HARFELE SĂPTĂMÂNII. Într-un orășel din județul Arad, PSD și PNL s-au întrecut în tăiatul porcului
Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.
– Gata, acum că l-am îngropat și pe Regele Mihai, iar de proteste ne-am plictisit, putem să ne vedem liniștiți de ceea ce ne preocupă mai mult în această perioadă: înjunghieri de porci, preparat de cârnați, rulat de sarmale. La Pecica, în Arad, a avut loc Festivalul Pomana Porcului, ajuns la a opta ediție și devenit celebru pentru concursul de înjunghiere și preparare a suinelor. Nu mai puțin de zece echipe s-au adunat la start, între ele regăsindu-se și reprezentații principalelor partide politice: echipele PSD Pecica și PNL Pecica s-au aruncat în luptă pentru a arăta cine se pricepe cel mai bine la tăiatul porcului. După o slujbă de sfințire oficiată de un sobor de preoți, concurenții au tăbărât cu cuțitele asupra nefericitelor animale puse la dispoziție de primărie și, în numai câteva ore, le-au transformat în cârnați. În cele din urmă toate echipele au fost premiate, PNL-iștii primind premiul pentru rapiditate, în timp ce reprezentanții partidului aflat la guvernare au luat mențiunea specială pentru cea mai frumoasă prezentare. Îi sfătuim pe cei din echipa PSD să se organizeze mai bine la anul: dacă vor să-i învingă pe PNL-iști la rapiditate să-l ia în lot pe Florin Iordache, care s-a dovedit iute foc la masacrarea legilor justiției și, la cât e de polivalent, sigur se descurcă și la tăiatul porcului.
– Dacă n-aveți porc, dar aveți de gând să vă cumpărați unul, ziariștii de la Agrointel ne pun la dispoziție o metodă foarte interesantă prin care puteți afla greutatea porcului fără a avea nevoie de un cântar. Tot ce vă trebuie este o ruletă și o foarte bună capacitate de comunicare cu animalele: vă apropiați de porc și, în timp ce îi vorbiți pe un ton prietenos, purcedeți la începerea măsurătorilor. Fixați ruleta în spatele urechilor și o întindeți până la coadă: aceasta este lungimea. Măsurați apoi circumferința animalului în zona din spatele picioarelor, iar după ce ați stabilit aceste coordonate folosiți următoarea formulă de calcul:
Greutate = C x C x L x 69,3
unde
C – circumferința porcului
L – lungimea porcului
69,3 – constanta de calcul
Nu ne întrebați cum s-a stabilit această constantă de calcul în determinarea greutății porcului, că n-avem de unde să știm. În orice caz, vă recomandăm ca, dacă mergeți să cumpărați un porc, să luați cu dumneavoastră și un olimpic la matematică.
– Oricât de greu ar fi, românii nu se lasă! Fac pe naiba-n patru și taie porcul, fiecare cum poate și pe unde apucă. La Galați, trei cetățeni și un copil au fost amendați de poliția locală pentru că au pârlit porcul pe un trotuar din centrul orașului. La București, un taximetrist a fost surprins în trafic transportând în portbagaj un porc proaspăt sacrificat, din capul căruia se scurgeau dâre groase de sânge. Tot înainte, compatrioți! Tăbărâți pe ei că vă găsește Nașterea Domnului fără cârnați pe masă și e păcat.
– Că românul nu poate trăi fără porc o dovedește și incidentul petrecut săptămâna aceasta pe aeroportul din Cluj: un cetățean de 76 de ani s-a prezentat la poarta de îmbarcare cu două bagaje de 70 de kilograme în care, după cum s-a stabilit la o verificare ulterioară, avea un porc tranșat și transformat în diverse preparate: cârnați, slănină, caltaboși, untură, jumărele. Omul a mărturisit că duce porcul în Spania, la copii, spre a fi mâncat de întreaga familie.
– Hai că ne-am luat cu porcii și nu v-am dat nicio harfă de la Vaslui. Luați-o p-asta, cu un șofer beat pe care l-a prins presa locală că nici nu se mai putea ține de volan. În ajutorul său a sărit o rudă mai tânără care a încercat să-i intimideze pe jurnaliști cu un gest surprinzător. Atenție de la 1:18 încolo! Imagini care vă pot afecta emoțional!
– Știați că la noi în țară există cetățeni care locuiesc la bloc și fac focul în sobă? O astfel de situație se petrece în orașul Darabani (județul Botoșani), unde blocurile nu mai au încălzire centralizată de la începutul anilor ’90. Nici gaze nu există, așa că dărăbănenii și-au făcut sobe în apartamente, cară lemnele cu cârca pe scări, bagă în foc și reușesc să treacă peste iarnă. Oraș european, nu jucărie!
– Stop! Opriți toate activitățile – inclusiv cele de înjunghiere și preparare a porcilor – pentru că s-a pățit necaz mare. Ni l-au furat ungurii pe Arseni Boca și e posibil să nu mai putem face nimic cu el. Da, așa cum auziți: un cetățean maghiar a înregistrat drepturile de proprietate intelectuală asupra numelui și imaginii lui Arsenie Boca și, prin intermediul unei case de avocatură britanice, i-a somat deja pe comercianții de suveniruri de la Mănăstirea Prislop să oprească orice activitate comercială care implică imaginea cunoscutului duhovnic. Ce trist trebuie să fi fost Preafericitul Daniel când a aflat treaba asta.
– A apărut numărul 2 al ziarului „București Info”, publicație gratuită în care primarii Bucureștiului își ridică ode pe banii noștri. Prima pagină arată cam așa:
– Încheiem repede că ne prinde Moș Crăciun cu harfele nepublicate. Și înainte să ne despărțim, vă facem o recomandare de lectură în caz că vă așezați cu femeia în proximitatea bradului și vă trece prin gând să-i citiți ceva romantic. A lansat nea Vali Argăseală (fost cavaler al fluierului, actual președinte de club în fotbalul românesc) un tulburător volum de poezie care pică la țanc. Ce poate fi mai frumos decât să-ți petreci Crăciunul cucerind o femeie pe versuri de Valeriu Argăseală. Ia uitați ce frumos le împerechează nea Vali pe rime:
Absența ta începe să mă doară,
Pun pleoapă peste pleoapă foarte greu,
Simt cum povara asta mă omoară,
Dar îmi cutreieri visele mereu,
Încerc să te închipui fără mine,
Zadarnic, că mă chinui fără rost
Și simt că-i imposibil fără tine
Să pot să mai fiu totuşi cum am fost.
(…)