Alegeri locale 2024: Lupta pentru Bucureşti

Continuăm rubrica „Portret de candidat”, însă ne îndreptăm atenția către alegerile locale. Ne propunem să aducem în fața cetățenilor informații relevante despre cei mai importanți politicieni care vor candida pe 9 iunie.

Cine sunt și ce pregătire au, cu ce s-au remarcat până acum și ce-i recomandă pentru o funcție în administrația locală – la primăriile unor orașe mari sau la consilii județene. Pentru că, înainte de a pune ștampila pe un candidat, e bine să știm câte ceva și despre oamenii pe care mizează partidele.

Astăzi – miza cursei pentru Primăria Bucureşti.

Rubrica „Portret de candidat” este realizată de echipa Știrile Zilei, un produs Recorder la care vă puteți abona aici, pentru a urmări rezumatul celor mai importante evenimente ale zilei, în fiecare seară, de luni până vineri.

Mai jos, aveți și varianta scrisă a portretului de astăzi:

Nicușor Dan: critici, realizări și acuzații de colaborare cu Securitatea

De profesie matematician, Nicușor Dan are un doctorat în matematică obținut în Franța. Pe când era licean, a câștigat de două ori medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, în 1987 și 1988.

Prima dată a candidat la funcția de Primar General al Capitalei în 2012. S-a implicat civic, mai întâi prin Asociația Salvați Bucureștiul, care s-a transformat în USR în 2016.

În acel an a candidat din nou la Primăria București, însă tot fără succes. Totuși, după alegerile parlamentare a obținut un fotoliu de deputat.

Un an mai târziu, în 2017, a demisionat din partidul pe care l-a fondat după disensiuni pe tema referendumului pentru Familia Tradițională. Nicușor Dan a fost mai degrabă un susținător al demersului.

Cu toate acestea, a ajuns în 2020 primarul Capitalei cu sprijinul USRPLUS și PNL.

Edilul susține că în cei patru ani de mandat a reușit să plătească datoriile lăsate de fosta administrație Firea, să închidă companiile municipale pe seama cărora punea o mare gaură în bugetul instituției, dar și că a cumpărat 100 de tramvaie, 100 de autobuze și 100 de troleibuze noi.

Tot printre realizările sale se numără și finalizarea lucrărilor la Stația de epurare Glina, darea în trafic a Podului din zona Domna Ghica și reparațiile la Podul Grant.

Cu toate acestea, a fost criticat pentru că nu și-a respectat cele mai importante promisiuni făcute în campania de acum patru ani: reducerea aglomerației și rezolvarea problemelor cu apa caldă din oraș. În ceea ce privește termoficarea, edilul afirmă că amplul proiect de schimbare a conductelor este un proces de durată.

Recent, Nicușor Dan a reclamat la Parchetul General diseminarea unui document, prin care îi e atribuită (în mod fals, susține edilul) calitatea de colaborator al fostei Securități.

Atribuit unei surse din cadrul PSD de site-ul HotNews, documentul sugerează că Nicușor Dan ar fi dat note la Securitate spre sfârșitul anilor ’80.

Conducerea CNSAS a confirmat că nu instituția a eliberat documentul. Primarul capitalei a spus că a plecat din țară de trei ori înainte de 1989, la Balcaniadă și la olimpiadele internaționale. În relația cu autoritățile de atunci, a adăugat el, a avut doar „acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani”.

CNSAS a certificat în două rânduri, în 2012 și 2017, că Nicușor Dan nu a avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea. Cât despre documentul publicat acum, mai mulți cercetători din cadrul Consiliului spun că el este fals.

Numele „Piedone”, sinonim cu scandal și controversă

Cristian Popescu Piedone, actualul primar de la Sectorul 5, a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei.
Susține că are 27 de ani de carieră în administrația publică, carieră pe care a început-o ca membru în PDSR-ul lui Ion Iliescu.

De-a lungul timpului a mai trecut prin PNȚCD, Partidul Conservator, UNPR, ALDE și acum PUSL, partid ce-l are ca părinte spiritual pe Dan Voiculescu.

În 1996 a devenit consilier local la Sectorul 5. Între 1998 și 2002 a urmat cursurile Facultății de Științe Economice la Universitatea din Petroșani, cunoscută drept o fabrică de diplome.

Între 2000 şi 2004 a fost consilier general la Primăria Bucureşti, preşedinte al Comisiei de comerţ şi protecţia consumatorului şi inspector general în Primăria Sectorului 6.

A devenit celebru atunci pentru raziile pe care le făcea cu Protecția Consumatorului, prin piețe și restaurante, unde dărâma mese și tarabe.

Presa a dezvăluit că Piedone a obţinut permisul auto pentru cinci categorii într-o singură zi. Se întâmpla pe 19 octombrie 2007. A fost acuzat că l-a obținut ilegal, mai ales că Popescu Piedone își schimbase domiciului, prin viză de flotant, în județul Argeș, acolo unde a și susținut examenul.

În 2008, Piedone a fost ales primar al Sectorului 4 din partea Partidului Conservator, formațiune fondată de același Dan Voiculescu.

În 2012 a câștigat un al doilea mandat, susținut de USL la propunerea lui Victor Ponta. A demisionat în noiembrie 2015, după tragedia de la Colectiv.

Deși era condamnat în primă instanță la 8 ani și 6 luni de închisoare în Dosarul Colectiv, Piedone a candidat în 2020 la funcția de primar în Sectorul 5. A și câștigat alegerile atunci.

În 2022, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la 4 ani închisoare pentru abuz în serviciu. Era acuzat că a semnat ilegal autorizaţiile de funcţionare pentru clubul Colectiv, unde au murit 65 de oameni.

Politicianul s-a declarat nevinovat inclusiv după pronunțarea sentinței.

Piedone a stat la închisoare un an și o lună. A fost eliberat după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis recursul, o cale extraordinară de atac, concluzionând că fapta de care era acuzat nu există. La ieșirea din penitenciar a fost întâmpinat de uralele simpatizanților.

Imediat după ce a fost eliberat s-a întors la Primăria Sectorului 5, moment în care a dat startul unei masive campanii de imagine, cu filmulețe pe rețelele sociale.

Oamenii din echipa lui Piedone au publicat obsesiv în ultimul an imagini cu edilul care dă ordine subordonaților prin stația de emisie recepție, dar și cu momente gândite astfel încât să-l umanizeze pe Cristian Popescu Piedone.

Toate clipurile de acest fel, spun experții în comunicare politică, au menirea de a-i curăța reputația controversatului primar. Campania lui Piedone este întârită online de zeci de alte conturi care distribuie puternic aceleași mesaje ca cele de pe pagina oficială a primarului, constanta și organizația Expert Forum.

Numele lui Cristian Popescu Piedone este sinonim cu scandalul și controversa. Presa a dezvăluit că în jurul său există zeci de rude și persoane de încredere care au ocupat sau ocupă funcții publice în primăriile conduse de acesta.

Agenția Națională de Integritate l-a acuzat de conflict de interese pentru că și-ar fi numit ginerele pe un post în primărie, de pe urma căruia ar fi câștigat peste 100.000 de lei timp de doi ani. De asemenea, unul dintre nepoții săi este administrator public al Primăriei Sectorului 5, iar un altul este șef în poliția locală.

A fost acuzat de legături și cu clanurile interlope, încă de pe vremea când era primar la Sectorul 4. Și recent presa relata că Piedone este păzit de oameni legați de Clanul Sportivilor.

HotNews.ro scos la iveală cum o firmă legată de un apropiat al lui Piedone, fost polițist condamnat pentru corupție și prezent în vacanțe cu Nuțu Cămătaru, a câștigat contracte de milioane de euro pentru paza școlilor și parcurilor din Sectorul 5.

De altfel acum își susține și fiul, pe Vlad Popescu Piedone, pentru postul de primar la Sectorul 5.

PSD, înapoi la prima variantă: Gabriela Firea

După ce experimentul cu medicul Cătălin Cârstoiu candidat comun la primărie a eșuat prematur, PSD și PNL s-au repliat pe ultima sută de metri cu candidaturi separate: Gabriela Firea și Sebastian Burduja.

Fosta primăriță a Capitalei se află pe un loc eligibil și pe listele pentru europarlamentare.

Gabriela Firea este născută pe 13 iulie 1972, la Bacău. Între 1991 și 1994 a studiat la Facultatea de Litere și este licențiată în Știința Informării la Universitatea București.

În paralel cu studiile, Gabriela Firea și-a început și cariera în presă. În 1990 era reporter la săptămânalul „Pur și simplu” din Bacău, iar apoi la cotidianul „Azi”, considerat susținător al regimului Iliescu.

Între anii 1993 și 1999 a activat în TVR, iar pentru o scurtă perioadă a lucrat pentru Mugur Isărescu, ca purtător de cuvânt al Guvernului și șef al Departamentului pentru Comunicare din cadrul Guvernului condus actualul șef al BNR – acuzat de legături cu fosta securitate.

În 2001, Gabriela Firea a intrat în trustul de presă Intact, condus de Dan Voiculescu – dovedit de instanță ca fost colaborator al Securității în vremea comunismului.

Gabriela Firea este căsătorită din 2010 cu primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele.

După 11 ani la televiziunile deținute de familia Voiculescu, Gabriela Firea s-a înscris în PSD, câștigând în 2012 un loc de senator.

A fost pentru câteva luni purtător de cuvânt al lui Victor Ponta, iar, în 2016, Gabriela Firea a devenit prima femeie primar general al Municipiului București.

În mandatul de Primar general al Municipiului București a fost criticată des pentru deciziile sale și mai ales pentru milioanele vărsate în conturile Patriarhiei Române.

Tot în mandatul de primar a încercat mereu să-și lipească imaginea de a de diverselor personalități publice. Publicul a taxat-o însă la evenimentul organizat după triumful Simonei Halep la Roland Garros.

Strategic, Gabriela Firea a încercat să copieze organizarea impusă de soțul său, Florentin Pandele, la primăria din Voluntari, prin înființarea de companii municipale. Multe dintre acestea s-au dovedit însă a fi complet nefuncționale, iar majoritatea au fost dizolvate după ce Firea a pierdut funcția de primar.

Altfel, mandatul Gabrielei Firea la Primăria Generală a fost marcat de mult festivism, inaugurări controversate și măsuri populiste.

După ce a pierdut alegerile pentru Primăria General în 2020, s-a mulțumit cu un nou mandat de senator.

A fost ministrul Familiei în Guvernul Nicolae Ciucă, însă presiunea publică a determinat-o să demisioneze, după scandalul „Azilelor Groazei” din Ilfov.

Autoritățile au descoperit zeci de vârstnici, mulţi cu dizabilităţi, care erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

Ștefan Godei, considerat un apropiat al Gabrielei Firea, era patronul a doua dintre azile. După ce presa a dezvăluit că acesta i-a fost angajat și a urmat-o în întreaga sa carieră de primar general și senator, Gabriela Firea a negat.

Într-un interviu acordat recent G4Media, Gabriela Firea a respins o eventuală candidatură la șefia PSD, în cazul unei victorii în alegerile locale.

PNL pariază pe Sebastian Burduja

Partidul Național Liberal mizează la Primăria Generală a Capitalei pe Sebastian Burduja. Este actualul ministrul al Energiei, președinte al filialei PNL București și fost ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Potrivit CV-ului, în 2008 și-a luat licența în Ştiinţe Politice la Universitatea Stanford din Statele Unite, iar 3 ani mai târziu a terminat două programe de master la Universitatea Harvard.

Intrarea sa pe scena publică din România a avut loc odată cu lansarea Ligii Studenților Români în Străinătate, organizație pe care Sebastian Burduja a înființat-o în 2009.

La eveniment au fost prezente și tot felul de personaje controversate precum Dan Voiculescu, Mircea Geoană și Sebastian Ghiță.

Sebastian Burduja mai are o ștampilă importantă lipită. Este fiul lui Marinel Burduja, pentru doi ani (între 1994 și 1996) vicepreședintele Bancorex, bancă aflată în centrul unui imens scandal în acei ani.

Revoluția a prins Bancorex cu rezerve de un miliard de dolari. Mulți privilegiați ai tranziției, unii legați de fosta Securitate comunistă, au împrumutat bani din conturile instituției și nu i-au mai dat înapoi vreodată. În acest fel banca a fost devalizată și a dat faliment în 1999.

Candidatul PNL la Primăria București neagă orice implicare a tatălui său în devalizarea Băncii de Comerț Exterior.

În 2016, Sebastian Burduja a fondat partidul Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor și a candidat ca independent pentru Camera Deputaților, însă nu a intrat în Parlament.

În 2017 și 2018, Burduja a luat parte și la mitingurile anti-PSD din Piața Victoriei.

În 2019, PACT-ul lui Sebastian Burduja a fost absorbit de PNL. Din 2020, a ajuns deputat, mai apoi ministru și acum candidat la primăria capitalei.

Cele mai recente