilitatea ocolirii cuvântului metrou: “Aşa zice legea, aşa facem. Am tot căutat modalităţi să ocolim acest termen, dar nu avem cum. Este evident că gratuitatea în Piteşti se referă la autobuz, căci metrou nu cred că vom avea în următorii 200 de ani!”
  • Un bărbat din București mergea pe stradă, când atenția i-a fost atrasă de cinci saci suspecți. Curios din fire, omul și-a băgat nasul, mirosind că nu e lucru curat. În saci erau zece milioane de cartele SIM, abandonate. Misterul n-a putut fi elucidat nici până la această oră: cine să aibă milioane de cartele de aruncat la noi în oraș? Nu suntem nici noi Sherlock Holmes, dar tare ne temem că pică totul pe Vanghelie. I-or fi rămas de la alegerile din trecut, când era în putere și alerga votanții pe stradă și îi îmbia mai la un telefon, mai la o cartelă, la un mic, la un lighean.
  • Grea meserie să fii ambulanțier pe la Botoșani! În primul rând că drumurile sunt atât de proaste că e foarte greu să ajungi la destinație. Apoi, și dacă ajungi, nu știi ce se poate întâmpla, că – din chiar Doamne – te tabără cu bătaia prietenii bolnavilor sau chiar bolnavii înșiși. În această săptămână o femeie a murit, după ce rubedeniile ei, fără să explice în prealabil motivația gestului, au luat ambulanța la bolovani. În urma întâmplării rămâne această declarație a șoferului de pe Salvare : “Parcă erau sălbatici. Au sărit gardul ca leoparzii”.
  • Primim de la cititori. După ce săptămâna trecută am arătat despre acțiunea de la PSD Neamț, aflăm că se continuă și la Buzău cu controalele medicale efectuate în sediile PSD. Și-ai Buzău, Buzău!
  • Baronul de Vrancea Marian Oprișan a cinstit cum se cuvine memoria eroilor de la Mărășești. Aflat la acțiunea de plantare a stejarilor care vor aduce aminte de luptele din Primul Război Mondial, Oprișan a stropit și el cu sângele său copăceii. A stropit, da, că îi curgea din nas, după o operație de deviație de sept. Sănătate, baroane!
  • TAROM-ul zboară pe pierdere de zece ani, are aeronavele bătrâne, de ți-e și frică să pui piciorul în dânsele. Cu toate acestea, de ce îi arde conducerii? Ce vor ei să-și mai ia, să fie frumos, acum de sărbători? 7.000 de magneți de frigider. Bravo, TAROM! La câți bani ai prăpădit, ce mai contează șapte mii de magneți? Altceva ne roade însă pe noi : or fi mână-n mână cu ăia care fac magneți sau cu ăia care fac frigidere?
  • Să rămânem în aer. O cursă Ryanir de la București la Timișoara a fost întâziată zeci de minute pentru că o stewardesă și-a uitat pașaportul acasă. Călătorii au fost necruțători cu uituca, taxând-o cu hulă, chiar și în habitaclul aeronavei. Nici aterizați nu s-au potolit, relatând: Frumoasa adormită se uita la noi cu scârbă. Păcat, noi susținem buna înțelegere între pasager și însoțitoarele de bord. Și chiar când să dăm drumul pe internet la această știre, am mai aflat una: o cursă WizzAir care mergea de la București la Milano a oprit un pic pe la Sofia, că avea un angajat de-al lor puțină treabă acolo. Ăsta e respectul de care se bucură pasagerul român…
  • În holul Operei din Brașov a avut loc un bal în care oamenii au tras pe ei costume de animale, pentru a marca astfel relația specială dintre cuvântătoare și dobitoace. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a douăzeci de ani de activitate a organizației Milioane de prieteni. Noi vă lăsăm cu această fotografie și vă solicităm să ne trimiteți pe adresa redacției dacă aveți informații despre bărbatul care a ales să se bage înăuntrul unui porc roz. Vrem să îl întrebăm ceva.
  • Ciudate lucruri se mai întâmplă și prin județul Harghita! Un cetățean a reclamat la Protecția Consumatorului că s-a îmbătat cu apă plată. Apă cumpărată de la supermarket, nu, așa, de casă. Cetățeanul pretinde că, beat de la apă cum era, s-a mai urcat și la volan, punând în pericol viețile celorlalți participanți la trafic. E trist că s-a ajuns la așa ceva în țara noastră: să nu mai știe omul nici de la ce se îmbată.
  • Aflăm cu surprindere că președintele Klaus Iohannis se mai deplasează din când în când prin țara noastră. În această săptămână a luat calea Ploieștiului. A mers cu trenul, prilej pentru angajații Gării de Sud să dea și ei cu mopul, să spele jegul atemporal. Ce păcat că președintele nu circulă mai des cu trenul și nu coboară prin gări, să facă femeile de serviciu lucrul bine făcut. Ia uite cum s-au mobilizat frumos ploieștenii:
În așteptarea președintelui Klaus Iohannis, la Gara de Sud din Ploiești s-a dat chiar și cu mopul, un eveniment istoric. Credit foto: Adevărul
  • Cătălina Bozianu, deputată PMP, și Adrian Pițigoi, viceprimarul Câmpinei, au fost în vizită la Chișinău, însoțindu-l pe șeful partidului lor, Traian Băsescu. Ei au încurcat coloana oficială, alăturându-se coloanei oficiale a președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. La volan, se pare, era Pițigoi. Frații din poliția basarabeană n-au avut ce face și s-au pornit după el, strigându-i: Stai, greșeală!
  • Acelora dintre dumneavoastră care poartă frumosul nume Stelică, le dorim la mulți ani, căci tocmai ce vi s-a prăznuit Sfântul. Totodată vă informăm că Sfântul Stelică este și ocrotitorul dependenților de droguri, am citit noi în ziarul Lumina.
  • Pentru că vin sărbătorile, oltenii din Filiași au făcut ceva frumos. Și-au decorat orașul cu chiloți gigantici. Confruntat cu ironia locuitorilor din Filiași, primarul lor, Gheorghe Costeluș, a spus așa: „Aceste decoraţiuni semnifică un cocor, o pasăre, un fluture, însă dacă vrei să priveşti într-un mod băşcălios seamănă cu lenjeria intimă întâlnită atât la dame, dar şi la bărbaţi”. Inițial, chiloții arătau așa:
    Cetățenii din Filiași s-au trezit cu acești chiloți pe cap. Credit foto: www.paginaolteniei.ro

    După ce primarul a dat dispoziție să se rearanjeze totul, arată așa:

Se reface! FOTO: Adevărul
Se reface! FOTO: Adevărul

Hai, Sărbători fericite tuturor.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.