HARFELE SĂPTĂMÂNII (40). Îngrijitoarele românce din Italia s-au întrecut într-un concurs de frumusețe intitulat „Miss Badante 2017”
Rubrica „Harfele săptămânii” face, în fiecare duminică, un scurt inventar al știrilor cu harfă care ne-au trecut pe la urechi în ultimele șapte zile. O listă de fleacuri care, adunate la un loc, compun un mic tablou al României din zilele noastre.
Un echipaj al Poliției Locale din orașul Ploiești a descoperit un cal așteptând trenul pe peronul gării Ploiești Sud. În urma cercetărilor s-a constatat că animalul aparținea unui cetățean din Boldești-Scăeni (cu ce o fi venit de-acolo, o fi avut legături bune?), care n-a putut explica unde și de ce se ducea calul său.
Cu toate că uzinele Aro au dat faliment de aproape 15 ani, viața oamenilor din Câmpulung-Muscel continuă să graviteze în jurul automobilelor de teren care s-au produs, cândva, la ei în localitate. Astfel, doi câmpulungeni aflați în procedură de divorț s-au bătut pe viață și pe moarte din cauza unui automobil Aro proprietate comună. Bărbatul a surprins-o pe fosta soție în timp ce voia să vândă roțile mașinii fără aprobarea lui, motiv pentru care au trecut la acte de violență. Ea l-a atacat cu bolovani, el a lovit-o în cap cu o roată de Aro, provocându-i leziuni grave, care au necesitat transportarea la spital. Vă dați seama ce-o să fie până vor termina cu toate piesele mașinii? Până s-or înțelege cine să ia caroseria, cine să primească volanul, cine ia farurile, cui îi revine garnitura de chiuloasă… Mare minune dacă nu se ajunge la moarte de om.
Să vedeți ce-a pățit un băcăuan: fiind foarte grăbit, el a traversat strada în mod neregulamentar, cum se obișnuișete în țara noastră. Numai că un agent de poliție l-a surprins în fapt și n-a mai stat la discuții, a început să-i scrie procesul-verbal. Când s-a uitat peste el, pietonul băcăuan a constatat că agentul i-a aplicat nu doar o amendă de 435 de lei, ci și două puncte de penalizare. Omul a postat procesul-verbal pe internet, întrebându-se ceea ce ne întrebăm și noi: de la câte puncte de penalizare nu mai avem voie să mergem pe stradă?
Au înnebunit românii de atâta stat degeaba! De Rusalii, când țara noastră a fost, din nou, sub incidența unui week-end prelungit (5 zile libere legate, sigur că da!), cetățenii din localitatea Viile Tecii (Bistrița-Năsăud) s-au îmbătat ca porcii la birtul din sat, apoi au încins o bătaie vârtoasă, cum se face de Sfintele Rusalii. Ziarul „Bistrițeanul” relatează că lupta s-a desfășurat în mijlocul drumului național 15 A și a angrenat mai multe familii din localitate, care s-au bătut până la epuizare, lovindu-se cu pumnii, cu pari rupți din garduri și cu sapele din dotarea gospodăriilor personale. Păi ce să facă și ei cu sapele dacă de muncit nu se mai muncește? Măcar să-și dea în cap cu ele la sărbătorile mari.
Să fim, totuși, cinstiți și să spunem că se întâmplă și lucruri bune pe raza județului Bistrița-Năsăud: în gara Beclean, șeful de stație, împins de la spate de un beclenar inimos, a amenajat o mică bibliotecă în sala de așteptare. Astfel, cei care așteaptă trenul pot să aleagă o carte și să citească, provocând trecerea timpului într-un mod plăcut. Harfa salută călduros această inițiativă și îl sfătuiește pe șeful de gară din Beclean să așeze pe rafturi niște cărți mai groase (4-500 de pagini, așa), că doar știe și el cum circula trenurile noastre. La ce întârzieri sunt, ai timp să citești și „Diplomația” lui Kissinger.
Cele mai frumoase românce care șterg italienii la cur s-au întrecut într-un concurs de miss, organizat la restaurantul Pegaso din Roma. „Miss Badante 2017” se află la a doua ediție și s-a desfășurat după toate regulile unui concurs de frumusețe: ținută de seară, probă de cultură generală, probă de dans. Competiția a fost câștigată de Iluș Bumburi, 57 de ani, badantă de noapte. Ea a primit, din partea organizatorilor (lideri ai comunității române din „Cizmă”), o diplomă și un bibelou cu lupoaica capitolină. Totodată, i s-a pus coroniță pe cap și banderolă în culorile steagului italian, pe care scria, bineînțeles, „Miss Badante 2017”. A fost frumos.
Presa locală din Onești (da, există și așa ceva) anunță plină de euforie: „Un renumit lanț de simigerii deschide o unitate la noi în oraș!”. Bravo, fraților! Câte șiruri de covrigi v-ați luat pentru știrea asta?
Deși nu ne face nicio plăcere, suntem nevoiți să continuăm serialul „Toată jumătatea de sud a României miroase a căcat”. Vești și mirosuri neplăcute vin, de această dată, dinspre Focșani: prin intermediul ziarului „Jurnal de Vrancea”, cetățenii din cartierul Sud al orașului reclamă duhori insuportabile de dejecții animale care îi determină pe bieții oameni să țină ferestrele ferecate tocmai acum, când ne pândesc căldurile cele mari. Situația e veche, pute demult peste orașul Focșani, s-a sesizat și Garda de Mediu și tot degeaba. Se pare că principala cauză ar veni dinspre Aviputna Golești, o societate care folosește dejecțiile de pasăre ca fertilizant, dar le transportă în condiții improprii. „Societatea transportă dejecții fermentate cu mijloace care permit eliberarea de emsii în atmosferă”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu. Căcat fermentat, fraților, vă dați seama!?
În mod paradoxal, putoarea care plutește peste oraș le provoacă focșănenilor o teribilă poftă de mâncare. Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru tineri cu vârste cuprinse între 20 și 23 de ani au intrat prin efracție în incinta fast-food-ului „Next” din cartierul Sud (ce e la voi acolo, fraților?) și au furat produse alimentare în valoare de 2.500 de lei (cam câte șaorme ar veni de banii ăștia?). Făptașii n-au putut fi capturați până la ora redactării acestei știri. Ei se bucură în continuare de libertate și de șaormele pe care le-au sustras sâmbătă noaptea.
Medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Botoșani nu se plictisesc niciodată. Ambulanțele circulă în continuu prin județ (sunt panicoși botoșănenii, cheamă ușor) și le aduc în fața ochilor fel și fel de cazuri. Săptămâna aceasta a ajuns la urgențe o femeie de 42 de ani cu o rană adâncă pe suprafața degetului arătător de la mâna dreaptă. Ea le-a precizat medicilor că a fost mușcată de către soțul ei, refuzând să furnizeze alte detalii. N-au apucat să-i panseze rana și să o trimită acasă, că a apărut un alt caz: o femeie de 26 de ani a solicitat îngrijiri medical în regim de urgență motivând că o roade pantoful. Ea a fost urmată de o tânără de 22 de ani care fusese zgâriată ușor de o pisică maidaneză. În trena acestor informații, „Monitorul de Botoșani” relatează că în ultima zi de Rusalii (zi liberă și asta!) s-au prezentat la urgențe peste 200 de botoșăneni, mulți dintre ei cu afecțiuni minore. Nu v-am spus noi că a înnebunit lumea de atâta stat degeaba?
Pomicultorii din zona Neamțului se confruntă cu o problemă foarte serioasă: recolta de cireșe de anul acesta este serios afectată de stolurile de ciori, care atacă la răstimpuri și mănâncă cireșe până se strică la burtă. Beleaua e că tradiționalele sperietori nu mai sunt de niciun folos, întrucât ciorile s-au învățat cu ele și nici nu le bagă în seamă. Pomicultorii nemțeni sunt disperați și încearcă tot felul de metode, cea mai nouă fiind agățarea de CD-uri printre crengile copacilor. Zice că reflexia luminii pe suprafața lucioasă a discurilor orbește ciorile și le taie pofta de cireșe. O fi, dom’le!
La final, o informație interesantă. Am aflat și nu mai putem ține sub tăcere: Casa de Cultură din Amara poartă numele lui Jean Căciulă, un profesor din localitate, decedat în anul 2007. Da, chiar așa se numește: Casa de Cultură „Jean Căciulă”.