Activistul medical 2.0

  • Un doctor cardiolog de 32 de ani a creat o comunitate online care vrea să oprească epidemia de informaţii medicale false. Totul se întâmplă sub forma unui joc pe internet. Doctorul spune că aici e prima sursă de informare a pacienţilor săi, cu mult înainte sau chiar în lipsa totală a unei vizite la cabinetul medical.
  • Aşa a apărut site-ul www.leapsadesanatate.ro, o colecţie de articole alcătuită ca o adevărată vânătoare modernă de mituri pretins medicale. Leapşa, adică citeşti, înveţi, dai mai departe.
  • În câteva săptămâni de la lansare, articolele lui Vasi au devenit virale. Leapşa pare să funcţioneze. E un joc, dar e un joc în folosul sănătății colective. Doctorul e Vasi Rădulescu. Aceasta este povestea lui şi a primei platforme de educaţie medicală din România, scrisă de medici pe înţelesul tuturor.

„Bolile apar mereu ca urmare unui şoc emoţional, dar dispar imediat ce ne rezolvăm confictele interioare. De exemplu, cancerul de sân e poziţionat în creierul mic, ca o grijă excesivă a mamei pentru copilul său. Aşadar, nu e raţional să vindecăm tumora, ea se vindecă de la sine atunci când renunţăm la gândurile rele“. Aşa spune noua medicină germanică. În plus, „e binecunoscut faptul că otrăvurile din vaccinuri au o sumedenie de reacţii adverse, autismul fiind doar una dintre ele“. Iar despre „conspiraţia Big Pharma“ nici nu vă mai spunem, ştiţi doar că „medicamentele homeopate sunt mult mai eficiente“. Aşa cum sunt şi şamanismul, energiile pozitive, terapia cu îngeri şi, mai ales, Ayurveda.

Cum, nu ştiaţi?

Oricât de absurde pentru medicină ar părea aceste filosofii de obor, ele adună suficient de mulţi adepţi cât să devină periculoase. Iar acesta e doar vârful aisbergului, pentru că oamenii au o mulţime de convingeri îndoielnice despre cum arată o viaţă sănătoasă. Ca şi când toată lumea s-ar pricepe nu doar la politică şi fotbal, ci şi la medicină. Iată câteva sfaturi și idei pe care le-am auzit cu toții de-a lungul veții:

  • Nu e bine să stai în curent.
  • Zahărul provoacă diabet.
  • Sportul te face să slăbeşti.
  • O cură de detoxifiere poate face minuni.
  • Răceala trece mai uşor cu antibiotice.

Se impune să subliniem că niciuna dintre aceste afirmaţii nu e adevărată.

„Toate aceste teorii sunt îmbrăcate strălucitor, ele sunt atrăgătoare tocmai pentru că au un caracter de poveste, iar asta le apropie mai mult de oameni. În schimb medicina per se e una rece, impersonală. Medicul spune: suferi de această boală, există acest tratament, ai şansele astea, se poate întâmpla asta. Punct“, explică Vasi Rădulescu.

Când a construit Leapşa de sănătate, la asta s-a gândit: trebuie să înlăture vălul ignoranţei pentru aceşti oameni care riscă să devină pacienţi. Să le traducă, într-o formă cât mai prietenoasă, studiile alea greoaie cu care medicii îi tot plictisesc.

Cum s-a dat prima Leapşă

La început, Vasi Rădulescu scria mult pe Facebook. Povestea acolo întâmplări din spital, mici bucurii pe care i le aduceau pacienţii şi alte poveşti cu tâlc din viaţa lui de doctor. Oamenii citeau şi apreciau ceea ce citeau. Aveau nevoie de un doctor House care să vorbească românește. Mereu se găsea câte-un sfat bun sau măcar un crâmpei de speranţă în textele alea triste, spitaliceşti. Iar oamenii, fie că sunt pacienți, telespectatori sau internauți, adoră să li se vorbească despre speranţă.

Vasi Rădulescu, medic cardiolog FOTO: Arhiva personală

Scria bine medicul. Avea darul acela de a vedea emoţia din fişa medicală a oamenilor şi asta-i aducea din ce în ce mai mulţi cititori. Câteva zeci de mii, nu puţin. Devenise un soi de influencer în halat: dr. Vasi Rădulescu, specialist în medicină internă şi cardiologie în timpul programului, scriitor în timpul liber şi influencer în pauza de masă. Frumoase poveştile; mergeau şi la inima intelectualilor, şi la inima gospodinelor, medicul avea porţia lui zilnică de celebritate şi totul era bine.

Acesta este momentul în care Vasi Rădulescu a vrut un pic mai mult. Aşa că, pe lângă poveşti, a virat un pic mai mult spre latura utilitară a profesiei lui: cum să facă mai seducătoare, mai captivante sfaturile pe care le oferă pacienţilor la consultaţii?

Provocarea era uriaşă; căci nimeni nu-i apreciază pe cei care le vorbesc despre ce nu au voie să facă. În plus, nu e deloc uşor să demontezi nişte credinţe pe care oamenii le-au ascuns demult în subconştientul lor. „Oamenii trebuie să înţeleagă importanţa medicului în societate“, asta era promisiunea pe care şi-o făcuse Vasi Rădulescu. De ce e nevoie de aşa ceva? „Pentru că nu ştim ce înseamnă prevenţie primară, nu ştim ce înseamnă moderaţie în toate segmentele vieţii, nu ştim ce înseamnă viciu, sedentarism, depresie etc. Şi ni se pare prea des că e tabu să vorbim despre afecţiunile noastre“. Şi cum să încerci schimbi lucrurile astea?

Despre oameni şi medici

În urmă cu ceva zeci ani, agenţii sanitari mergeau din casă în casă, prin comunităţile rurale fără acces la servicii medicale, ca să-i consulte şi să le predice ţăranilor reguli elementare pentru sănătatea lor. Ca nişte activişti medicali care luptau cu incultura sau dezinteresul oamenilor pentru trupurile lor bune doar pentru muncă. Astăzi, predicatorii medicali s-au diversificat până când au pierdut orice legătură cu medicina bazată pe ştiinţă: de la revistele glossy cu sfaturi despre diete şi detoxifieri, până la şamani şi energoterapeuţi care susţin că lucrează cu îngerii. Iar amalgamul acesta de reţete-minune a rupt şi mai mult legătura oamenilor cu medicii.

Vasi Rădulescu a gândit acest site cu articole informative, pe care oamenii să le citească din curiozitate şi să le distribuie din joacă. Poate părea o simplă dantelărie, până la urmă în discuţie e un simplu site pe internet. Iar internetul abundă deja de tot felul de studii ştiinţifice complexe – numai cine nu vrea nu le găseşte. În plus, nu e nimic aparte nici în faptul că un doctor dă sfaturi pentru sănătate. Doctorii asta fac, e meseria lor. Dar Vasi Rădulescu a făcut ceva mai mult: a reuşit să-şi responsabilizeze comunitatea de pacienţi virtuali să fie un pic mai sceptici, să-şi pună la îndoială preconcepţiile, să se informeze mai mult şi să-i informeze la rândul lor pe alţii. Înveţi, citeşti, dai mai departe. Ca un activist medical din secolul tehnologiei şi al internetului. Un activist medical 2.0. Chiar e nevoie de aşa ceva?

EXCLUSIV! Laserul care tratează cancerul

Caz concret; povesteşte Vasi Rădulescu: „Am văzut recent un reportaj la o televiziune despre un domn care avea un laser – tehnologia era furată de la ruşi – folosit pentru a activa celulele stem şi pentru a trata diabetul şi cancerul. De regulă, oamenii aceştia tratează cancerul. Cancerul presupune vreo 300 de forme diferite, dar ei tratează toată patologia deodată. Şi, la un moment dat, domnişoara reporter îl întreabă cum stă cu consultaţiile. «Până în decembrie avem full!» Pentru această fantasmagorie fără absolut nicio relevanţă medicală!“.

Pe lângă potenţialul lor financiar, pe lângă atracţia pe care o au pentru oameni poveştile în care sunt îmbrăcate aceste terapii, succesul lor e asigurat şi de o neîncredere, poate chiar dezamăgire faţă de medicina clasică şi de sistemul medical. „Sunt absolut conştient şi, spun tot timpul: medicina are o mulţime de neajunsuri, orice bulină pe care o luăm are un  efect advers. Sunt efecte adverse cunoscute, dar, cu toate aceste neajunsuri, trebuie să recunoaştem că medicina ne-a adus unde suntem acum!“, răspunde medicul.

Raisa Beicu, Ana Barton, Vasi Rădulescu şi Cătălina Dumitrescu, la lansarea volumului „Dragă inimă“

Când pune în discuţie astfel de practici aşa-numite alternative, Vasi Rădulescu ajunge inevitabil sub tirul şamanilor, al energoterapeuţilor, al antivacciniştilor sau al homeopaţilor de pretutindeni. Iar în ultima vreme e o ţintă predilectă. „De pildă, s-au făcut metaanalize, cu peste un milion de cazuri studiate cu atenţie şi nu s-a descoperit nicio legătură între compuşii din vaccin şi autism. Dar încă există zeci de mii sau sute de mii de adepţi care cred în curentul antivaccinist,  nu vin niciodată cu un studiu concludent, promovează tot felul de personaje controversate, abuzează de surse chestionabile şi împăştie toată propaganda asta care nu face niciun bine. Sunt atacat în fiecare zi de astfel de personaje nocive, dar, pe undeva, asta e şi o confirmare că se tem de «Leapşa». Şi, pentru început, asta e bine“, e încrezător medicul.

Şi are de ce să fie încrezător. Succesul articolelor sale l-a făcut să se gândească mai atent cum poate îmbunătăţi şi mai mult proiectul său de educaţie medicală, cum să-l aducă în faţa mai multor şi mai multor oameni. În curând, va pune articolele astea cap la cap, va mai scrie câteva şi va prinde totul între coperţile unei cărţi. Ar vrea ca volumul „Leapşa de sănătate“ (sau cum s-o numi el, nu se ştie acum) să ajungă pe cât mai multe noptiere, cel puţin aşa cum a ajuns cartea sa, „Dragă inimă“, lansată în urmă cu o lună. Şi, poate, în cele din urmă, să cunoască toată lumea jocul ăsta care ne face bine.

[perfectpullquote align=”full” cite=”Vasi Rădulesc, medic. Şi activist medical” link=”” color=”” class=”” size=””]Atunci când reuşeşti să coagulezi nişte fapte bune, când vezi că oamenii rămân cu câteva informaţii după ce îţi citesc articolele, ai sentimentul că pui umărul la ceva înălţător. Iar asta, pentru mine, contează enorm[/perfectpullquote]


Acest articol face parte din campania „Informează-te sănătos”, realizată cu sprijinul AQUA Carpatica.

Cele mai recente