Autoportretul noului ministru de Interne

După ce a împins-o pe Carmen Dan să demisioneze din cauza problemelor de imagine, PSD l-a instalat la Ministerul de Interne pe Nicolae Moga, un personaj a cărui imagine pare că însumează toate defectele politicianului român din ultimii 30 de ani: pomeni electorale, presă aservită, apartenență la grupuri de interese vizate de dosare penale și condamnări, copii folosiți în scop electoral, asociere cu vedete din sport pentru a câștiga capital politic.

Nu o spunem noi. Este portretul pe care Nicolae Moga și-l desenează singur, în paginile unor cărți în care a adunat cu mândrie toate aceste „realizări”. Moga este la al treilea mandat de senator de Constanța și în tot acest timp a colecționat sute de articolele laudative pe care i le-a dedicat, de-a lungul timpului, presa locală. Pentru ca aceste articole să nu piară, senatorul obișnuiește să le aștearnă în paginile unor cărți, pe care le semnează ca pe niște creații literare.

Până acum a publicat două volume. Ele sunt, în mare, „ghiveciuri” de câte 300 de pagini, alcătuite din declarațiile politice ținute de Moga în plenul Sentului, inițiativele legislative la care a participat, dar, mai ales, din aceste ode adunate din presa locală și completate cu fotografii din timpul unor vizite „în teren”.

Imaginea bună de care se bucură Moga în anumite publicații din Constanța nu este deloc întâmplătoare: înainte de a fi senator, a fost directorul unei stații TV locale fondate de Radu Mazăre, iar mare parte din articolele cuprinse în volumele „omagiale” au fost publicate în ziare apropiate fostului primar.

Printre realizările cu care Moga se laudă în paginile cărților se numără, de exemplu, o donație de canapele – căpătate dintr-un club de noapte care-și schimba mobilierul și date mai departe unor familii nevoiașe -, sau organizarea de excursii pentru localnici la carnavalul de la Mamaia, eveniment patronat de fostul primar PSD Radu Mazăre.

Iată cum arată autobiografia celui care, începând de ieri, conduce Poliția și Jandarmeria și se va ocupa de organizarea alegerilor din toamnă.

Capitolul 1. Moga și copiii săraci

„Sute de familii din județul Constanța sunt la limita sărăciei, nu au bani, mâncare, haine pentru copii și nici măcar paturi unde să doarmă. Strigătul lor de ajutor a ajuns până la senatorul PSD Nicolae Moga(…), scria ziarul „Replica” din Constanța, în aprilie 2012, an electoral.

Auzind strigătul copiilor sărmani, Moga le dăruiește familiilor în cauză 30 de canapele din imitație de piele, pe care să le folosească în casele de chirpici în care locuiau. Canapelele nu erau noi și nici nu erau cele mai potrivite obiecte de mobilier pentru odihna nocturnă. Moga le luase dintr-un club de pe litoral, care nu mai avea nevoie de ele. „Le am de la un prieten de-al meu”, a explicat politicianul. Presa locală a jubilat – „20 de familii numeroase, nu vor mai dormi pe podele” – fără să-și mai pună problema cum vor încăpea 20 de familii numeroase pe 30 de canapele de separeu.

Important este că a încăput Nicolae Moga, cât să-și facă o poză pentru ziar, stând relaxat pe una canapele, alături de copiii sărmani. Atunci când a inclus fotografia în volumul „Un constănțean printre constănțeni”, Nicolae Moga și-a dat seama că nu e în regulă să folosească niște copii în scop electoral. A rezolvat problemă trasându-le câte o bandă roșie peste ochi.

Capitolul 2. Moga și Biserica

Desigur, Nicolae Moga este și un om cu frica lui Dumnezeu. Jurnaliștii constănțeni de la publicațiile prietene au alocat pagini întregi pelerinajelor pe care Moga le-a făcut, alături de simpatizanți, la mănăstirile din județ.

Evlavia senatorului a fost marcată inclusiv cu fotografia unei diplome de ctitor primite de la ÎPS Teodosie, Arhiepiscopiul Tomisului.

În noiembrie 2010, Nicolae Moga a donat mănăstirii Peștera Sfântului Apostol Andrei „cea mai mare icoană pictată pe lemn din lume”. Presa locală a scris că aceasta a costat 3.500 de euro și a fost sfințită de ÎPS Teodosie. „Nu vreau să se facă mediatizare pe această temă. Eu am donat-o acelei mănăstiri pentru că eu sunt din zonă”, declara Nicolae Moga. Și totuși, mediatizarea s-a făcut, inclusiv în cartea semnată de el.

Capitolul 3. Moga și pomenile electorale (cu sarmale și înghețată londoneză)

Însă dacă este ceva ce i-a plăcut cel mai mult senatorului Moga să etaleze în volumele sale, aceasta este relația sa cu electoratul.

În iulie 2012 s-a petrecut ceva nemaivăzut în pădurea din comuna Dumbrăveni. Potrivit ziarului „Replica”, „o mie de persoane au participat la sărbătorirea hramului Sfântului Emilian de la Durostar, eveniment organizat la Mănăstirea Dumbrăveni, la inițiativa senatorului Nicolae Moga”.

Totul a debutat frumos, cu o slujbă (ținută tot de ÎPS Teodosie) și a continuat cu o „audiență” în pădure, printre sarmale, cozonac, dar și vin.

Din „Replica” aflăm că oamenii „s-au îngrămădit să prindă înghețată londoneză”, că au fost pregătite 6.000 de sarmale în cinci ceaune și că atmosfera a fost „antrenată de lăutari”. Acolo, arată ziariștii locali, oamenii și-au spus oful, „iar parlamentarul a încercat să le ofere soluții”. Și pe lângă soluții, le-a oferit și sarmale.

Capitolul 4. „MOGA-MOBILUL”

În 2009, Moga a început programul „MOGA-MOBILUL”. Practic, senatorul a transformat un autobuz într-un cabinet parlamentar mobil, cu care pornea prin satele Constanței.

„Proverbul românesc Cine vine întâi: moara la sac sau sacul la moară? a stat la baza principiului amenajării primului birou parlamentar mobil din România. Iar acesta îi aparține senatorului de Constanța al PSD, Nicolae Moga, care a avut ingenioasa și inedita idee de a transforma un autobuz vechi din 1993 într-un cabinet parlamentar în toată regula pentru ca să poată fi cât mai aproape de oamenii din colegiul său”, scria ziarul „Telegraf”. MOGA-MOBILUL avea fotolii moi, pe care senatorul se poza cu alegătorii săi ori de câte ori avea ocazia.

Iar din articolul din „Telegraf” aflăm că nici bine nu a ieșit Moga cu autobuzul în sate, că a și „găsit rezolvarea problemelor pentru mai mulți cetățeni”. Unui bărbat din Urlaia i s-a promis un laringofon, pentru a putea vorbi, iar unei pensionare i s-au dat asigurări, fără nicio ezitare, că i se va dubla pensia.

Capitolul 5. Samba pentru tot colegiul

Tot cu autobuzul branduit MOGA-MOBIL au fost transportați mai mulți constănțeni la carnavalul de la Mamaia. Așa a considerat Nicolae Moga, că este datoria lui de parlamentar. Programul s-a numit „Samba Tour” și a cuprins cam 1.000 de persoane din colegiul său, care au fost urcat în MOGA-MOBIL și duse la carnaval. „Nu ne așteptam să vedem ceva atât de exotic!”, a declarat una dintre participante.

Capitolul 6. Moga și Regele

Lui Nicolae Moga i-a plăcut mereu să sugereze că, în timp ce el îi ocrotește pe oamenii sărmani, există niște oameni foarte importanți care nu-și pot ascunde aprecierea față de persoana sa. Primul volum semnat de Moga, lansat în 2012, cu titlul „Din Parlament, în teritoriu între oameni”, are o prefață semnată de Ion Iliescu. Al doilea, cu titlul „Un constănțean pentru constănțeni”, este dedicat activităților din cel de-al doilea mandat de senator și conține un „Cuvânt înainte” semnat de Gheorghe Hagi.

Marele fotbalist, care de obicei se ferește să apară alături de figuri politice, semnează un scurt text în care laudă realizările senatorului. L-am contactat pe Gheorghe Hagi pentru a-l întreba dacă știe că numele său apare în cartea senatorului Moga, însă nu am primit un răspuns până la publicarea acestui articol.

Cele mai recente