Cum să risipești banii primăriei pe SMS-uri la Măruță: „Ne-am euforizat și am vrut să nu ne întreacă ăilalți”

Metodele de risipire a banilor publici în primăriile din România sunt inepuizabile: Gheorghe Stancu, edilul comunei Bascov (județul Argeș), și-a îndemnat angajații să dea sute de SMS-uri de pe telefoanele de serviciu cu scopul de a influența deznodământul unui concurs televizat la care participa ansamblul folcloric al comunei. Ansamblul „Doina Bascovului” a câștigat concursul, dar pe adresa primăriei au venit facturi de mii de euro, bani care ar trebui achitați din bugetul localității. „Într-adevăr, s-au dat SMS-uri de pe telefoanele primăriei. Am considerat că e o ocazie unică, pe care o ai odată în viață. Am zis că e păcat să nu luăm trofeul”, recunoaște, spășit, primarul Gheorghe Stancu (PSD).

Cetățenii din Bascov au fost îndemnați să susțină ansamblul comunei cu cât mai multe SMS-uri

Operațiunea a fost pusă la cale după ce formația de dansuri populare din Bascov s-a calificat în finala concursului „Duelul ansamblurilor”, organizat în emisiunea „La Măruță” de la Pro TV. Câștigătorii urmau să fie deciși prin votul publicului, care se putea face în două feluri: vot online (gratuit, dar numai un singur vot pentru un cont de Facebook) și prin SMS (voturi nelimitate, dar taxabil cu 0,25 euro fără TVA).

Autoritățile locale i-au îndemnat pe toți cetățenii comunei să trimită cât mai multe SMS-uri, dar, pentru a fi sigure de victorie, s-au folosit de angajații din primărie, care au avut misiunea de a vota de mai multe ori de pe telefoanele de serviciu.

Primarul Gheorghe Stancu Foto: Jurnalul de Argeș

Cu vocea unui om rușinat, primarul Gheorghe Stancu ne-a explicat cum s-au petrecut lucrurile: „Când am văzut că ai noștri au ajuns finală, am zis că e vorba de brandul comunei și al județului, așa că ne-am hotărât cu toții să dăm SMS-uri. N-am știut cât costă, am zis că n-o fi dracul atât de mare… Când a venit factura ne-am dat seama că am dat prea multe. Ne-am euforizat, am zis hai să dăm să nu ne întreacă ăia, să nu ne întreacă ăilalți. Și s-a cheltuit ceva, prima factură a fost de 200 de milioane lei vechi și așteptăm a doua factură care sperăm să nu fie mai mare”.

Opoziția de la PNL susține că totalul banilor cheltuiți este mult peste ce afirmă primarul. „Concursul s-a câștigat cu 65.000 de voturi, deci putem face un calcul. Un SMS a costat 25 de eurocenți, așa că facturile depășesc, de fapt, 200 de milioane”, spune Gelu Tofan, purtător de cuvânt al PNL Argeș. PNL-iștii îl acuză pe primar că a vrut să adopte o hotărâre de consiliu local prin care să aprobe plata facturilor din bugetul comunei: „I-am avertizat că e ilegal și o să vină Curtea de Conturi peste ei, așa că au renunțat”.

Întrebat dacă i se pare corect să risipească bugetul comunei pe influențarea unui concurs televizat, primarul Gheorghe Stancu spune că e gata să-și asume greșeala: „E o formație care reprezintă o instituție publică, n-am dat SMS-uri nici în scop privat, nici la linia fierbinte… Dacă se consideră că am greșit, am discutat între noi și vom pune banii din buzunar. Salariații au fost de acord să plătim fiecare în mai multe rate, poate mai găsim și un sponsor doi. A fost în ideea de a reprezenta comuna, de a promova. Nu ne-am dat seama, cu toată experiența pe care-o am, sunt primar de 20 de ani, dar m-am lăsat pradă euforiei. Recunosc greșeala și încerc să recuperez”.

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.