Bugetarii cu Iphone X

Peste 3 milioane de lei s-au cheltuit, în ultimul an, pe achiziții de telefoane de lux în instituțiile publice din România. În multe cazuri s-au cumpărat cele mai scumpe terminale aflate pe piață (Iphone 8, Iphone X, Samsung S8), așa că dreptul de a avea un telefon de serviciu s-a transformat în dreptul de a-ți cumpăra un telefon de fițe pe banii contribuabililor.

Obiceiul s-a întins peste toată pleiada instituțiilor finanțate de la buget, începând cu primăriile de comună și ministerele de resort și până la consiliile județene, direcțiile de asistență socială și companiile de stat. Nici măcar Curtea de Conturi, instituția care ar trebui să monitorizeze cheltuirea judicioasă a banilor publici, nu s-a putut abține să nu cumpere cinci telefoane Iphone X, la prețul de 4.453 de lei pe bucată.

Recorder a extras din Sistemul Electronic de Achiziții Publice toate achizițiile de telefoane din ultimul an al căror preț depășește 1.000 de lei. Am plecat de la premisa că un telefon de serviciu mai scump de atât nu reprezintă o necesitate, ci un moft satisfăcut pe banii instituției.

A rezultat un tabel cu peste 800 de achiziții din care se poate constata că Iphone-ul este marea slăbiciune a bugetarilor noștri (peste 250 de terminale achiziționate), dar nu se dau înapoi nici de la ultimele modele de Samsung (aproape 400 de terminale Samsung S7 și S8). La aceste cifre se adaugă telefoanele pe care instituțiile publice le primesc odată cu abonamentele reînnoite prin licitații. Despre acestea nu există date publice.

La Caracal s-a răsturnat căruța cu Iphone-uri

În primării, achiziția telefoanelor de serviciu nu respectă nicio regulă. Totul e la cheremul primarilor, așa că unele instituții cumpără telefoane de cel mult 500 de lei pe bucată (suficiente pentru convorbiri și acces la internet), în timp ce altele se aruncă la smartphone-uri chiar și de zece ori mai scumpe.

Primarul Liviu Radu Foto: Captură Youtube/Costel Mirea

La Primăria Caracal s-au cumpărat, numai în ultimul an, zece telefoane Iphone 7, care au costat peste 30.000 de lei. Primarul Liviu Radu e convins că a fost o cheltuială justificată: ”Ne-am adunat cei din primărie și, pe baza mai multor argumente, am hotărât să ne luăm iPhone-uri. S-a pus problema, ieftine sau scumpe? Or, astea scumpe țin mai mult. Mai bine unul scump și performant, decât să schimbi anual telefonul. Acuma vă întreb cinstit: voi ce telefoane aveți? A, că nu sunt luate din banii statului. Care e deosebirea? Dar de ce să facem diferențe atât de mari între stat și privat?”.

Primarul Radu recunoaște că unul dintre cele zece Iphone-uri a ajuns chiar la el, dar nu vede nimic greșit în faptul că și-a cumpărat telefon de fițe din taxele și impozitele caracalenilor. „Nu le-am dat oricui. Adică secretarele n-au primit, de exemplu. Primarul, viceprimarul, șeful de la achiziții, doamna de la urbanism… Oameni importanți, cu funcții importante, care au nevoie de astfel de telefoane pentru că mai urmăresc lucruri de pe telefon, pe internet, sunt la curent. Credeți că aici e risipa, pe niște telefoane? Hai să fim serioși”.

Bineînțeles că Bucureștiul nu putea rămâne mai prejos decât Provincia. În ultimul an, la Primăria Sectorului 5 s-au cumpărat următoarele:

11 Iphone X (65.649 lei)
12 iPhone 8 Plus (42.988 lei)
1 Samsung S8 (3.099 lei)
4 iPad Pro (18,636 lei)

Toată cheltuiala se ridică la peste 130.000 de lei. Primarul Daniel Florea nu ne-a răspuns la telefon pentru a explica oportunitatea acestor achiziții, iar la biroul de presă ni s-a transmis să trimitem întrebările în scris. Le-am trimis în urmă cu aproape trei săptămâni, dar până astăzi n-am primit niciun răspuns.

Curtea de Conturi a vrut telefoane cu scanare facială și „captură ecran”

Teoretic, aceste achiziții ar trebui verificate de Curtea de Conturi, numai că instituția condusă de Mihai Busuioc a căzut ea însăși în tentația de a cumpăra cele mai scumpe telefoane pentru propriii angajați.

Curtea de Conturi a achiziționat cinci telefoane Iphone X, la prețul de 4.453 de lei pe bucată. Instituția ne-a răspuns că telefoanele sunt folosite de persoane care gestionează documente cu regim secret, acesta fiind și principalul motiv pentru care s-au achiziționat niște terminale atât de scumpe:

„Modelul selectat dispune de un sistem avansat de protecție, respectiv accesul la informațiile aflate pe terminal fiind posibil după scanare facială. Modelul achiziționat dispune și de funcția captură ecran cu posibilitatea de semnare cu semnătură olografă, opțiune care face posibilă întocmirea, transmiterea și vizualizarea în timp real a documentelor de control”.

Cei care apără țara cu Iphone-ul în mână

Pe lista instituțiilor care și-au cumpărat telefoane de lux figurează și câteva ministere. Cei mai mulți bani a cheltuit Ministerul Apărării, peste 75.000 de lei în ultimul an:

12 Iphone X (57.119 lei)
1 Iphone 8 (3.151 lei)
1 Iphone 6s (2.100 lei)
1 HTC U11 (2.058 de lei)
1 Samsung Galaxy S8 (3.788 lei)
4 Samsung Galaxy S7 (7.056 lei)

Le-am cerut celor de la MApN să ne spună cine folosește aceste telefoane și care a fost necesitatea care a stat la baza achiziționării celor mai scumpe terminale aflate pe piață. Prin biroul de presă, ni s-a răspuns că „cele 12 telefoane Iphone X sunt folosite pentru testarea aplicaţiilor de comunicaţii specifice domeniului de activitate şi nu au fost predate către anumiţi utilizatori individuali”.

În ceea ce privește nevoia care a stat la baza achizițiilor, oficialii MApN au însăilat câteva rânduri care par decupate din referatul unui elev de școală gimnazială: „Tehnologia telefoanelor mobile se află în plină evoluţie şi într-o continuă creştere a numărului de servicii şi opţiuni realizabile cu ajutorul telefonului mobil. În consecinţă, este necesar a se analiza şi valida modul de lucru a unor aplicaţii specifice pe noile tipuri de smartphone”. Am luat prima frază și am introdus-o în căsuța de căutare din Google. Astfel am aflat că nu e copiată din referatul unui elev, ci de pe Wikipedia.

La Ministerul Muncii a contat durata de viață a acumulatorului

Nu doar Apărarea are nevoie de telefoane inteligente. La Ministerul Transporturilor s-a cumpărat un Samsung Galaxy S7 (1.989 de lei), iar la Ministerul Justiției un Samsung Galaxy S7 (2.057 de lei) și un Samsung Galaxy S7 Edge (2.520 de lei). De asemenea Ministerul Muncii a achiziționat zece telefoane Samsung Galaxy S8, la prețul de 2.500 de lei pe bucată.

În urma unei solicitări făcute prin biroul de presă, Ministerul Muncii ne-a răspuns că cele zece telefoane „au fost achiziționate în cadrul proiectului «Dezvoltarea unui sistem de management unitar al resurselor umane din administrația publică», finanțat din fonduri externe nerambursabile”.

Telefoanele au ajuns la membrii echipei de implementare a proiectului (responsabil achiziții, expert salarizare, etc.) și „au fost necesare pentru asigurarea comunicării rapide și eficiente a membrilor echipei de implementare a proiectului, a mobilității acestora și pentru buna desfășurare a activităților. Mentionăm că anumite activități din proiect presupun vizualizarea și procesarea de documente în diferite tipuri de format, accesarea unor aplicații IT specifice, fiind necesară o durată de funcționare cât mai mare a acumulatorului”.

Iphone, Ipad, Smartwatch

Pe lista instituțiilor care, în ultimul an, au achiziționat telefoane de lux din bani publici se mai regăsesc Poșta Română, CFR Călători, Muzeul Național de Istorie, Administrația Națională Apele Române, Curtea Constituțională, Grădina Zoologică, Parchetul General sau Direcția Generală de Asistență Socială Alexandria.

Cea mai cheltuitoare este, însă, de departe, compania de apă și canal a Primăriei Timișoara: AQUATIM. Numai în ultimul an, aici s-au cheltuit aproape 100.000 de lei pe telefoane de lux: Iphone X, Iphone 6, Samsung S8 și alte tipuri de telefoane inteligente. Unul dintre terminaele Iphone X achiziționate de AQUATIM a fost cea mai scumpă variantă de pe piață și a costat 6.199 de lei. Pe lângă telefoane, s-a mai cumpărat o tabletă Ipad care a costat 4.199 de lei și un smartwatch de 1.949 de lei.

Am vrut să aflăm de la Ilie Vlaicu, directorul companiei, care a fost rațiunea acestor achiziții. A rezultat următorul dialog:

Recorder: Domnule Vlaicu, AQUATIM a achiziționat, în ultimul an, zeci de telefoane inteligente, unele dintre ele la prețuri foarte mari.
Ilie Vlaicu: Nu știu exact situația, nu mă ocup eu de asta. Lucrăm în 125 de locații, avem oameni permanent pe teren, deci e nevoie de transmisie de date, sunt cuplate cu sistemele „Scada” (n.r. – sistem de monitorizare și comandă a proceselor tehnologice)

Nu pune nimeni la îndoială faptul că era nevoie de telefoane de serviciu. Întrebarea e de ce niște telefoane atât de scumpe?
Da, deci ele sunt cuplate cu sistemul „Scada” și trebuie să fie performante ca să poți să vezi în timp util.

Și nu se poate decât cu Iphone X?
Iphone X nu sunt multe, sunt câteva.

Am văzut că ați cumpărat și smarwatch?
Da, ce-i cu el?

De ce l-ați cumpărat? La ce-l folosește compania?
Nu știu să vă spun. Vă asigur că nu se pune problema de risipă la noi. Nu mai pot vorbi, îmi pare rău…

Cele mai recente

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.

Violența împotriva femeilor din politică a devenit doctrină națională: „Ești redusă la funcția ta de a face copii și de a produce plăcere”

Interviuri realizate de Recorder cu 16 politiciene, dar și hotărâri de instanță sau ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că sexualitatea reprezintă tema cel mai des folosită în atacurile la adresa femeilor din politica românească: referințe la viol, la promiscuitate, la folosirea sexului pentru a obține o funcție, la infidelitate. Scopul e să le umilească și să le distrugă reputația.