Cine câștigă și cine pierde din „ordonanța de salvare a presei”

40 de milioane de euro au fost puși deoparte, în Fondul de rezervă al Guvernului, pentru „salvarea presei”. Sunt bani gata să ajungă în companii care au site-uri sau licențe în audio-vizual, sub paravanul unei campanii de informare despre criza sanitară.

E vorba de bani publici care se dau fără licitație și fără vreo dovadă că redacțiile au avut pierderi în criză. Ca să intri pe lista Guvernului, e destul să ai un site sau o publicație de 300 de exemplare, doi colaboratori și nicio datorie la stat. Și au intrat deja, de la trusturi de presă la site-uri de cancan, ziare online specializate în invective și broșuri tipărite ale restaurantelor.

Știrea despre câștigătorii primelor contracte, estimate chiar de Guvern la 17 milioane de euro, nu și-a găsit loc pe site-urile înscrise în campanie și nici în buletinele de știri radio-tv.

La rând pentru banii statului stau acum marile companii de publicitate stradală, ca și posturi de televiziune locală cu audiențe incerte, dar cu legături politice.

Despre consecințele „ordonanței de ajutorare a presei”, așa cum a ieșit din Guvern, am stat de vorbă cu Dragoș Stanca, fost jurnalist, acum președintele Biroului Român de Audit Transmedia și unul dintre primii lobby-iști pentru această idee.


On the Record este un podcast săptămânal produs de Recorder și susținut de Banca Transilvania. Ne găsești pe toate aplicațiile importante: Apple Podcasts | Google Podcasts | Spotify

Cele mai recente

DOCUMENTAR RECORDER. Deceniul Iohannis

Ca de atâtea ori în ultimii 35 de ani, suntem iarăși în fața unei alegeri dificile. În șubreda noastră democrație, a căuta un președinte într-o sumă de candidați departe de a se ridica la înălțimea acestei funcții n-a fost vreodată ușor. Devine însă și mai complicat dacă ne uităm bine la România prezentului – o țară a speranțelor risipite, a neîncrederii și a apatiei. Oricare îi va fi numele, noul președinte e, inevitabil, consecința unui deceniu neîncheiat încă – deceniul Iohannis.  Întoarcerea în urmă cu zece ani poate fi un exercițiu dureros. Ne obligă să retrăim, dar ne ajută să

Ce ne enervează #21 – E prea puțin Ceaușescu

O ediție despre cum te amețesc alegerile astea mai tare decât tiribombele, despre cum faci bani cu nepoții, despre cum punem femeile să facă plozi pentru că țara are nevoie de trupuri, despre cum îți alegi consilierii fără să fii consiliată, despre competenții candidați AUR și SOS, dar și despre faptul că e prea puțin Ceaușescu în viața noastră politică, sau ce-o fi asta.